Alles over hepatitis C

Wat is hepatitis C?

Hepatitis C is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Het hepatitis C virus wordt overgedragen door contact met (menstruatie)bloed en in het geval dat je partner een acute hepatitis C infectie heeft kan het ook worden overgedragen via sperma. Het hepatitis C virus kan buiten het menselijk lichaam overleven. Hepatitis C kan op lange termijn leiden tot leverziekte en leverkanker. Als je hiv hebt, bestaat de kans dat deze schade aan je lever sneller optreedt.

Hoe loop je Hepatitis C op:

Hepatitis C wordt bij de seks overgedragen door contact met bloed waarin het virus zit. Via beschadigde slijmvliezen, maar ook via kleine wondjes of zweertjes (door bijvoorbeeld een SOA) dringt hepatitis C het lichaam binnen. Bloed hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Kleine beschadigingen aan het slijmvlies van de anus doen zich al snel voor bij fisten, (langdurig en hard) neuken of  als er dildo’s en andere toys gebruikt worden.Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact jezelf op SOA te testen, wil je direct betrouwbaar advies bezoek onze SOA testwijzer

Hoe test je hepatitis C

Door middel van een bloedtest kan je op hepatitis C testen. Soapoli-online biedt een hepatitis C test die je thuis kan afnemen en die je voor analyse naar het laboratorium stuurt.

Symptomen van Hepatitis C

Een infectie met hepatitis C kan verschillend verlopen.
De meeste mensen met hepatitis C hebben de eerste jaren van de ziekte geen klachten, of zijn alleen wat moe. We noemen dit chronische hepatitis.

Sommige mensen krijgen acute hepatitis. Zij krijgen binnen enkele maanden na besmetting last van:
  • moeheid
  • minder eetlust
  • misselijkheid of vage buikpijn
  • geel oogwit en gele huid (geelzucht)
  • donkere urine (de kleur van sterke thee)
  • lichte ontlasting (stopverfkleur)

Behandeling van hepatitis C

Je kunt van het hepatitis C virus genezen. Er is nieuwe effectieve medicatie, met weinig bijwerkingen en een korte behandelduur. Deze wordt voorgeschreven bij een chronische hepatitis C (een infectie ouder dan zes maanden). Door snel te starten met een behandeling voorkom je ernstige leverschade. Een behandeling voor hepatitis C vind plaats bij een internist.

Heb ik hepatitis C?

Wil je zekerheid of je hepatitis C hebt? Bestel nu je hepatitis C test in onze webshop en ga voor zekerheid. 

Betrouwbaar testen kan vanaf 8 weken na het laatste onbeschermde sekscontact. Stuur je afname kosteloos naar ons lab en binnen 3 werkdagen na binnenkomst kun jij je uitslag inzien in ons portaal. Is je uitslag positief? Wij helpen jou verder.

Heb ik hepatitis C?