Alles over hepatitis B

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het hepatitis B virus wordt overgedragen door seksueel contact met (menstruatie)bloed, voorvocht en sperma. Het hepatitis B-virus is ook overdraagbaar via orale seks als er contact is geweest met bloed, voorvocht en sperma. Het gebruik gezamenlijk gebruik van sekspeeltjes (dildo's) en seksuele technieken waarbij bloed vrijkomt zijn ook een risico voor besmetting.

Wanneer kan ik op hepatitis B testen?

De tijd tussen besmetting en uitbreken van de ziekte (incubatietijd) is ongeveer 8 weken. Betrouwbaar testen kan 8 weken na een onbeschermd sekscontact doormiddel van een bloedtest. Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact jezelf op SOA te testen, wil je direct betrouwbaar advies bezoek onze SOA testwijzer

Hoe test je op hepatitis B?

Door middel van een bloedtest kan je op hepatitis B testen. Soapoli-online biedt een hepatitis B test die je thuis kan afnemen en die je voor analyse naar het laboratorium stuurt.

Welke klachten heb je als je hepatitis B hebt? 

Zowel mannen als vrouwen kunnen zich erg ziek voelen door een infectie met het hepatitis B-virus, maar vaak geeft de infectie geen klachten. De tijd tussen besmetting en uitbreken van de ziekte (incubatietijd) is ongeveer 2 tot 6 maanden. Bij hepatitis B kun je last hebben van moeheid, verminderde eetlust, spierpijn en gewrichtspijn, koorts, geelzucht en soms jeuk.

Wat als je hepatitis B hebt?

Ben je besmet met het hepatitis B-virus, dan wordt je bloed 6 maanden later weer gecontroleerd. Als het virus uit je bloed verdwenen is, ben je genezen. Je bent dan niet meer besmettelijk en je kunt niet opnieuw hepatitis-B krijgen. Soms blijft het hepatitis B-virus langer dan 6 maanden in het bloed. Dit wordt chronische hepatitis B genoemd. Je bloed wordt dan regelmatig gecontroleerd om te kijken of de ontsteking actief is. Als de ontsteking actief is kan je lever blijvend beschadigd raken (levercirrose). Als de leverontsteking niet weggaat, word je naar een specialist doorverwezen. Deze beoordeelt of behandeling met medicijnen nodig en mogelijk is.

Wat doe je met je sekspartner(s) als blijkt dat je hepatitis B hebt? 

Hepatitis B (in een acute vorm) is meldingsplichtig. Indien er acute hepatitis B infectie bij je is vastgesteld wordt je begeleid door een GGD verpleegkundige om alle risico contacten van de afgelopen 6 maanden in kaart te brengen en deze contacten te informeren dat ze zich moeten laten onderzoeken op hepatitis B.

Bescherming tegen hepatitis B door vaccinatie. 

Vaccinatie tegen hepatitis B beschermt bijna iedereen tegen besmetting met het hepatitis B-virus. De vaccinatie bestaat uit 3 injecties die verspreid over een half jaar worden gegeven. Na het afronden van de vaccinatie reeks ben je 15 jaar tegen hepatitis B. Gratis vaccinatie tegen hepatitis B Tegenwoordig kunnen alle homo-,biseksuele mannen en mannen of vrouwen die seks hebben voor geld zich gratis laten vaccineren. Val je in bovengenoemde en ben je nog niet gevaccineerd? Neem dan contact op met de GGD bij jou in de buurt.

Heb ik hepatitis B?

Wil je zekerheid of je hepatitis B hebt? Bestel nu je hepatitis B test in onze webshop of ga naar een van onze verkooppunten en ga voor zekerheid. 

Betrouwbaar testen kan vanaf 8 weken na het laatste onbeschermde contact. Stuur je afname kosteloos naar ons lab en binnen 3 werkdagen na binnenkomst kun jij je uitslag inzien in ons portaal. Is je uitslag positief? Wij helpen jou verder.

Heb ik hepatitis B?