Het kan de beste overkomen, je gebruikt een condoom tijdens het vrijen en als je sekspartner zijn penis uit je vagina of anus terug trekt zie je dat het condoom er niet meer omheen zit. Dat kan behoorlijk schrikken zijn want ondanks dat je met condoom was gestart heb je nu onveilige seks gehad met daarbij risico’s op SOA en/of zwangerschap.

Wat moet je doen als dit je overkomt? Allereerst vooral niet in paniek raken. Blijf rustig. Heb je vaginale seks gehad en is het condoom afgegleden dan kan je het beste veel water drinken zodat je vaak moet plassen. Plassen helpt eventuele sperma uit je vagina te spoelen. Ga staan en blijf rond lopen. Door de zwaartekracht zal eventuele sperma uit je vagina lopen. De buitenkant van je vagina kan je spoelen met bijvoorbeeld een douchekop. Wat je niet moet doen is je vagina aan de binnenkant spoelen. Het lijkt een goed idee om de sperma uit je vagina te spoelen echter het effect is juist het tegendeel. Met een vaginale spoeling druk je het sperma juist hoger in je vagina waardoor eventuele virussen en bacterien juist langer in je lichaam blijven zitten. Daarbij is het inbrengen van iets in je vagina een risico op het beschadigen van de slijmvliezen van je vagina waardoor aanwezige ziekteverwekkers sneller je lichaam kunnen binnen dringen.

Heb je anale seks gehad en is het condoom gescheurd dan is het verstandig om het gebied rond de anus te spoelen. Blijf ook hier rondlopen of staan, zo kan eventueel sperma uit je anus lopen. Ga niet iets in je anus brengen om de anus van binnen te spoelen. Met een klysma/ anale spoeling druk je eventueel sperma hoger in je darm waardoor virussen en bacterien juist langer in je lichaam blijven en je meer risico loopt dat er een SOA je lijf binnen dringt. Daarbij is het inbrengen van iets in je anus een groot risico om de slijmvliezen daar te beschadigen. Heb je kleine wondjes in je anus dan kan je een SOA sneller en makkelijker oplopen.

Heb je risico op hiv gelopen doordat je bijvoorbeeld anale seks met een hiv-positieve man of vrouw had, dan kom je misschien in aanmerking voor een PEP-behandeling. PEP of Post Exposure Profylaxis is een medicijnenkuur die onder bepaalde voorwaarden kan voorkomen dat het hiv-virus zich in je lichaam nestelt. Een PEP-behandeling moet zo spoedig mogelijk, liefst binnen 2 uur en maximaal tot 72 uur, gestart worden en kan het risico op een hiv besmetting voorkomen. Denk jij dat je risico hebt gelopen op hiv? Doe dan de PEP check.

Gebruik je geen anticonceptie en zou er een kans kunnen zijn dan je zwanger kan raken en heb je geen zwangerschapswens. Neem dan binnen 12 tot 72 uur de morning-after-pil. Deze pil kan je tegenwoordig zonder recept bij de apotheek of drogist afhalen. Bij de morning-afterpil is het van belang dat je hem zo spoedig als mogelijk inneemt voor het beste resultaat. De kosten van de morning-after-pil zijn ongeveer 15 euro. 

Vrij na het afglijden of scheuren van een condoom veilig met je sekspartners om te voorkomen dat je eventuele SOA overdraagt.

Om zeker te zijn dat je geen SOA hebt opgelopen adviseren we je om altijd chlamydia en gonorroe te testen. Een chlamydia en gonorroe test kan je eenvoudig zelf afnemen, hiermee kan je vaginaal, je keel maar ook je anus zelf testen. Het is van belang voor een betrouwbare uitslag van je chlamydia en gonorroe test dat je de test minstens 10 dagen na het afglijden van het condoom doet. Bij een vaginaal of anaal contact waarbij het condoom is afgegleden adviseren we je altijd syfilis, hepatitis B en hiv te testen. Syfilis kan je na 6 weken testen, hepatitis B en hiv na 12 weken. Ga bij klachten altijd eerder testen.

Ook onzeker over jouw SOA risico loop gratis onze SOA-testwijzer door en ontvang in 3 stappen een SOA-testadvies.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI