Bi-nieuwsgierig wordt het wel genoemd, het hebben van een fantasie om seks te hebben met een man als je zelf ook man bent of als vrouw om seks te hebben met een vrouw terwijl je in het dagelijkse leven "hetero"bent. In deze blog ga ik het hebben over mannen die seks (gaan) hebben met mannen.  Voor mij is seksuele voorkeur ansich niet zo heel belangrijk daarom vanaf nu geen hetero, homo of bi meer, belangrijk in deze blog is om mannen die fantaseren over seks met een man, en die misschien ook seks gaan hebben, te informeren over wat veilige seks is. En na welke onveilige sekshandeling het belangrijk is om een SOA test te doen.

Door onveilige seks te hebben met een andere man loop je risico op een SOA. Onveilige seks is seks waarbij je geen condoom gebruikt. Je kan via onbeschermde seks chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis B en hiv oplopen. De soort SOA waarop je risico loopt tijdens een sekscontact is afhankelijk van de seks die je hebt gehad.Heb je slijmvlies contact, dit heb je als jouw penis tegen de anus van je sekspartner wrijft, jullie wrijven met de penissen tegen elkaar, je neemt de penis van je sekspartner in je mond en hij neemt de jouwe in zijn mond. Hierdoor kan je chlamydia, gonorroe en syfilis. Krijg je sperma of bloed van een sekspartner in je mond of anus dan loop je risico op hiv en hepatitis B.

Het hebben van een fantasie wil natuurlijk niet altijd zeggen dat je ook daadwerkelijk je fantasie in werkelijkheid gaat uitvoeren. Nieuwsgierigheid kan er echter wel voor zorgen dat je als man “veldonderzoek” gaat doen. Zo kan je terecht komen in een sauna voor mannen of een parkeerplek langs de snelweg waarvan je weet dat er mannen seks hebben met mannen. Een bezoekje aan een sauna voor mannen wil natuurlijk niet meteen zeggen dat je ook echt seks gaat hebben, voor sommige mannen is kijken hoe anderen seks hebben al voldoende. Er kunnen zich echter ook onverwachtse situaties voordoen waarin je wel opeens een sekscontact hebt. Belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg daarom dat je altijd condooms bij je hebt, ook als je niet van plan bent om seks te gaan hebben.

Na welk (onveilig) sekscontact met een andere man zou je een SOA-test moeten doen:

  • Gepijpt worden zonder condoom (jouw penis in de mond van je sekpartner) is een risico om chlamydia, gonorroe en/of syfilis op te lopen. Heeft je sekspartner een koortslip? Dan kan je door het pijpen zonder condoom ook genitale herpes oplopen. Het klinkt misschien niet erg aantrekkelijk maar als je geen zin hebt om een SOA op te lopen doe dan een condoom om als je gepijpt gaat worden.Pijpen zonder condoom (de penis van je sekspartner in je mond) is een risico om chlamydia, gonorroe en/of syfilis op te lopen. Het klinkt misschien niet erg aantrekkelijk maar als je geen zin hebt om een SOA op te lopen doe dan een condoom om zijn penis, condooms met een smaakje kunnen minder erg zijn dan je denkt.
  • (Passieve) anale seks zonder condoom (de penis van je sekspartner in je anus) is het grootste risico om besmet te raken met hiv, dit omdat je door het krijgen van sperma in je anus het hiv virus makkelijk je lijf kan binnendringen. Ook kan je er chlamydia en/of gonorroe door oplopen. Door anale seks kan je ook besmet raken met syfilis, hiv en hepatitis B. Om SOA te voorkomen kan je het beste je sekspartner een condoom laten gebruiken met glijmiddel op waterbasis. Laat je nooit langer dan 15 minuten neuken, duurt het langer? Zorg dan dat je sekspartner een nieuw condoom omdoet.
  • (Actieve) anale seks zonder condoom (jouw penis in de anus van je sekspartner) is een risico om besmet te raken met hiv. Ook kan je er chlamydia en/of gonorroe door oplopen. Door anale seks kan je ook besmet raken met syfilis, hiv en hepatitis B. Om SOA te voorkomen kan je het beste een condoom gebruiken en glijmiddel op waterbasis gebruiken. Neuk nooit langer dan 15 minuten, duurt het langer? Zorg dan dat je een nieuw condoom omdoet.

Heb je recent, de afgelopen 72 uur onbeschermde seks gehad en ben je bang dat je hiv hebt opgelopen? Doe dan de PEP check.

Soapoli-online biedt discrete soa testen die je allemaal thuis zelf kan afnemen. Alle Soa testen worden onderzocht in een laboratorium, binnen ongeveer 3 werkdagen na het afnemen en terugsturen van je test ontvang je van ons je uitslag. Kijk in onze SOA testwijzer voor een advies op maat als het gaat om de soa test die jij nodig hebt.

Wist je dat je je als man die seks heeft met mannen, ook al was het maar 1 keer gratis kan laten vaccineren tegen hepatitis B. Kijk op de site van je lokale GGD voor meer informatie over de gratis vaccinatie.

Geen reacties

Plaats een reactie