Jezelf kunnen zijn, wat je seksuele geaardheid of (gender-)identiteit ook is dat is in ons land helaas nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom wordt Roze Zaterdag georganiseerd. Om te bouwen aan begrip, acceptatie, respect en participatie. De Roze Zaterdag is zowel een viering als een moment om diversiteit in al haar facetten te laten zien. Zaterdag 23 juni wordt Roze Zaterdag in Gouda georganiseerd. Soapoli-online levert hier graag een bijdrage in. Vandaag het onderwerp transgender en het testen op SOA.

Ben je transgender en wil je je op SOA of HIV laten testen?

Zorg er dan voor dat je volledig en op de juiste manier getest wordt. Wat is transgender? Transgender is een paraplubegrip voor mensen die zich niet identificeren met het geslacht dat zij bij hun geboorte hebben gekregen. Niet iedereen die als man of vrouw geboren is, voelt en ziet zichzelf ook zo. Sommige mensen voelen zich deels man én vrouw. Sommige transgenders identificeren zich buiten de hokjes man/vrouw om. Mensen die zich wel identificeren met hun geboortegeslacht worden cisgender genoemd.

Testen op hiv en soa’s voor transgenders

Om verschillende redenen lopen transgenders meer risico op soa’s en hiv. Geslachtsveranderende operaties kunnen je lichaam meer kwetsbaar maken voor de overdracht van hiv en andere soa’s. Onbeschermde seks komt vaker voor, bijvoorbeeld door een minder sterke onderhandelingspositie rondom condoomgebruik. Sommige transgenders proberen afwijzing door sekspartners te voorkomen en laten daarom condooms weg. Door hormoonbehandeling kun je minder of niet vruchtbaar zijn. Dit neemt voor sommige de aanleiding weg om ter voorkoming van zwangerschap condooms te gebruiken. Seks zonder condoom betekent een risico op soa’s en hiv. Hormoonbehandeling kan er bij transmannen voor zorgen dat de vagina minder vochtig wordt tijdens seks. Dit verhoogt de kans op beschadigingen van de vaginawand, wat weer een ingang is voor soa’s en hiv.

Laat je testen op de vijf belangrijkste soa's: hiv, gonorroe, chlamydia, syfilis en hepatitis B.

Urinetest versus uitstrijkje

Voor testen op gonorroe en chlamydia zijn er twee opties: een urinetest en een uitstrijkje (swab). Voor het aantonen van soa's in de penis is de urinetest het standaardaanbod. Voor het aantonen van soa's in de vagina is de swab nauwkeuriger en betrouwbaarder dan een urinetest.

Heb je als transman een vagina? Test jezelf dan met een vaginale test. In de meeste gevallen neem je deze swab zelf af.

Ben je een transvrouw en heb je een neo-vagina die gemaakt is van darmwand? Dan kunnen soa’s en hiv ook via dit slijmvlies overgedragen worden. Je kunt zelf het uitstrijkje van je neo-vagina maken als je dat prettig vindt. Heb je een penis, dan volstaat een urinetest in de meeste gevallen. Heb je anale seks, seks tegen betaling of (anale) seks met homomannen? Laat je dan ook anaal testen op chlamydia en gonorroe.

Een keeltest doe je als je onbeschermd pijpt. De penis komt achterin de keel en kan zo een SOA overdragen. Het risico op SOA met orale seks is kleiner dan bij de andere sekstechnieken.

Weet je niet goed wat je moet testen? Volg onze SOA-testwijzer of kijk naar de advieschat van Soaaids Nederland. Je mag ons ook altijd bellen als je geadviseerd wilt worden.

Bronvermelding: Soaaids Nederland

Geen reacties

Plaats een reactie