Uuuhhh sponsjes? Vraag je je misschien af. 

Toen ik het met mijn vriendinnen hierover had hadden zij er nog nooit van gehoord. Leuk onderwerp dus voor onze blog dacht ik... Ik wil jullie graag vertellen over de Beppy tampons, of te wel het sponsje omdat het heel handig kan zijn als je graag wilt sporten, seksen of zwemmen terwijl je ongesteld bent.

Wat is een sponsje?

Een sponsje is eigenlijk een tampon zonder touwtje. Ze zijn speciaal ontworpen om maximaal comfort en optimale bescherming te geven. Met deze sponsjes kun je discreet sporten, zwemmen, dansen en seks hebben tijdens je menstruatie. Tijdens zwemmen hoef je de angst niet te hebben dat het touwtje zichtbaar word je normaal hebt bij een tampon. Een ander voordeel is dat je kunt seksen tijdens je menstruatie. Jij en je partner zullen niks van jouw menstruatie merken. Een sponsje is echter net als alle andere tampons, géén voorbehoedmiddel. Je kan dus gewoon zwanger worden. Ook beschermt het je niet tegen SOA. Gebruik dus ook een condoom!

Hoe breng je hem in?

Net als een gewone tampon zit een sponsje in principe goed als je hem niet voelt. Hij hoort ruim in de vagina geplaatst te worden, maar als het sponsje iets lager zit werkt hij ook prima. Het sponsje ziet er groot uit maar hij past gemakkelijk. Als je hem hebt ingebracht neem hij de vorm van je lichaam aan, daardoor is de tampon ook zo comfortabel en voel je hem niet zitten. Weet dat het sponsje nooit binnen in je lichaam zoek kan raken, hij kan namelijk nergens heen. De doorgang van je vagina naar je baarmoederhals is veel te klein om een sponsje door te laten.

Hoe haal je hem er weer uit?

Was je handen voor het verwijderen zodat je geen bacteriën mee je vagina inbrengt. Het sponsje is het makkelijkst te verwijderen als je ontspannen bent, vooral de eerst paar keren moet je er de tijd voor nemen. In het sponsje zit een handig lusje waardoor je je vinger kunt steken. Na het vrijen zit het sponsje iets dieper dan wanneer je het sponsje draagt zonder te vrijen. Vlak na het vrijen is je vagina nog maximaal opgerekt, wacht dus even met het verwijderen. Het makkelijkste is om deze te verwijderen tijdens het douchen of bad, dan ben je lekker ontspannen en is je vagina soepel en vochtig. Eventueel kun je het sponsje wat laten zakken (verzwaren) door deze nat te maken met de douche, dan is hij makkelijk te pakken. Gooi het sponsje weg in de vuilnisbak en niet in het toilet deze kan hier namelijk door verstopt raken. Wil je zien hoe je het Beppy tampon in brengt, klik dan hier voor de video

Hoe lang kan je het sponsje dragen?

De draagtijd van een sponsje hangt van de sterkte van je menstruatie af. Dit is vergelijkbaar met een tampon. Tijdens de eerste, zwaardere dagen van je menstruatie, moet je het sponsje waarschijnlijk na 2 tot 6 uur wisselen. Tijdens de lichtere dagen kan hem ongeveer 6 tot 8 uur gebruiken.

Een FAQ:

Verlies ik mijn maagdelijkheid bij het gebruik van een sponsje?

Antwoord: Nee, je verliest niet je maagdelijkheid. Wel kan het maagdenvlies mogelijk beschadigd worden.

Een aantal tips:

- Je kunt een sponsje maar één keer gebruiken (dus niet uitspoelen en weer inbrengen).

- Nooit langer dan 8 uur inhouden.

- Tijdens de seks altijd een condoom gebruiken, ook als je een sponsje in hebt. Het beschermt je niet tegen SOA of HIV of een zwangerschap. Heb je onveilige seks gehad kijk dan in onze SOA-testwijzer welke SOA-test jij nodig hebt.

Geen reacties

Plaats een reactie