Heb je keelklachten na het hebben van orale seks (pijpen/ beffen) en ben je bang voor een soa in de keel. Chlamydia keel symptomen kunnen zijn keelpijn, plekjes op de mond. In de blog vertellen we je alles over chlamydia in de keel.

“Soa op je tong, kan dat ook?” Het klinkt wellicht raar, maar een soa in je mond kan voorkomen. Je kunt meerdere soa’s oplopen in je mond of keel, chlamydia is hier eentje van. In tegenstelling tot soa’s als herpes en syfilis, kan je geen chlamydia op je tong krijgen. Deze komt alleen voor in je keel. Zowel mannen als vrouwen kunnen chlamydia in hun mond of keel krijgen. Je kunt dit namelijk oplopen door orale seks (pijpen of beffen). Door de bacteriën die hierdoor meekomen, is er een kans dat deze een infectie veroorzaken. Dit resulteert in een soa.

Hoe herken je chlamydia in je mond?


Bij chlamydia in je mond of keel geldt hetzelfde als bij andere soa’s, je hoeft het niet te merken. Sterker nog, zowel mannen als vrouwen krijgen vaker geen klachten dan wel. Toch zijn er gevallen waar klachten bij komen kijken. Vaak gaat het dan om keelpijn, plekjes op de mond, pijn bij het slikken en opgezette lymfeklieren in de hals. Maar hoe herken je dan dat je een chlamydia hebt, als je geen klachten hebt. De enige manier om er dan achter te komen is door je te laten testen. Wanneer je (onveilige) orale seks hebt gehad en je twijfelt of je een soa hebt, dan kan dit verstandig zijn. Je kunt dit eenvoudig thuis doen met een thuistest van Soapoli-online.

Hoe krijg je chlamydia in je mond?


Een soa in de keel kun je oplopen door onveilige orale seks; denk aan pijpen (zuigen van de penis), rimmen (likken van de anus) en beffen (likken van de vagina). Doordat er huid-huid contact is en/ of slijmvliescontact kan de chlamydiabacterie overgedragen worden. De bacterie kan van de ene persoon naar de andere overspringen en zal zich nestelen bij zijn nieuwe gastheer.

Wil je meer lezen over het voorkomen van een keel soa of hoe de behandeling eruit ziet van een chlamydia of gonorroe in de keel? Lees dan onze  uitgebreide informatiepagina over chlamydia.

Hoe kom je af van chlamydia in je mond?


De behandeling van chlamydia in je mond of keel, is eigenlijk hetzelfde als elke vorm van chlamydia. Je krijgt een antibioticakuur voorgeschreven. Je bent er snel vanaf, de bacterie is gedood.

Hoe voorkom je chlamydia in je mond?


Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het gaat om een soa. Chlamydia in je mond of keel voorkomen is heel gemakkelijk. Het werkt hetzelfde als bij gewone seks, zorg ervoor dat het veilig gebeurt. Dit doe je door het gebruik van een condoom of beflapje. Vanwege de glijmiddel die in je mond terechtkomt, vinden veel mensen vinden het niet prettig om een condoom om te doen bij het pijpen. (Een goede tip is: gebruik een smaakjescondoom.) Toch is dit de enige manier om een soa in je mond of keel te voorkomen.

Zeker weten of je chlamydia hebt?


Doe een test! Dit is de enige manier om zeker te weten of je wel of geen chlamydia hebt. Soapoli-Online staat voor je klaar. Wij hebben speciale chlamydia testen die je thuis kunt afnemen. Zo bespaar je jezelf een ongemakkelijk bezoek aan de huisarts of de GGD en neem je op je eigen gemak de test af. Bij ons bestel jij je soa test geheel anoniem en ontvang jij je testpakket discreet verpakt thuis. Wij helpen je om meer zekerheid te krijgen over jouw persoonlijke situatie. Bepaal zelf wanneer jij je test met de betrouwbare chlamydia test pakketten van Soapoli-Online.

Ook voor andere soa test pakketten kun je bij ons terecht, zoals syfilis en HIV testen, hepatitis B en C testen en PrEP-check testpakketten. Wij helpen je graag!

 

Weet je wel zeker dat je een chlamydia hebt

Wacht dan niet te lang en laat je meteen testen

Chlamydia keeltest
 


 
13 reacties
Wendy
woensdag 30 november 2022
Kun je als chlamydia hebt in je keel iemand besmetten als je die oraal bevredigd

Marlous (Soaverpleegkundige)
donderdag 1 december 2022
Beste Wendy
ja dat kan. Informeer hem hierover over dan kan hij zich ook laten testen.

Jurg
maandag 15 mei 2023
hoe snel kan er een reactie komen? Ik had 8 uur later (de volgende ochtend) keel pijn. nog een dag later wakker gelegen, kon niet slikken. Is t gewoon een keel ontsteking of kan t evt. chlamydia zijn.

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 15 mei 2023
Doorgaans verlopen keelfinfecties met chlamydia met milde klachten. Heb je recent onbeschermd oraal contact gegeven en wil je zekerheid? Test dan je keel op chlamydia en gonorroe.

jurg
dinsdag 16 mei 2023
Kunt a.u.b. iets vertellen over tijdsduur? De eerste klachten kunnen soms al ontstaan x uur na het onveilige contact maar het kan ook pas na x dagen opkomen. Dit interesseert mij ontzettend.

jurg
dinsdag 16 mei 2023
Als mensen geen klachten en geen vermoeden hebben en dus niet behandeld worden, hoe lang blijven zij dan besmettelijk?

Marlous (Soaverpleegkundige)
dinsdag 16 mei 2023
Beste Jurg

Je kunt een E-consult bij ons boeken als je hier graag over wilt spreken: https://www.soapoli-online.nl/soa-en-soatesten/e-consult

Of maak gebruik van de informatie lijn van Soaaids Nederland:
Soaaids infolijn: 0900 - 204 2040

Tina
woensdag 7 juni 2023
Als je zowel orale als gewone onveilige seks hebt gehad op dezelfde dag met dezelfde persoon is het dan mogelijk dat je als je vaginaal negatief getest bent toch ook nog alleen in de keel positief kunt zijn ?

Marlous
woensdag 7 juni 2023
Ja dat kan inderdaad Tina.

lucas
woensdag 2 augustus 2023
kan chonnoroe of soa in je keel doorgegeven worden door zoenen?

Marlous (Soaverpleegkundige)
donderdag 3 augustus 2023
Beste Lucas,

nee bij chlamydia kan dat niet. Bij gonorroe zijn wat twijfels of dat overgedragen kan worden bij tongzoenen.

Daron
zondag 27 augustus 2023
Hallo
Ik heb sinds een week last van kriebelhoest erg vervelend verder geen klachten of bultjes kan dit komen door beffen ? een soort van soa ? Ik heb het sinds dien gekregen


Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 28 augustus 2023
Chlamydia in je keel geeft met name als klacht keelpijn. Indien je twijfelt kan je het beste een keel afname chlamydia uitvoeren.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI