SHM

'Er zat wat bloed op de wc bril; kan ik nu HIV hebben?'

Veel mensen zijn angstig of zij HIV hebben opgelopen. Dit heeft vaak te maken over het niet goed weten hoe je hiv kunt oplopen. HIV is iets ongrijpbaars en heeft jarenlang als iets negatiefs zelfs dodelijks in de media gestaan.

Maar hoe zit het nou echt; kun je van een wc bril hiv oplopen? Of als iemand in je gezicht niest?? Het antwoord op of je HIV via een wc bril of een ander gebruiksvoorwerp kunt krijgen is NEE! Het virus kan buiten het lichaam niet blijven leven, dus ook niet op kopjes, bestek, beddengoed.

Hoe zit dat met knuffelen en kussen?

Van knuffelen, zoenen en tongzoenen krijg je geen HIV. Via speeksel kan hiv niet worden overgedragen. Ook het niezen in je gezicht is geen risico. Hiv verplaatst zich niet via lucht en kan niet door speeksel worden overgedragen. Hiv kan niet door de huid naar binnen dringen. Je kunt elkaar gerust een hand geven en omhelzen. Ook niet als jouw huid in aanraking komt met een wondje van iemand met hiv. Zelfs wondjes op elkaar vormen geen risico. Wil hiv een kans maken, dan moet er contact zijn tussen twee verse, flinke, open wonden waar bloed uitstroomt. Kan je hiv in de sportschool of in de sauna oplopen? Via zweet wordt geen hiv overgedragen. Hiv overleeft ook niet in een bloedspat. Via zwemwater en sauna's. Hiv overleeft niet buiten het lichaam en in water.

Kan je hiv via oplopen door uit elkaars glas te drinken? Of van elkaars broodje te eten?

Nee dit kan niet. Kun je hiv oplopen bij het verlenen van eerste hulp? Als je de normale hygiëne in acht neemt, kan er niets gebeuren. Maar wees altijd voorzichtig met bloed.

Kan ik hiv oplopen door een mug?

De hoeveelheid bloed die een mug opzuigt is te klein om iemand anders te infecteren. Bovendien kan hiv niet overleven in het bloed dat een mug opzuigt. Kun je zien dat iemand hiv besmet is? Hiv is een verborgen ziekte. Je kunt het bij jezelf en anderen niet zien. Dat geldt ook voor de meeste soa's. Als je (ongemerkt) een soa hebt, ben je bovendien vatbaarder voor andere soa's en hiv. Alleen een soa- en hiv-test kunnen bevestigen of jij en je partner soa- en hiv-vrij zijn.

Hoe voorkom je hiv en andere SOA?

Vrij veilig. Dit houdt in dat je een condoom gebruikt bij vaginaal en anaal contact. Gebruik ook bescherming bij orale seks (pijpen, beffen en anuslikken). Reinig speeltjes bij wisseling van partner. 

Een kwart van de Nederlanders met hiv weet dit niet. Naar schatting zijn 25.000 Nederlanders hiv-positief. Daarvan weten meer dan 6.000 mensen dat niet van zichzelf.
 
Dat schrijft de Stichting HIV Monitoring (SHM) in een rapport dat maandag is gepubliceerd. Nederland voldoet hiermee nog niet aan de doelstelling van de VN dat in 2020 90 procent van de geïnfecteerden op de hoogte is van hun ziekte.
De European HIV testing week va 21 tot 28 november probeert mensen te stimuleren zich te laten testen. 
Geen reacties

Plaats een reactie