Het RIVM publiceert ieder jaar de jaarlijkse thermometer Seksuele gezondheid. Een analyse van alle consulten die zijn gedaan via de Centra Seksuele Gezondheid (CSG’s) in 2018. CSGH zijn onder andere de SOA poli's van de GGD.

De cijfers geven aan dat het vindpercentage van SOA de afgelopen drie jaar gelijk blijft. Ook het aantal consulten verschilt niet erg van de voorgaande drie jaren.

SOA vindpercentage:

Op basis van aanvullende gegevens beschikbaar in het landelijke monitoringssysteem bleef na een toenemende trend het SOA vindpercentage de laatste 3 jaar stabiel: 18,9% bij heteromannen, 16,3% bij vrouwen en 20,5% bij MSM (Mannen die seks hebben met Mannen) in 2018. Het SOA vindpercentage was het hoogst bij personen die gewaarschuwd waren (33,1%) en bij bekend hiv-positieve personen (32,6%). Ten opzichte van 2017 is het SOA vindpercentage binnen de verschillende risicogroepen stabiel gebleven. Zie figuur 2
Chlamydia In 2018 zijn 21.021 chlamydia-diagnoses geregistreerd door de CSG’s, een afname van 2% in vergelijking met 2017. De laatste 3 jaar bleef het chlamydia-vindpercentage stabiel: 17,7% bij heteromannen, 15,0% bij vrouwen en 9,8% bij MSM in 2018.

Het vindpercentage was het hoogst bij vrouwen en heteroseksuele mannen die gewaarschuwd waren voor chlamydia (34,1%), heteroseksuele mannen met klachten (26,1%) en heteroseksuele mannen en vrouwen jonger dan 20 jaar (23,7%).

Seksueel gedrag* Vergelijkbaar met 2017 werd in 2018 bij een groot deel van de consulten drie of meer seksuele partners in de afgelopen 6 maanden gerapporteerd: bij 60% van de consulten onder heteroseksuele mannen, 80% van de consulten onder MSM en 44% van de consulten onder vrouwen.

Sinds 2018 worden gegevens verzameld over condoomgebruik bij vaginale, orale, insertieve en receptieve anale seks. Van alle MSM rapporteerde 18% alleen insertieve anale seks, 11% alleen receptieve anale seks, 59% zowel insertieve als receptieve anale seks, 7% geen anale seks en 5% onbekend. Consistent condoomgebruik werd door 32% van de MSM gerapporteerd die alleen insertieve seks rapporteerden, 31% van de MSM die alleen receptieve anale seks rapporteerden en 21% van de MSM die zowel insertieve als receptieve anale seks rapporteerden.

Vrouwen en heteroseksuele mannen rapporteerden minder vaak consistent condoom gebruik bij vaginale seks (beide 7%). Consistent condoom gebruik werd het minst gerapporteerd bij orale seks (2% van de vrouwen en 1% van de MSM). * op basis van aanvullende gegevens beschikbaar in het landelijke monitoringssysteem.

Dit was een kleine greep uit de gegevens voor meer info kan je de factsheet lezen via RIVM website.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI