De eigen bijdrage wordt steeds hoger, drempel om bij de GGD te testen steeds hoger, de drempel om jezelf te laten testen via het internet op SOA steeds lager. Maar hoe zit dat met de kwaliteit? Zijn deze zelftesten wel net zo goed als bij de huisarts? 

Het RIVM heeft recent een onderzoek uitgebracht die naar de kwaliteit van het aanbod heeft gekeken van alle aanbieders van Nederland. De laboratorium testen scoren beduidend beter. In Nederland worden alle laboratria streng beoordeeld op alle kwaliteitseisen om zo hun certificering te mogen behouden. Belangrijk onderdeel om betrouwbaar te testen.

Ook is gekeken naar het aanbod mbt advisering en nazorg. Soapoli-online, de hoogst scorende aanbieder, voldoet aan al de opgestelde punten. 

Voor wie hebben deze zelftesten zin?

De SOA zelftesten zijn een goed alternatief voor als je niet naar de huisarts wilt of durft en niet meer in aanmerking komt voor een consult bij de GGD. Het zelf willen managen van jouw gezondheidscheck ups wanneer en waar jij maar wilt is natuurlijk een goede beweegreden. Let wel op dat deze testen normaal via een arts of GGD aangeboden worden waarin je in een gesprek advies op maat krijgt. Soapoli-online biedt jou een aantal mogelijkheden om een inschatting te maken wat jouw gelopen risico is en welk SOA testadvies daarbij past. Ten eerste onze SOAtestwijzer. Per onveilig contact kun je bekijken welk risico je mogelijk gelopen hebt. Ten tweede je mag ons ook bellen om jou een advies op maat te geven. Wil je liever advies van een onafhankelijke partij? Bel dan de informatielijn van Soaaids NL.  

Wanneer is het zelf testen op SOA onzin?

Soapoli-online heeft als onderdeel van haar dienstverlening de SOAtestwijzer ontwikkeld. Deze SOAtestwijzer is gebaseerd op de NHG standaarden en adviseert per gelopen risico een aantal testen. "Wees reeel" Dit SOA testadvies moet je kritisch bekijken want bij eenmalig onveilige seks loop je niet direct alles op . Je kan risico gelopen hebben als jouw sekspartner een van de SOA heeft. En dan is de volgende reality-check hoeveel kans is er dan op overdracht. Chlamydia en gonorroe zijn SOA die erg veel voorkomen en dan ook nog eens erg besmettelijk zijn. Maar HIV, syfilis en Hepatitis B zijn SOA die minder vaak voor komen en je minder snel oploopt. 

                                                                           "je krijgt echt niet zomaar HIV"    

Op internet vind je ongelofelijk veel informatie. Wij merken dat vooral de angst voor HIV heel veel onrust geeft. Logisch ook want bij velen is bijgebleven dat je daar vroeger aan dood ging. Daarbij is de angst groot dit nieuws te moeten delen met je partner en naasten. Door al dat gegoogle kun je gek worden van de angst het te hebben opgelopen. Je kunt met deze angst naar je huisarts en die kan met jou in gesprek om je angst te relativeren. Als je heel weinig risico hebt gelopen dan raadt de arts vaak het testen op HIV af.  

Geen reacties

Plaats een reactie