Soaaids heeft een online magazine SekSoa waar allerlei artikelen in staan voor professionals. Bij het lezen van het artikel 'Vraag het aan de GGD… driemaal chlamydia' leek het ons goed dit te herschrijven voor consumenten.
Auteur(s): C.P. van der Weijden, arts infectieziektebestrijding, GGD Flevoland
 
Jesse en Sarah hebben acht maanden een relatie. Een half jaar geleden hebben ze allebei een SOA test gedaan, ieder afzonderlijk bij hun eigen huisarts. Ze bleken allebei chlamydia te hebben en zijn behandeld.
 
Omdat ze twijfelde of de aandoening echt weg was, heeft Sarah twee maanden daarna weer een test gedaan bij de huisarts. Die was opnieuw positief. Bij Jesse werd ook nogmaals chlamydia aangetoond. Ze hebben toen op advies van de huisarts van Jesse, antibiotica geslikt. Dit keer hebben ze voor de zekerheid twee weken geen seks gehad. Twee maanden later hebben ze opnieuw een test gedaan omdat ze geen vertrouwen hadden in de behandeling. En weer werd chlamydia aangetoond. De huisarts heeft beiden behandeld. Hij heeft ook met met Jesse en Sarah besproken of het misschien mogelijk is dat de relatie toch niet zo monogaam is als ze zeggen. Erg verbolgen over de vragen komen ze zes weken daarna op het spreekuur van de GGD.Hoe kan het dat in deze monogame relatie toch opnieuw chlamydia wordt gevonden?

Antwoord:
In een goed gesprek bij de poli-verpleegkundige gaven ze los van elkaar aan dat ze echt monogaam zijn en zich ernstige zorgen maken. Na een uitgebreid uitvragen wat het risico is van beiden kregen ze een SOA testadvies.
 
Hieruit bleek dat Sarah ook een anaal test nodig heeft omdat zij anale seks hebben. Dit was bij de huisarts niet getest en de behandeling die zij hadden gekregen werkt onvoldoende voor een chlamydia die in de anus wordt gevonden. 
 
Advies:
Soaaids heeft een online magazine SekSoa waar allerlei artikelen in staan voor professionals. Bij het lezen van het artikel 'Vraag het aan de GGD… driemaal chlamydia' leek het ons goed dit te herschrijven voor consumenten. Auteur(s): C.P. van der Weijden, arts infectieziektebestrijding, GGD Flevoland Jesse en Sarah hebben acht maanden een relatie. Een half jaar geleden hebben ze allebei een SOA test gedaan, ieder afzonderlijk bij hun eigen huisarts. Ze bleken allebei chlamydia te hebben en zijn behandeld. Omdat ze twijfelde of de aandoening echt weg was, heeft Sarah twee maanden daarna weer een test gedaan bij de huisarts. Die was opnieuw positief. Bij Jesse werd ook nogmaals chlamydia aangetoond. Ze hebben toen op advies van de huisarts van Jesse, antibiotica geslikt. Dit keer hebben ze voor de zekerheid twee weken geen seks gehad. Twee maanden later hebben ze opnieuw een test gedaan omdat ze geen vertrouwen hadden in de behandeling. En weer werd chlamydia aangetoond. De huisarts heeft beiden behandeld. Hij heeft ook met met Jesse en Sarah besproken of het misschien mogelijk is dat de relatie toch niet zo monogaam is als ze zeggen. Erg verbolgen over de vragen komen ze zes weken daarna op het spreekuur van de GGD.

Hoe bepaal je welke SOA test je nodig hebt? 

Advies:
Als je niet goed weet wat je moet testen volg dan ons SOA testadvies. Je krijgt een op maat advies wat je moet testen nav je gelopen risico. Als je niet alle risico's uitsluit kan het gebeuren dat je iets mist. Kom je er niet uit en wil je bij ons een test kopen dan mag je ook bellen voor advies. 

Bronvermelding: artikel 'Vraag het aan de GGD… driemaal chlamydia' Soaaids magazine
Geen reacties

Plaats een reactie