Orale seks zonder bescherming met wisselende partners zorgt ervoor dat er meer chlamydia, gonorroe, herpes en andere SOA worden overgedragen; deze bewering werd gedaan door een Engelse specialist.

Hieronder vind je alle antwoorden over op welke SOA je kans loopt, hoe je risico verkleint en hoe en wanneer je eerder gelopen risico's na onbeschermde orale seks test. Kan je van je orale seks (pijpen en beffen) zonder bescherming een SOA oplopen?
Je loopt risico op een SOA als je orale seks hebt zonder condoom of bef/rimlapje. Orale seks is het met de mond bevredigen of stimuleren van vagina, penis of anus. Ook wel bekend onder de namen; pijpen, beffen en kontlikken (rimmen).
Lange tijd werd gedacht dat orale seks relatief veilig was voor SOA dit is echter niet waar. Orale seks hebben met wisselende sekspartners zonder bescherming is een risico om SOA op te lopen als chlamydia, gonorroe, herpes, syfilis en hepatitis B.

Hoe loop je SOA op via pijpen, beffen of kontlikken?

SOA worden overgedragen via sperma, bloed en contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, penis, anus en in de mond/ keel. Door met je mond de penis, vagina of anus van een sekspartner te likken kan je een SOA verspreiden of oplopen. Een SOA kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander. 

Het risico op Chlamydia en gonorroe via onbeschermde orale seks Chlamydia en gonorroe zijn bacteriële SOA. Als je orale seks hebt; pijpt, rimt of beft zonder bescherming (een condoom of beflapje) dan komen de slijmvliezen van penis/vagina/anus tegen de slijmvliezen van de mond/ keel aan. Tijdens dit contact hebben de bacteriën de gelegenheid om van de ene persoon aan de andere persoon te worden overgedragen.

Een chlamydia in de keel wordt niet vaak gezien dit zou kunnen liggen aan het feit dat chlamydia veelal geen keelklachten geeft en omdat niet altijd onderzoek wordt gedaan op deze SOA in de keel. Heb je geen klachten maar wel een chlamydia in je keel maar pijp, bef of rim je zonder bescherming dan kan je deze overdragen naar je sekspartner.

Gonorroebesmetting na een oraal sekscontact komt vaker voor en is ook besmettelijker.

Gonorroe in de keel geeft vaak wel klachten. Klachten die mannen en vrouwen bij een gonorroe in de keel beschrijven zijn een pijnlijke keel, ontstoken amandelen en opgezette klieren.
Pijp, bef of rim je iemand zonder bescherming terwijl je een gonorroe infectie in je keel hebt dan heeft je sekspartner kans gonorroe overgedragen te krijgen. Gonorroe is een lastige SOA om te behandelen omdat de gonorroe bacterie steeds minder goed reageert op antibiotica.

Herpes genitalis via orale seks

De kans op de overdracht van het herpes simplex virus is aanwezig als er onbeschermde orale seks plaatsvindt en degene die je pijpt of beft heeft een koortslip. Het virus wordt overgedragen via wondvocht, contact met herpesblaasjes of geinfecteerde huid. Pas op dat degene die jouw pijpt, rimt of beft geen blaasjes of koortslip bij de mond heeft of blaasjes op vagina, penis of anus als jij degene likt of pijpt zonder bescherming. Syfilis overdragen via orale seks Syfilis kan via orale seks worden overgedragen.

Deze SOA komt veelal voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Besmetting vindt plaats via beschadigde slijmvliezen in de mond of op het geslachtsdeel waardoor de bacterie de slijmvliezen kan binnendringen. Zichtbare wondje in de mond kunnen wijzen op een besmetting met de syfilis bacterie.

Hepatitis B oplopen via orale seks

De kans op Hepatitis B virus overdracht is aanwezig als onbeschermde orale seks hebt. Het virus wordt overgedragen via bloed en sperma. Pas wel op dat degene die pijpt, rimt of beft geen wondjes in de mond heeft of op vagina, penis of anus.

HIV en orale seks

Orale seks waarbij sperma of (menstruatie)bloed in de mond komt, is onveilig. Het risico op HIV bij orale seks zonder klaarkomen in de mond of buiten de menstruatieperiode, is verwaarloosbaar klein. Als je een andere SOA hebt loop je meer risico dit komt omdat wondjes, zweertjes of scheurtjes in je slijmvliezen (soms niet zichtbaar voor het blote oog) maken dat het HIV-virus gemakkelijk via je slijmvliezen kan binnendringen.

Zorg er daarom voor dat er geen sperma, vaginaal vocht of (menstruatie)bloed in je mond komt als je orale seks hebt en let op wondjes, zweertjes, aften of koortsblaasjes rond mond, geslachtsorganen of anus.

Pijpen, beffen of rimmen: hoe doe ik dat veilig?

Om zekerheid te hebben dat je geen SOA via de keel of mond overgedragen krijgt tijdens het pijpen, rimmen of beffen kan je het beste een condoom of een beflapje gebruiken. Er bestaan veilige condooms met smaken (aardbei, chocolade, champagne,...). Smaakjescondooms zijn speciaal voor dit doeleinde op de markt gebracht. Om je te beschermen bij het beffen of rimmen kan een beflapje (of opengeknipt condoom) bij het likken van de vagina of anus gebruiken. Het condoom knip je open aan de lange kant. Het lapje wat hierdoor ontstaat kan je met beide handen vastpakken en in de lengte over het te likken geslachtdeel leggen.

Smaakjescondooms zijn ook geschikt voor het hebben van vaginale of anale seks. Gebruik bij anale seks altijd extra glijmiddel. Wat moet je doen als je keelklachten hebt? Heb je keelklachten, dan is het beter niet te pijpen, rimmen of likken tenzij je gebruik maakt van een condoom of beflapje.

Wat moet je doen als je onbeschermd gepijpt, gebeft bent of gepijpt of gebeft hebt?

Vermoed je dat je een SOA hebt opgelopen of denk je na het lezen dat je risico hebt gelopen, doe dan een SOA test. Ben je gepijpt, gerimt of gebeft dan kan je via een urine of zelf afname materiaal afnemen om te laten onderzoeken in het laboratorium. Denk je dat je risico op HIV, hepatitis B of syfilis hebt gelopen ook dan kan jezelf testen, door zelf bloed af te nemen via een vingerprik kan je 6 dikke druppels bloed afnemen welke in ons laboratorium getest worden.

Welke SOA testen na orale seks Heb je zelf iemand gepijpt, gerimt of gebeft? Laat dan je keel op SOA testen. Via een keeluitstrijk kan je getest worden op chlamydia of gonorroe. Denk je dat je risico op HIV, hepatitis B of syfilis hebt gelopen tijdens de orale seks dan is het nodig om een bloed test te doen. In onze webshop bieden wij een bloedtest die je zelf thuis kan afnemen. Wil je graag weten wat je risico is en welke SOA test jij nodig hebt? Maak dan gebruik van onze Soa testwijzer.

Heb je veel wisselende contacten laat je dan met regelmaat testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Door halfjaarlijks te testen op SOA weet je tijdig of je een SOA hebt. Een behandeling kan dan afhankelijk van de SOA snel worden gegeven en je partner(s) kun je waarschuwen. Je kunt zelf m.b.v. een SOA test van Soapoli-online een keeluitstrijk maken en chlamydia en/ of gonorroe testen.

Lees meer in Pijpen en beffen

Geen reacties

Plaats een reactie