Je urine testen op chlamydia en gonorroe is een betrouwbare methode voor mannen om zekerheid te krijgen over SOA. Urine opvangen is eenvoudig, maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten om je afname goed te doen. Vrouwen wordt altijd geadviseerd een afname te nemen en nooit urine in te sturen voor soa onderzoek. Een urine test bij vrouwen biedt geen betrouwbare uitslag als het om SOA gaat.

Het startpunt voor een SOA test is natuurlijk het risico wat je gelopen hebt. Om een betrouwbare uitslag te krijgen van je SOA test is het van belang dat je weet welke lichaamsdelen/ lichaamsmateriaal je moet testen. Om een voorbeeld te noemen; heb je als man zonder condoom vaginale seks gehad dat is een urine test (naast een bloedonderzoek) geadviseerd om zekerheid te krijgen over SOA. Heb je als man of als vrouw iemand oraal bevredigd; jij hebt orale seks gegeven (gebeft of gepijpt) dan is een keelafname noodzakelijk om te laten onderzoeken. Meerdere sekstechnieken zonder condoom gedaan? Bijvoorbeeld pijpen, vaginale en anale seks zonder condoom gehad? Dan krijg je alleen zekerheid over SOA als je alle lichaamsdelen test, de uitslag van alleen een vaginale afname geeft dan geen zekerheid over de aanwezigheid van SOA in je keel of anus. Volg voor een uitgebreid soa test advies onze SOA-testwijzer.

Voor een onderzoek op chlamydia, gonorroe en trichomonas is het van belang dat je epitheelcellen afneemt, dit zijn cellen die zich in je urine bevinden als je enkele uren niet geplast hebt en in het slijmvlies van je keel, vagina en anus. Voor het uitsluiten van SOA moet je dan ook volgens de afname instructie materiaal afnemen.

Houd bij je afname altijd rekening met de datum van het laatste onbeschermde sekscontact. Voor iedere SOA die je wilt testen wordt een andere incubatietijd aangehouden. Met incubatietijd wordt het aantal dagen bedoelt waarna een seksueel overdraagbare aandoening is aan te tonen met een soa test. Erg belangrijk, want test je eerder dan ben je weliswaar getest maar als je uitslag goed is, je hebt geen SOA, kan het ook zijn dat deze ziekte nog niet aantoonbaar was omdat je te vroeg getest hebt.

Om een urine test op chlamydia, gonorroe en trichomonas juist uit te voeren is het van belang de eerstestraal ochtend urine op te vangen of urine wat je tenminste 2 uur hebt opgehouden. Tijdens het plassen spoelen eventuele SOA bacterien met de urine mee, door de eerste straal op te vangen in een schoon potje en dan in het opvangbuisje te doen kan in ons laboratorium met grote zekerheid worden vastgesteld of je wel of geen chlamydia, gonorroe of trichomonas besmetting hebt.

Geen reacties

Plaats een reactie