opstijgende class=
De schrik van iedere vrouw...als ik maar niet onvruchtbaar word. We krijgen wel eens vragen van bezorgde vrouwen die te horen hebben gekregen dat ze een chlamydia hebben en nu heel bang zijn dat ze onvruchtbaar zijn. Onvruchtbaarheid kan veroorzaakt worden door een PID. Een opstijgende chlamydia of gonorroe infectie kan dit veroorzaken. Was niet bang dat dit binnen enkele dagen gebeurt. Daar gaat wat tijd over heen. Het vaker oplopen van een SOA kan ook tot een PID leiden. In onderstaande blog gaan we dieper in op wat PID is en welke klachten je hiervan kunt krijgen. 
 

Een PID

Via de vagina en baarmoeder kunnen bacteriën bij de eileiders komen. Zo ontstaat een ontsteking in het kleine bekken. De ontsteking kan zich verder uitbreiden naar de eierstokken, het buikvlies, de blaas en de endeldarm.
Een ontsteking in het kleine bekken wordt met de Engelse term PID (pelvic infammatory disease) aangeduid. Een PID komt in ongeveer de helft van de gevallen door een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Vaak chlamydia, soms gonorroe. SOA’s kunnen door onveilig vrijen worden overgedragen. De kans op een SOA is groter als je wisselende partners hebt. Of jouw partner moet er andere contacten naast hebben. Je  kunt al enige tijd geleden besmet zijn geraakt met een SOA voordat je klachten krijgt.
De ontsteking kan ook komen door eigen bacteriën uit de vagina of darmen. Normaal geven die geen klachten, maar als ze de kans krijgen om zich sterk te vermeerderen kunnen ze een ontsteking veroorzaken. Het gebruik van tampons geeft geen risico op een ontsteking in het kleine bekken.

 

Verschijnselen bij een PID

Wat merk je van een PID? Vaak gaat het gepaard met heftige onderbuikpijn. Dit is dan vaak wel de enige klacht bij een ontsteking van het kleine bekken. Je kunt daarbij nog andere verschijnselen krijgen, zoals:
  • koorts en een ziek gevoel;
  • meer vaginale afscheiding of vaginale afscheiding met een andere kleur of
    geur;
  • pijn bij het vrijen;
  • pijn bij het plassen.
    De ontsteking kan ook sluimerend verlopen, dus zonder dat je er iets van merkt

Wat kunnen de gevolgen zijn van een PID?

Een PID kan ernstige gevolgen hebben. De eileiders kunnen beschadigd worden en door littekenweefsel afgesloten raken. Daardoor is er meer kans op onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Ook als een PID genezen is, kun je er nog klachten aan overhouden, zoals pijn in de onderbuik en pijn bij het vrijen.

Behandeling van PID

Als er sprake is van een PID word je met antibiotica behandeld. Mochten De behandeling van PID onvoldoende helpen of ben je erg ziek van de ontsteking, dan word je opgenomen op de afdeling Bijzondere Chirurgie. Je krijgt dan antibiotica via een infuus. Als er voldoende verbetering optreedt, kun je vaak na een aantal dagen met tabletten antibiotica naar huis.

Partnerwaarschuwing

Als er sprake is van een SOA, is het noodzakelijk om je seksuele partners van het afgelopen half jaar in te lichten, zodat zij zich kunnen laten testen en zo nodig laten behandelen. Soapoli-online kan je hierin helpen dit anoniem te doen.

Advies van de SOA verpleegkundige

Heb je wisselende contacten of weet je dat jouw vaste partner wisselende contacten heeft laat je eens in de 6 maanden testen op SOA. Heb je klachten van onderbuikpijn en heb je risico op SOA gelopen laat je dan zsm testen op chlamydia en gonorroe. Onvruchtbaarheid en PID; chlamydia en gonorroe testen

Klanttevredenheid Soapoli-online

Tevreden klanten

Wij zijn beoordeeld met een 9,5 / 10 met 10145 beoordelingenBronvermelding: Rijnstate
 
Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI