Vandaag, 22 november start de "European Testing Week 2019". Tijdens deze week wordt er in heel Europa door belangenorganisaties aandacht besteed aan de preventie van HIV en Hepatitis B/C. Meer dan 200 organisaties, waaronder Soapoli-online, doen deze week actief mee om de preventie, het testen en de behandeling van HIV en hepatitis onder de aandacht te brengen. Dit jaar werkt Soapoli-online samen met Choices. Choices biedt ondersteuning aan mensen in crisis op het gebied van verslaving en mentale problemen. Wil je hier meer over weten bezoek www.choicescenter.nl
 

Het aantal mensen wat jaarlijks hoort dat hij of zij een hiv besmetting heeft opgelopen blijft dalen, zij het in beperkte mate. Dat bevestigen de nieuwste cijfers die door de Stichting HIV Monitoring tijdens de start van de Europese hiv testing week worden gedeeld. In 2018 zijn er ongeveer 664 nieuwe hiv-diagnoses gesteld. In 2017 was het aantal nieuwe diagnoses 749. De cijfers die gepubliceerd zijn laten zien dat er met name onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) een doorzettende trend is om in een eerder stadium van de infectie gediagnosticeerd te worden. De mensen die vorig jaar te horen hebben gekregen dat ze hiv hadden was 95% binnen 6 weken onder behandeling.

Vaker en eerder testen dragen bij aan het sneller in zorg komen van hiv patienten is belangrijk om hiv verspreiding te voorkomen. Ook het beschikbaar stellen van PrEP, het middel wat een hiv infectie preventief kan voorkomen, kan het dalen van het aantal hiv infecties positief beïnvloeden.

Cijfers Nederland SAN

Geen reacties

Plaats een reactie