BLOG

terug naar het overzicht
GGD: zelftest niet genoeg bij soa
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

 

 

Fotograaf BSIP/HH

DEN HAAG - Thuis een testje doen op soa’s is populair, maar dan moet je wel de goede hebben en weten hoe.

Bij de GGD vinden ze soa-zelftests – waarvan er steeds meer op de markt verschijnen – geen goed alternatief voor een soa-test bij een professional, zoals bij de GGD, of de huisarts. Maar dat betekent niet dat zelftests helemaal afgeschreven moeten worden, zegt Hanna Bos van Soa Aids Nederland. "Ze kúnnen bijdragen aan de bestrijding van geslachtsziekten, mits ze betrouwbaar zijn en goed worden begeleid. Daar ontbreekt het nu aan."

Soapoli-online.nl biedt soatests aan die allemaal via een laboratorium gaan. Klazien Visser: "Onze tests zijn betrouwbaar, maar heel veel andere online verkrijgbare niet. Het zou goed zijn als er een keurmerk komt."

Bos van Soa Aids Nederland wil ook een keurmerk. Bos' stichting komt binnenkort met een online zelftestwijzer, waarop staat welke tests je moet gebruiken, hoe je dat moet doen en waar je hulp kunt vinden bij een positieve uitslag.

Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 19 mei 2014
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Onzeker of je je moet testen op soa?

Binnen 1 minuut gratis en anoniem test advies

Soatestwijzer