Wat is chlamydia?

In Nederland is chlamydia de SOA die het meest voorkomt. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door de chlamydia trachomatis bacterie. Een chlamydia infectie die niet wordt behandeld kan bij zowel bij vrouwen als ook bij mannen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Door condooms te gebruiken verklein je de kans om een chlamydia op te lopen. Chlamydia wordt veroorzaakt door de chlamydia trachomatis bacterie. Deze bacterie kan tijdens (onbeschermd) seksueel contact tussen twee personen worden overgebracht, maar ook van de moeder op het kind tijdens de geboorte.

Deze bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de keel, vagina, de baarmoedermond, de plasbuis of de anus. Chlamydia kun je overdragen via seks. Niet alleen door penetratie (neuken), maar ook door direct contact van de slijmvliezen van de geslachtsorganen. 

Hoe loop je chlamydia op?

De bacterie wordt via seksueel contact met besmette slijmvliezen overgedragen. Slijmvliezen zitten in de mond, vagina, anus en op de penis. Overdracht van chlamydia gaat via wrijfcontact van penis-vagina, penis-anus, mond-anus, mond-vagina en penis-mond maar ook via penetrerende seks.

Wanneer kan je chlamydia testen?

10 dagen na het onbeschermde sekscontact kun je je laten testen op chlamydia. Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact niet alleen chlamydia te testen. SOA advies op maat nodig loop onze gratis SOA-testwijzer door. Testen op SOA kan via je huisarts (lees hier meer over kosten van testen via je huisarts), en als je in een risicogroep valt gratis bij de GGD. Doe jij liever je SOA test discreet en anoniem zonder in een wachtkamer te hoeven zitten? Bestel dan je SOA test via Soapoli-online. Je ontvangt je chlamydia-test discreet thuis gestuurd en mocht je een chlamydia infectie hebben helpen wij je bij een behandeling. 

Welke klachten kunnen wijzen op een chlamydia infectie?

Bij vrouwen verloopt een vaginale infectie met chlamydia in meer dan 70% van de gevallen symptoomloos, wat betekent de meeste vrouwen geen klachten hebben die wijzen op chlamydia. De vrouwen die wel klachten ervaren noemen vaak klachten van pijn of een branderig gevoel bij het plassen, veranderde afscheiding, bloedverlies tussen de menstruaties door en tijdens seksueel contact. De kans op besmetting met chlamydia van man op vrouw is ongeveer 45%.

Mannen met een chlamydia infectie in de plasbuis hebben vaker dan vrouwen klachten, echter bij ongeveer 50% van de mannen verloopt een chlamydia infectie zonder klachten. Klachten die mannen ervaren zijn branderig gevoel bij het plassen, vooral in de ochtend waterige afscheiding en soms pijn in de balzak. De kans om als man besmet te worden met chlamydia door een vrouw is 28%.

Kans om chlamydia op te lopen bij een eenmalig seks met een chlamydia besmette persoon

- 28% als een man slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde vrouw

- 45% als een vrouw slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde man

Je besmettingskans verhoogt naarmate er vaker onbeschermd sekscontact is met de chlamydia besmette persoon. Ook het uitwisselen van seksspeeltjes die niet goed zijn gereinigd of bedekt zijn door een condoom kunnen tot een chlamydia infectie leiden. Laat je altijd testen op chlamydia als je gewaarschuwd bent door een sekspartner.

Wat is er nou zo vervelend aan het hebben van een chlamydia infectie? 

In 70 tot 90% van de gevallen merk je niet dat je chlamydia hebt omdat je geen klachten hebt, je merkt niks van de chlamydia infectie. Je kan de infectie dus ongemerkt overbrengen op andere sekspartners. Lang rondlopen met een chlamydia infectie kan voor zowel mannen als vrouwen uiteindelijk verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. Ook ben je door het hebben van chlamydia infectie vatbaarder voor andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Overigens is het goed om te weten dat je na behandeling van een chlamydia infectie opnieuw besmet kan raken. Daarom is het ook belangrijk om bij seksueel contact met iemand een condoom te gebruiken. Heb je al langere tijd een vaste partner en wil je zonder condoom gaan vrijen laat je dan allebei testen, zo weet je zeker dat er geen onaangename verrassingen uit het verleden opduiken.

Wat doe je met je sekspartner(s) als er bij jou een chlamydia is gevonden?

Heb je geen klachten gehad die wijzen op een chlamydia infectie en kwam de infectie tijdens een routine onderzoek aan het licht? Ga dan al je sekspartners van de afgelopen 6 maanden waarschuwen. Waarschuwen is misschien eng maar wel erg belangrijk en voorkomt veel leed bij anderen. Als je via Soapoli-online getest bent en je blijkt een chlamydia te hebben dan kunnen wij jou ook helpen met anonieme partnerwaarschuwing. 

Had je klachten voordat de chlamydia infectie werd vastgesteld? Waarschuw dan je sekspartner(s) van net voordat deze klachten begonnen.

Wanneer mag je weer seks hebben na een chlamydia infectie?

Een week na inname van de antibiotica tegen chlamydia kan je weer seks hebben, mits je zeker weet dat jouw vaste sekspartner ook behandeld is. Het is aan te raden om een condoom te gebruiken als je wisselende partners hebt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je als je ooit een chlamydia hebt gehad je een grotere kans hebt weer een chlamydia op te lopen.

Testen op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over chlamydia? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.  

 

2 reacties
Yvon
donderdag 2 december 2021
Hoi,

Jullie schrijven "Had je klachten voordat de chlamydia infectie werd vastgesteld? Waarschuw dan je sekspartner(s) van net voordat deze klachten begonnen." Wat wordt met net voordat bedoeld? is dat een week, of de gestelde 10 dagen?

Marlous Lasschuyt
donderdag 2 december 2021
Beste Yvon,

Het ligt er aan hoeveel partners je hebt gehad. Soms is het duidelijk waar het vandaan komt als je net daarna klachten krijgt. Bij meerdere partners waarschuw je ruimer,. Ben je via ons getest en heb je hulp nodig. Mail ons dan.

Groet Marlous

Plaats een reactie