Tags: Hiv/aids,

Het lastige met het hiv virus is, dat als je pas besmet bent, je niet altijd direct duidelijke klachten hoeft te hebben. Wat een groot deel van de mensen die besmet zijn met hiv wel aangeven, is dat ze enkele weken na het onveilige sekscontact griepachtige klachten kregen. Met griepachtige klachten wordt er moeheid, koorts, spierpijn, verminderde eetlust, diarree bedoeld. Dit kan heel heftig zijn; zo kan er door je verminderde weerstand een longontsteking optreden waarbij een ziekenhuisopname noodzakelijk is. Wees daarom altijd alert en vertel dit, in het geval van onveilige seks, aan je (huis)arts. Dan kan er getest worden; hoe sneller er duidelijkheid is over een recente hiv-infectie, hoe beter je kan worden behandeld.

 

Ben jij een man die (ook) seks heeft met mannen (MSM)? Dan is het belangrijk dat jij je naast een regelmatige test op een soa laat testen op HIV (kort voor het humaan immunodeficiëntievirus). Ruim 70% van de nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt veroorzaakt door mannen die niet weten dat ze hiv hebben. Dat hiv kort nadat je besmet bent wordt vastgesteld, is daarom belangrijk. Wanneer hiv niet behandeld wordt, kan het leiden tot de ziekte AIDS. We leggen je meer uit over hiv en de symptomen ervan.

   

Hoeveel hiv besmettingen?

In Nederland leven zo'n 25.000 mensen met hiv en dit aantal neemt toe. Naar schatting weet zo'n 25 procent niet dat hij of zij besmet is. Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 1100 mensen met hiv bij. Van de nieuwe diagnoses vinden er ongeveer 350 plaats in Amsterdam. De meeste diagnoses worden gezien bij homomannen en migranten afkomstig uit gebieden waar hiv relatief veel voorkomt.

 

Welke symptomen hiv?

Niet iedereen ervaart de symptomen van hiv, zeker niet in de vroege stadia. Daarnaast kunnen de symptomen per persoon sterk variëren. Dit zijn enkele van de symptomen van hiv:

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Lymfeklierzwelling
  • Nachtelijk zweten
  • Diarree
  • Huidproblemen
  • Schimmelinfecties
  • Keelpijn
 

Door de vragenlijst voor MSM in te vullen via www.hebikhiv.nl kan je zien of je symptomen hebt. Indien je resultaten van de vragenlijst aanleiding geeft om snel op hiv te testen, kan je een verwijsbrief printen waarmee je vanaf 18 augustus dezelfde dag terecht kan bij GGD Amsterdam voor een hiv-test.

 

Acute hiv infectie symptomen

De symptomen van een acute hiv-infectie kunnen zijn: koorts, moeheid of je ziek voelen, uitslag op je huid, spier- of gewrichtspijn, keelontsteking, gezwollen lymfeklieren, hoofdpijn, aanhoudende diarree, nachtzweten, en zweertjes (in mond of op geslachtsdelen). Maar het kan ook zijn dat er na infectie helemaal geen klachten optreden.

 

Hoe snel eerste hiv symptomen?

De eerste symptomen van een hiv-infectie kunnen binnen twee tot vier weken optreden. Deze fase staat bekend als de acute hiv-infectie. Deze symptomen kunnen snel verward worden met een griep of verkoudheid. Ben je geïnfecteerd met het hiv-virus en ben je hier niet van op de hoogte, dan kan je anderen besmetten. Daarnaast is het van belang voor je eigen gezondheid dat je weet dat je hiv hebt, zodat je als het nodig is kan starten met een hiv therapie.

 

Liever anoniem hiv testen zonder dat je iemand iets moet uitleggen?

Maak jij je zorgen over een soa? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Wij bieden in onze webshop een zelfafname test op hiv. Je kan met deze test door middel van een vingerprik zelf bloed 6 druppels bloed afnemen en dit opsturen naar ons laboratorium. Je hiv test uitslag ontvang je in 3 werkdagen. Ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI