Speciaal voor vandaag, 1 december wereld AIDS Dag, hebben we gastbloggers Leila en Anne, seksuologen in spé, gevraagd iets voor ons te schrijven. 

Hiv, een naar woord en een nare ziekte. Hiv valt onder seksueel overdraagbare aandoeningen en is een virus. Eens je dit virus hebt kom je er helaas niet meer vanaf en kan dit in het ergste geval leiden tot AIDS. Dit klinkt natuurlijk niet erg gezellig en vaak merken we dat door deze info mensen bang worden. Wat als ik hiv krijg? Wat kan ik doen om de infectie te voorkomen? En hoe groot is de kans dat ik het oploop?

Het eerste wat de meeste zullen doen wanneer zij denken een hivinfectie te hebben opgelopen is google raadplegen. Opeens herken je je in alle symptomen die er beschreven staan en voor je het weet geeft google je de diagnose dat je hiv hebt. Wij als seksuologen snappen dat wanneer je onveilige seks gehad hebt dit heel wat angst kan opleveren. Deze angst kan zo groot worden dat genieten van seks erg lastig wordt. Als je dan ook nog symptomen herkent die er beschreven staan op internet is de cirkel rond. Een nadeel aan het wereldwijde web is dat niet alle informatie klopt en google je huisarts, seksuoloog of andere gezondheidsprofessional niet kan vervangen. Op de een of andere manier belanden ook fabeltjes op internet en deze willen we graag de wereld uit helpen voor we verder gaan. Soms hoor je namelijk horrorverhalen en zou je hiv kunnen krijgen door: tongzoenen, hand geven, speeksel, afdrogen met dezelfde handdoek, zwembaden, uit hetzelfde glas drinken of zelfs ademen. DIT IS ALLEMAAL NIET WAAR! Geloof deze verhalen dus alsjeblieft niet. 
 
Seks is leuk en fijn en het is zonde om de angst om hiv op te lopen dit zou verpesten. Wanneer je continue in angst leeft en dit een grote invloed heeft op je dagelijks leven kan dit uiteindelijk leiden tot psychische klachten. Heb je het gevoel dat jouw angst je overneemt? Ga dan naar een huisarts, seksuoloog of gezondheidsprofessional, zij kunnen je helpen! 
 
In Nederland is de schatting dat 93% van de mensen met een hiv-infectie hiervan op de hoogte zijn en behandeld worden. Personen die succesvol behandeld worden met hiv-remmers kunnen het virus niet overdragen, er is dan geen infectiegevaar. 
 
Maar hoe kun je het dan wel oplopen? Mannen die seks hebben met mannen lopen het meeste gevaar als het gaat om een eventuele hivbesmetting. Het virus kan zich bevinden in bloed, vaginaal vocht, moedermelk, sperma en voorvocht. Tijdens anale seks kunnen er makkelijker scheurtjes/bloedingen ontstaan. Let op dit is bij vrouwen tijdens anale seks ook het geval! In de media wordt bijna altijd gesproken over homoseksuele personen, maar hiv is niet gebonden aan geaardheid. 
 
Om je een beetje gerust te stellen is het goed om te weten wat nu de daadwerkelijke kansen zijn dat je hiv oploopt wanneer je seks hebt met een hivpositief persoon. Let op dat de naam positief niet echt positief is. Vele maken de fout door een gat in de lucht te springen wanneer hun SOA- test positief is terwijl je dan beter even door de grond kunt zakken (en je ex-bedpartners op de hoogte stellen natuurlijk).  Heb je onveilige anale seks gehad en was jij de gevende partij, ook wel top genoemd, dan heb je 0.06-0.2% kans. Was je bottom/de ontvanger? Dan is de kans 0.1-3%. Heeft er vaginale onveilige seks plaatsgevonden met een besmette partner dan heeft de vrouw 0.2% om besmet te worden. Is het andersom en heeft een man seks met een hivpositieve vrouw? Dan is de kans 0.014%. Let op! Deze cijfers geven de kans aan van een éénmalig onveilig seksueel contact. Heb je vaker onveilige seks? Dan zal de kans blijven verhogen. 
 
Hopelijk ben je nu wat gerustgesteld door de cijfers, echter betekent dit niet dat je het niet meer veilig hoeft te doen. Iedereen denkt niet die 0.2% te zijn, maar iedereen kan pech hebben. Het is daarom verstandig altijd met condoom seks te hebben. Ook tijdens orale seks. Het hiv-virus zit namelijk ook in sperma en wanneer dit wordt ingeslikt, kan deze een nieuw thuis vinden in jouw lichaam.  Wanneer je aan veilige seks doet kun je ook meer genieten van seks! Want veilige seks zonder zorgen is ook fijne seks. 
 
Voelt het voor jou niet veilig genoeg en ben je bijvoorbeeld een man die seks heeft met verschillende mannen? Dan kun je in aanmerking komen om PrEP te gebruiken. PrEP is een pil met hiv-remmers die je slikt wanneer je GEEN besmetting hebt. Het is een preventie methode die je als voorzorgsmaatregel in kunt nemen. Je kunt dit dagelijks doen of rond te tijden dat je seks gaat hebben. Vraag hierover altijd advies bij je gezondheidsprofessional (huisarts of GGD). 
 
Wat je ook kunt doen wanneer je angst hebt om hiv op te lopen, is je regelmatig laten testen. Dit kun je makkelijk en snel thuis doen en geeft toch weer een geruststelling. 
 
Leef je continue in angst en kun je niet meer genieten van seks? Denk er dan aan dat de kansen heel klein zijn om hiv op te lopen wanneer je een condoom gebruikt en je regelmatig laat testen. Ook zou PrEP gebruikt kunnen worden. We sporen je aan om altijd voor veilige seks te gaan, want veilige seks is fijne seks. Stop met dokter google en ga naar je huisarts, seksuoloog of andere gezondheidsprofessional wanneer je niet helemaal zeker bent of de angst afgenomen is of wanneer dat je denkt dat je iets hebt. Zij kunnen je helpen! Want zeg nu eerlijk, het zou zonde zijn als je niet meer kunt genieten van seks. 
 
Liefs,
Anne en Leila
De seksuologen in spé
 
13 reacties
Jay jay
vrijdag 1 april 2022
Hoe groot is de kans dat als jij een hiv besmet persoon alleen kort gebeft hebt ?

Marlous Lasschuyt
vrijdag 1 april 2022
Beste Jay

Mijn eerste vraag is altijd: weet je zeker dat diegene hiv positief is? Hiv komt niet heel vaak voor en de overdracht is met name bij onbeschermde penetratie. In dit geval zou een mogelijkheid zijn dat als zij menstrueerde en jij had een open bloedend wondje dat er dan een kans is op overdracht. Maar het is wat ver gezocht. Neem even contact met ons op als je zeker weet dat diegene ook echt hiv heeft.

Groet Marlous
Soaverpleegkundige

Jay jay
vrijdag 1 april 2022
Nou mij vraag was eerder als het zo zou zijn. Stel die persoon heeft hiv. Hoe groot is de kans dat het via beffen word overgedragen. Ik heb geen symptomen maar ik maak me wel steeds zorgen. Vandaar dat ik me afvroeg komt dit vaak voor.

Jay jay
vrijdag 1 april 2022
Heeft er vaginale onveilige seks plaatsgevonden met een besmette partner dan heeft de vrouw 0.2% om besmet te worden. Is het andersom en heeft een man seks met een hivpositieve vrouw? Dan is de kans 0.014%.

Dit zijn de kansen bij penetratie. Liggen deze percentages dan lager bij alleen kort bef contact ?

Marlous Lasschuyt
vrijdag 1 april 2022
Er is geen risico op hiv bij een befcontact, tenzij diegene hiv positief is en er sprake is van bloedcontact. Als je het prettig vind kun je een E-consult bij ons boeken. Dan kun je al je vragen stellen aan een deskundige: https://www.soapoli-online.nl/e-consult

Marlous

Leila
donderdag 1 februari 2024
Ik ben vreemd gegaan met een expartner en had een onveilige seks gehad, de dag daarna had ik seks gehad met mijn partner ook weer onveilig. Ik ging me 11 dagen later laten testen op alle SOA test deze zijn allemaal negatief. Is dit betrouwbaar? Vervolgens is mijn partner na 80 dagen ook getest op deze SOA en is ook negatief. Wat zijn de kansen dat ik toch een HIV infectie kon hebben?

Klazien (soa verpleegkundige)
donderdag 1 februari 2024
Het is belangrijk om te weten waar je je op hebt laten testen; er bestaat niet zoiets als alle soa test; SOA is een verzamelnaam van verschillende infectieziekten die je via seksueel contact kan krijgen. Sommige soa kan je betrouwbaar na 14 dagen testen andere 4-8 weken na een onveilig sekscontact. Belangrijk om even te checken wat je exact getest hebt en of dit op het moment van testen al aantoonbaar was via een test.
Een test die je partner heeft gedaan zegt niks over jou. Wil je zekerheid over het niet hebben van SOA of hiv dan is het verstandig dit te laten testen.

Anoniem
dinsdag 6 februari 2024
Ik heb een enorme angst voor HIV. En ik ben een vrouw. Kan je HIV oplopen als een persoon (vrouw) haar vagina alleen wast met water en vervolgens ze aan mijn toestel heeft gezeten. Ik ietsjes later mijn toestel heb aangeraakt en daarna mijn vagina heb gezeten? Ik ben bang dat ook als iemand de wc gebruikt en hiv heeft of andere soa dat ik dat krijg. Aan deurklinkers kan ik ook niet aan zitten. Wordt hier eerlijk gezegd zo ziek van. Als ik een wondje heb denk ik ook stel er zat hiv op de voorwerp die mij heeft verwond.

Klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 6 februari 2024
Als je zoveel angst ervaart kan je het beste een afspraak maken met je huisarts om hierover te praten. Je hebt hulp nodig om met de angst om te gaan.
Informatie over hoe je hiv oploopt vind je hier; https://www.soaaids.nl/nl/alle-soas/hiv

Anoniem
dinsdag 6 februari 2024
Ik maak me dus zorgen om niks? Ja de angst heb ik. Ben eerder naar de huisarts geweest.

Klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 6 februari 2024
De manier die je beschrijft is geen risico om hiv op te lopen; daarom adviseer ik je terug te gaan naar de huisarts. De huisarts kan je verwijzen naar iemand die je kan helpen je angst hanteerbaar te maken/ houden.

laila
dinsdag 26 maart 2024
Kan je HIV of andere overdraagbare ziekte via bloed en soa oplopen als je op een wc-bril zit waar bloed op zat? Krijg je HIV of andere soas ook als je met geïrriteerde neus slijmvliezen hebt die je openklapt wat bebloed is. Ben namelijk bang dat ik wat op mijn vingers had en mijn neus ging peuteren om die korstje te verwijderen die altijd bloed.

klazien (soa verpleegkundige)
woensdag 27 maart 2024
Voor meer informatie over hoe je hiv oploopt kan je het beste deze pagina van SOAAIDS bezoeken;
https://www.soaaids.nl/nl/alle-soas/hiv

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI