BLOG

terug naar het overzicht
Help ik ben bang om HIV op te lopen!
Tags: Hiv/aids, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten
Speciaal voor vandaag, 1 december wereld AIDS Dag, hebben we gastbloggers Leila en Anne, seksuologen in spé, gevraagd iets voor ons te schrijven. 

Hiv, een naar woord en een nare ziekte. Hiv valt onder seksueel overdraagbare aandoeningen en is een virus. Eens je dit virus hebt kom je er helaas niet meer vanaf en kan dit in het ergste geval leiden tot AIDS. Dit klinkt natuurlijk niet erg gezellig en vaak merken we dat door deze info mensen bang worden. Wat als ik hiv krijg? Wat kan ik doen om de infectie te voorkomen? En hoe groot is de kans dat ik het oploop?

Het eerste wat de meeste zullen doen wanneer zij denken een hivinfectie te hebben opgelopen is google raadplegen. Opeens herken je je in alle symptomen die er beschreven staan en voor je het weet geeft google je de diagnose dat je hiv hebt. Wij als seksuologen snappen dat wanneer je onveilige seks gehad hebt dit heel wat angst kan opleveren. Deze angst kan zo groot worden dat genieten van seks erg lastig wordt. Als je dan ook nog symptomen herkent die er beschreven staan op internet is de cirkel rond. Een nadeel aan het wereldwijde web is dat niet alle informatie klopt en google je huisarts, seksuoloog of andere gezondheidsprofessional niet kan vervangen. Op de een of andere manier belanden ook fabeltjes op internet en deze willen we graag de wereld uit helpen voor we verder gaan. Soms hoor je namelijk horrorverhalen en zou je hiv kunnen krijgen door: tongzoenen, hand geven, speeksel, afdrogen met dezelfde handdoek, zwembaden, uit hetzelfde glas drinken of zelfs ademen. DIT IS ALLEMAAL NIET WAAR! Geloof deze verhalen dus alsjeblieft niet. 
 
Seks is leuk en fijn en het is zonde om de angst om hiv op te lopen dit zou verpesten. Wanneer je continue in angst leeft en dit een grote invloed heeft op je dagelijks leven kan dit uiteindelijk leiden tot psychische klachten. Heb je het gevoel dat jouw angst je overneemt? Ga dan naar een huisarts, seksuoloog of gezondheidsprofessional, zij kunnen je helpen! 
 
In Nederland is de schatting dat 93% van de mensen met een hiv-infectie hiervan op de hoogte zijn en behandeld worden. Personen die succesvol behandeld worden met hiv-remmers kunnen het virus niet overdragen, er is dan geen infectiegevaar. 
 
Maar hoe kun je het dan wel oplopen? Mannen die seks hebben met mannen lopen het meeste gevaar als het gaat om een eventuele hivbesmetting. Het virus kan zich bevinden in bloed, vaginaal vocht, moedermelk, sperma en voorvocht. Tijdens anale seks kunnen er makkelijker scheurtjes/bloedingen ontstaan. Let op dit is bij vrouwen tijdens anale seks ook het geval! In de media wordt bijna altijd gesproken over homoseksuele personen, maar hiv is niet gebonden aan geaardheid. 
 
Om je een beetje gerust te stellen is het goed om te weten wat nu de daadwerkelijke kansen zijn dat je hiv oploopt wanneer je seks hebt met een hivpositief persoon. Let op dat de naam positief niet echt positief is. Vele maken de fout door een gat in de lucht te springen wanneer hun SOA- test positief is terwijl je dan beter even door de grond kunt zakken (en je ex-bedpartners op de hoogte stellen natuurlijk).  Heb je onveilige anale seks gehad en was jij de gevende partij, ook wel top genoemd, dan heb je 0.06-0.2% kans. Was je bottom/de ontvanger? Dan is de kans 0.1-3%. Heeft er vaginale onveilige seks plaatsgevonden met een besmette partner dan heeft de vrouw 0.2% om besmet te worden. Is het andersom en heeft een man seks met een hivpositieve vrouw? Dan is de kans 0.014%. Let op! Deze cijfers geven de kans aan van een éénmalig onveilig seksueel contact. Heb je vaker onveilige seks? Dan zal de kans blijven verhogen. 
 
Hopelijk ben je nu wat gerustgesteld door de cijfers, echter betekent dit niet dat je het niet meer veilig hoeft te doen. Iedereen denkt niet die 0.2% te zijn, maar iedereen kan pech hebben. Het is daarom verstandig altijd met condoom seks te hebben. Ook tijdens orale seks. Het hiv-virus zit namelijk ook in sperma en wanneer dit wordt ingeslikt, kan deze een nieuw thuis vinden in jouw lichaam.  Wanneer je aan veilige seks doet kun je ook meer genieten van seks! Want veilige seks zonder zorgen is ook fijne seks. 
 
Voelt het voor jou niet veilig genoeg en ben je bijvoorbeeld een man die seks heeft met verschillende mannen? Dan kun je in aanmerking komen om PrEP te gebruiken. PrEP is een pil met hiv-remmers die je slikt wanneer je GEEN besmetting hebt. Het is een preventie methode die je als voorzorgsmaatregel in kunt nemen. Je kunt dit dagelijks doen of rond te tijden dat je seks gaat hebben. Vraag hierover altijd advies bij je gezondheidsprofessional (huisarts of GGD). 
 
Wat je ook kunt doen wanneer je angst hebt om hiv op te lopen, is je regelmatig laten testen. Dit kun je makkelijk en snel thuis doen en geeft toch weer een geruststelling. 
 
Leef je continue in angst en kun je niet meer genieten van seks? Denk er dan aan dat de kansen heel klein zijn om hiv op te lopen wanneer je een condoom gebruikt en je regelmatig laat testen. Ook zou PrEP gebruikt kunnen worden. We sporen je aan om altijd voor veilige seks te gaan, want veilige seks is fijne seks. Stop met dokter google en ga naar je huisarts, seksuoloog of andere gezondheidsprofessional wanneer je niet helemaal zeker bent of de angst afgenomen is of wanneer dat je denkt dat je iets hebt. Zij kunnen je helpen! Want zeg nu eerlijk, het zou zonde zijn als je niet meer kunt genieten van seks. 
 
Liefs,
Anne en Leila
De seksuologen in spé
 
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 1 december 2019
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.