BLOG

terug naar het overzicht
Hertesten chlamydia
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger
Moet ik hertesten op chlamydia?'. Deze vraag krijgen we bijna dagelijks. De informatie is op het internet is niet eenduidig en niet goed vindbaar. Wij geven in deze blog antwoord op de meest gestelde vragen. 

Is het altijd nodig om te controleren na een behandeling voor chlamydia?

Nee. Chlamydia is een bacterie en deze dood je met een antibiotica kuur. Je behandelaar stelt jou een aantal vragen mbt je gezondheid en het risico wat je hebt gelopen. Gebaseerd op deze antwoorden en de plek (vagina/ penis, keel of anus) waar de infectie met chlamydia zich bevindt bepaalt hij / zij welke behandeling wordt voorgeschreven.
De behandeling kan bestaan uit 2 pillen die je in 1 keer inneemt of een kuur van 2 pillen per dag die je 1 a 2 weken slikt. Heb je klachten door de chlamydia infectie, dan merk je dat na inname van de medicijnen de klachten gaan afnemen danwel verdwijnen. Zo weet je dat de medicatie zijn werk doet. Helaas geeft een chlamydia niet altijd klachten, heb je geen klachten dan is het ook minder duidelijk na inname van de medicatie of de infectie echt is verdwenen. Je voelt immers geen verschil. Mochten je klachten niet afnemen dan moet je contact opnemen met je behandelaar. 

Wanneer kan ik opnieuw testen na een chlamydia behandeling?

In het geval dat je geen klachten hebt en na behandeling geen verschil voelt kan het fijn zijn om zekerheid te hebben over of de behandeling is aangeslagen. Het advies van Soapoli-online is om 6 weken te wachten na het afronden van de behandeling tot je je opnieuw laat testen. Eerder testen kan een vals positieve uitslag geven; de test is positief door aanwezigheid van gedode chlamydia bacterie. Als je twijfelt aan de behandling heb dan veilige seks tot je je opnieuw laat testen want zo voorkom je een nieuwe infectie. 

Heb je alle lichaamsdelen waar je risico hebt gehad uitgesloten?

Als je anale seks hebt gehad met iemand (penetrerende seks, speeltjes gedeeld of vingers) dan is er ook risico gelopen op een anale infectie. Deze infectie behoeft een andere behandeling dan een urethrale of vaginale infectie. Test anaal als de mogelijkheid bestaat dat je daar een chlamydia infectie hebt.

 

Ik heb me opnieuw getest na behandeling en ik heb weer chlamydia!

Helaas gebeurt dat ook nog weleens. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk: 
  • Te vroeg getest; als je te vroeg na een behandeling getest bent kan het zijn dat in de test de eerder opgelopen chlamydia nog zichtbaar is. Te vroeg testen na een behandeling geeft geen betrouwbaar beeld van de werkelijke gezondheidstoestand. 
  • De medicatie is niet goed in je lichaam opgenomen omdat je kort na inname bijvoorbeeld hebt gespuugd of diarree hebt gehad.
  • Opnieuw risico gelopen; als je na de behandeling onveilige seks hebt gehad dan kun je ook opnieuw geinfecteerd zijn. 
  • Niet goed getest; als je niet volledig bent getest, bijvoorbeeld je hebt anale seks gehad maar je bent niet anaal getest.
  • Niet goed behandeld; mogelijk heb je een gemiste anale infectie. De behandeling is dan niet voldoende geweest en je kunt je zelf een herinfectie hebben gegeven of via onveilige seks. 
  • Is dit alles niet aan de orde geweest bespreek je situatie met je huisarts of bezoek de SOA poli van de GGD. Je mag ook gebruik maken van een consult bij onze arts. Neem contact met ons op en wij plannen een afspraak voor je in.  
Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 22 april 2019
18 reacties
Ik ben positief getest op chlamydia, had zelf geen klachten maar bedpartner heeft me ingelicht.
Ik heb net om 13.00 u de 2 pillen AB ingenomen, 1u heb ik 2x diarree gehad. Weet dat dit een bijwerking is maar omdat het zo snel is is mijn vraag, werkt de AB voldoende? Weet niet hoe snel je lichaam het opneemt. Met vriendelijke groet, Imke
Geplaatst door: Imke op dinsdag 24 maart 2020
Ik was 5 weken geleden positief getest op chlamydia. Nu wilde ik na de kuur nog een keer testen en dit mocht van de huisarts na 4 weken. Ik heb nu een negatieve uitslag gekregen dus ik heb geen soa meer. Is dit betrouwbaar en weet ik nu zeker dat ik het niet meer heb of kan het nu ook vals negatief zijn?
Geplaatst door: Daan op woensdag 28 oktober 2020
Ik ben op 3 december positief getest op chlamydia (in de plasbuis) en ben gezien de symptomen ook op diezelfde dag behandeld met 1000 mg Azythromycine. Enkele uren later heb ik flink diarree gehad. Het is nu twee weken later en de symptomen (warm gevoel in de plasbuis en een beetje heldre afscheiding) zijn nog steeds niet helemaal verdwenen. Kan het zijn dat het antibioticim niet goed is opgenomen door de diarree? Of is het normaal dat herstel zo lang duurt? Wat kan ik ne het beste doen?
Geplaatst door: Klaas op woensdag 16 december 2020
Ik ben nu op de 5 de dag nadat ik de kuur heb genomen en ik heb nog lichte symptomen tijdens het plassen. Ik heb 1x aan mezelf gezeten en ben klaargekomen, maar dit heb ik op mijn onderbroek gedaan dus totaal geen contact gehad met mijn slijmvliezen. Ik vraag mij af wanneer deze klachten echt helemaal volledig weg zijn. Ik hoor het graag. Ik ben een vrouw
Geplaatst door: Ilse op vrijdag 8 januari 2021
Ik heb vorige week vrijdag mijn 2 tabletten ingenomen. Nu werd ik ongesteld dus weet niet of dat effect heeft gehad op de werking van de antibiotica. Ik heb namelijk nog steeds afscheiding en een vreemde geur. En ik dacht te lezen dat de symptomen toch wel weg moesten zijn na een paar dagen. Moet ik mij nogmaals laten testen?
Geplaatst door: Roos op dinsdag 19 januari 2021
Beste Roos

Na 2 weken moet je verbetering merken. Ongesteldheid heeft geen effect op de behandeling.

Groet Marlous (SOA-verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 20 januari 2021
Ik ben positief bevonden op chlamydia, het begon in mijn oog en daarna een vaginale en keel test laten afnemen. Hier heb ik de uitslag nog niet van maar wel al de kuur van 2 pillen gehad. Echter ben ik nu 5 dagen verder, en heb ik nogsteeds last van bloeding uit mijn vagina.

Is dit erg?
Houdt dit in dat de chlamydia bacterie dan nog niet gedood is?
Geplaatst door: Nienke op vrijdag 26 februari 2021
Beste Nienke,

Je bent denk ik bij je huisarts geweest om te testen? Bel die op om te vragen of de uitslagen al bekend zijn. Mocht deze negatief zijn dan wordt de bloeding door iets anders veroorzaakt.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op vrijdag 26 februari 2021
Hoe testen ze of je chlamydia in de keel hebt? Is dit door een wisser in de mond?
Geplaatst door: ANNE op woensdag 24 maart 2021
Beste Anne,

Een keeltest is door middel van een wattenstaafje wat door de keel wordt gehaald. In deze youtube video zie je hoe je dit zelf kan doen zie https://youtu.be/ACUAcK16yLw

groet, klazien
Verpleegkundige
Geplaatst door: Anne op woensdag 24 maart 2021
Het doosje bestaat uit 3 pilletjes.
De twee heb ik in een keer genomen.
Is het aan te raden voor de zekerheid om de volgende dag de derde pil ook in te nemen?
Groetjes
Geplaatst door: Ben op woensdag 2 juni 2021
Beste Ben,

Ik ken deze kuur niet. Is niet een standaard behandeling. Je zou de behandelaar of de apotheek om een advies moeten vragen.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 2 juni 2021
Beste, ik heb onlangs chlamydia opgelopen. Vorige week woensdag begonnen aan mijn kuur. Die duurde 7 dagen. Ik heb afgelopen donderdag avond gemasturbeerd dat is 8 dagen nadat ik de kuur starten. Loop ik nu gevaar op dat ik mijn slijmvliezen heb beschadigd en opnieuw chlamydia heb.
Geplaatst door: Klaas-Jan op vrijdag 4 juni 2021
beste Klaas-Jan

het kan zijn dat de klachten daardoor langer aanhouden. De bacterie wordt niet opnieuw 'aangewakkkerd' dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op vrijdag 4 juni 2021
Ik heb nu 7 dagen geleden 2 pillen anti biotica ingenomen tegen Chlamydia. Ik heb nog steeds wat afscheiding met een lichte geur. Het is wel minder geworden maar ik heb het nog steeds. Kan dit? Of heeft de anti biotica niet goed gewerkt?
Geplaatst door: Anouk wit op woensdag 30 juni 2021
Beste Anouk

als de klachten afnemen is dat een goed teken. Het kan soms wel even duren voordat het helemaal weg is.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 30 juni 2021
Hi ik ben positief getest op Chlamydia en heb vandaag mijn antibiotica ervoor gekregen alleen ik heb even een vraagje hoor, nou heb ik rare afscheiding en een beetje bloedverlies hierdoor moet ik me onderbroek etc blijven verwisselen? Kan ik weer een soa krijgen door de afscheiding die op me onderbroek zit? Klinkt misschien heel dom maar dacht vraag het even,en nou heb ik ook gelezen dat je ook anaal infecties kunt krijgen, ik heb nooit anaal gedaan maar ooit wel een duim erin gehad betekend dat ik dan ook misschien daar een soa kan hebben?
Geplaatst door: Mika op dinsdag 13 juli 2021
Beste Mika,

Je bent gestart met de behandeling en gebruikt antibiotica. Hierdoor worden alle chlamydia bacteriën gedood. Je kan jezelf niet besmetten via afscheiding in je onderbroek.
Een anale chlamydia infectie kan je ook hebben zonder dat je anale seks hebt gehad, de bacterie kan via de vagina anaal terecht komen. Via vingers, in dit geval duim is dat mogelijk. Twijfel je over een anale infectie dan zou ik je adviseren dit te laten testen. Een anale chlamydia test kan je eenvoudig zelf uitvoeren.

groet, Klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op woensdag 14 juli 2021
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie