'Moet ik hertesten op chlamydia?'. Deze vraag krijgen we bijna dagelijks. De informatie is op het internet is niet eenduidig en niet goed vindbaar. Wij geven in deze blog antwoord op de meest gestelde vragen. 

Is het altijd nodig om te controleren na een behandeling voor chlamydia?

Nee. Chlamydia is een bacterie en deze dood je met een antibiotica kuur. Je behandelaar stelt jou een aantal vragen mbt je gezondheid en het risico wat je hebt gelopen. Gebaseerd op deze antwoorden en de plek (vagina/ penis, keel of anus) waar de infectie met chlamydia zich bevindt bepaalt hij / zij wat het behandelplan is. De behandeling kan bestaan uit 2 pillen die je in 1 keer inneemt of een kuur van 2 pillen per dag die je 1 a 2 weken slikt. Heb je klachten door de chlamydia infectie, dan merk je dat na inname van de medicijnen de klachten gaan afnemen danwel verdwijnen. Zo weet je dat de medicatie zijn werk doet. Helaas geeft een chlamydia niet altijd klachten, heb je geen klachten dan is het ook minder duidelijk na inname van de medicatie of de infectie echt is verdwenen. Je voelt immers geen verschil. Mochten je klachten niet afnemen dan moet je contact opnemen met je behandelaar.  

Wanneer kan ik opnieuw testen na een chlamydia behandeling?

In het geval dat je geen klachten hebt en na behandeling geen verschil voelt kan het fijn zijn om zekerheid te hebben over of de behandeling is aangeslagen. Het advies van Soapoli-online is om 6 weken te wachten na inname van de behandeling tot je je opnieuw laat testen. Eerder testen kan een vals positieve uitslag geven; de test is positief door aanwezigheid van gedode chlamydia bacterie. Als je twijfelt aan de behandling heb dan veilige seks tot je je opnieuw laat testen want zo voorkom je een nieuwe infectie. 

Heb je alle risicocontacten uitgesloten? Als je anale seks hebt gehad met iemand (penetrerende seks, speeltjes gedeeld of vingers) dan is er ook risico gelopen op een anale infectie. Deze infectie behoeft een andere behandeling dan een urethrale of vaginale infectie. Test anaal als de mogelijkheid bestaat dat je daar een chlamydia infectie hebt.

Ik heb me opnieuw getest na behandeling en ik heb weer chlamydia!

Helaas gebeurt dat ook nog weleens. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk: 

  • Te vroeg getest; als je te vroeg na een behandeling getest bent kan het zijn dat in de test de eerder opgelopen chlamydia nog zichtbaar is. Te vroeg testen na een behandeling geeft geen betrouwbaar beeld van de werkelijke gezondheidstoestand. 
  • De medicatie is niet goed in je lichaam opgenomen omdat je kort na inname bijvoorbeeld hebt gespuugd of diarree hebt gehad.
  • Opnieuw risico gelopen; als je na de behandeling onveilige seks hebt gehad dan kun je ook opnieuw geinfecteerd zijn. 
  • Niet goed getest; als je niet volledig bent getest, bijvoorbeeld je hebt anale seks gehad maar je bent niet anaal getest.
  • Niet goed behandeld; mogelijk heb je een gemiste anale infectie. De behandeling is dan niet voldoende geweest en je kunt je zelf een herinfectie hebben gegeven of via onveilige seks. 

Is dit alles niet aan de orde geweest bespreek je situatie met je huisarts of bezoek de SOA poli van de GGD. Je mag ook gebruik maken van een consult bij onze arts. Neem contact met ons op en wij plannen een afspraak voor je in.  

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI