Unsafe sex and the city 6 februari 2013 keek ik naar dit programma.

Het is een Britse documentaireserie waarin de medewerkers van een kliniek in Manchester worden gevolgd, waar men zich bezighoudt met het bestrijden van seksueel overdraagbare aandoeningen. Helaas moet je betalen om de aflevering te bekijken maar volgende week komt deel 2 meen ik. Gisteren werd er een jongen gevolgd die een hiv sneltest had laten afnemen en deze bleek positief te zijn. Afschuwelijk nieuws om te krijgen en hij was dan ook goed van slag. Er werd direct bloed afgenomen om verder onderzoek te doen. Na een week kreeg hij hiervan de uitslag en wat bleek...de uitslag was negatief ; geen HIV dus. Omdat ik de voorlichting minimaal vond in de documentaire wil ik in de blog wat meer uitleg geven over de HIVsneltest en hoe dat in zijn werk gaat in Nederland.

Wanneer laat je je op HIV testen?

Als je onbeschermde vaginale of anale seks hebt gehad dan is het verstandig je te laten testen op HIV. Betrouwbaar hiv testen is via Soapoli-online mogelijk 4 weken na het laatste onbeschermde sekscontact.

Biedt Soapoli-online een hiv sneltest?

Soapoli-online biedt de Alere HIV Combo sneltest waardoor je na 20 minuten je uitslag van je hiv-test weet. Iedere dinsdagochtend is er een spreekuur op de praktijkruimte van Soapoli-online in Stolwijk. Om de hiv-test te kunnen doen moet je "live" aanwezig zijn op de afspraak. Bij Soapoli-online kan je zelf online een afspraak maken voor een hiv-sneltest. Klik op onderstaande knop en bekijk de tijden. Selecteer de tijd die jou uitkomt en vul je naam en email adres is. Je ontvangt een bevestiging van je afspraak met daarin de adresgegevens in Stolwijk.

HIV snelttestspreekuur

Ben je niet in de gelegenheid om naar Stolwijk te komen maar wil je wel graag snel je hiv-test uitslag dan kan je via onze website een vingerprik hiv-test bestellen. Het bloed om hiv te testen kan je eenvoudig zelf thuis afnemen door middel van een vingerprik en zonder hulp van anderen. Je stuur het afgenomen bloed op naar ons laboratorium en ontvangt binnen 3 werkdagen je hiv-test uitslag. Meer weten over onze hiv test? Bekijk dan bij onze producten.

Hoe werkt de hiv-sneltest via GGD?

Eerst heb je een gesprek met een verpleegkundige of arts om de aanleiding voor de test en de consequenties van testen te bespreken, je risico goed in te schatten en te praten over aanvullend onderzoek op andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Voor de hiv-sneltest wordt met een vingerprik een druppel bloed afgenomen. Dit bloed wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van antistoffen. Je moet wachten op de uitslag: meestal word je binnen één uur weer opgeroepen voor de uitslag van de test. De hiv sneltest is een gevoelige antistoftestmethode. Dit betekent dat een test die positief (dit betekent dat er antistoffen tegen hiv in het bloed zijn gevonden) altijd bevestigd moet worden met een onderzoek in een laboratorium. In uitzonderlijke gevallen kan het namelijk zo zijn dat de uitslag van de sneltest vals positief is. Negatief is altijd negatief, dit betekent dat er geen hiv antistoffen in het bloed zijn gevonden. Als blijkt dat er hiv antistoffen in het bloed zijn aangetoond bij de hiv sneltest, dan volgt er altijd nog een tweede test om met 100 procent zekerheid te kunnen zeggen of er inderdaad sprake is van een hiv besmetting. Voor een hiv-test kan je terecht bij: - de huisarts - een GGD-soa-polikliniek - bij een sneltestlocatie - het testlab van MAN tot MAN: www.mantotman.nl

De uitslag

Goed nieuws Bij een negatieve uitslag heb je geen antistoffen tegen hiv en ben je in principe klaar. Je hebt de mogelijkheid om vragen te stellen, foldermateriaal mee te nemen en je kunt een vervolgafspraak maken, bijvoorbeeld voor een soa-onderzoek. - Slecht nieuws De test op hiv kan een positief testresultaat geven: je hebt antistoffen tegen hiv daarom moet je bloed verder worden onderzocht. De hulpverlener zal je informeren over de betekenis van deze uitslag.

2 reacties
Mel
zondag 20 februari 2022
ik las ergens dat testen via een vingerprik minder betrouwbaar zijn
is dit waar ?

Klazien Visser
zondag 20 februari 2022
Beste Mel,

Er is geen onderscheid in de betrouwbaarheid via een hiv test uitslag als je zelf bloed opvangt en dit in een lab wordt onderzocht.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Plaats een reactie