Ok we begrijpen dat je een probleem hebt! Een SOA hebben is nooit leuk. Uiteraard is het nog slechter nieuws als je een SOA hebt opgelopen van een andere partner en je dit niet aan je vaste partner durft te vertellen. Dit zou zomaar het einde van je relatie kunnen betekenen. Misschien denk je al snel in oplossingen en lijkt het je een goed idee om medicatie te regelen en deze in de blender te pureren en dit vervolgens aan je partner te voeren. Helaas is dit een zeer slecht idee, hieronder de waarom's;

Ten eerste:

Je bent strafbaar; het is het verboden iemand medicijnen toe te doen zonder dat degene hier toestemming voor gegeven heeft. Je partner kan dus een civiel proces tegen je aanspannen omdat je medicijnen hebt toegedient, geen goede doorstart voor je relatie. 

Ten tweede:

Medicatie werkt op verschillende manieren en een medicijn verpulveren en door het eten/ drinken mixen kan de werkzaamheid drastisch verminderen waardoor je in dit geval een SOA niet voldoende behandeld waardoor de infectie blijft. Dit is natuurlijk niet in je eigen voordeel gezien je de SOA dan zelf ook weer overgedragen kan krijgen.

Ten derde:

Er wordt altijd amnese afgenomen (de arts stelt je een aantal vragen) om zo te bepalen wat je voorgeschreven mag krijgen. Als jij je partner jouw pillen geeft kan het zijn dat hij/ zij hier niet tegen kan of dat het helemaal niet de juiste behandeling is. 

Ten vierde:

Eerlijkheid duurt het langst. Stel hij of zij komt er ooit achter dan is het vertrouwen in jou voor altijd geschaadt en de kans is groot dat dat nooit meer zal herstellen.

Waarom is het belangrijk om je sekspartner(s) te waarschuwen?

Door hun op de hoogte te stellen van je SOA kunnen ze zich laten testen en zich laten behandelen als dit nodig blijkt te zijn. Op deze manier steun je de volksgezondheid want iedere behandelde soa kan niet meer worden doorgegeven en dat verhoogt de kans dat je in de toekomst zelf niet opnieuw geïnfecteerd wordt. Daarbij kan een onbehandelde SOA tot schade leiden denk aan onvruchtbaarheid, ontstekingen.

Maar ja, hoe doe je dat nu praktisch, iemand waarschuwen?

Als jij je partner moet waarschuwen voor een SOA wees dan duidelijk. Het is een slecht nieuws gesprek en daar van zeggen ze breng de boodschap direct. Eerst een gesprek over koetjes en kalfjes houden, maakt het moeilijker om tot je werkelijke boodschap te komen.

Tips wat je kan zeggen om je partner voor SOA te waarschuwen:

  • Stel je hebt een chlamydia dan kan je dit vertellen aan je partner door te zeggen; 'ik heb een chlamydia, laat je testen'.
  • O ja en timing is natuurlijk ook niet onbelangrijk! Let op als je het op vrijdagavond of midden in het weekend vertelt. Degene die de boodschap ontvangt kan wel eens flink van slag raken en helaas zijn huisartsen en de soapoli van de GGD alleen door de week te bereiken.

Zakt na het lezen van deze tekst je de moed in de schoenen? Bij ons, maar ook bij de GGD kun je terecht voor het anoniem waarschuwen van je partner. Voor het overnemen van de partnerwaarschuwing door Soapoli-online geldt wel dat je dan bij ons getest moet zijn. Zowel de GGD als Soapoli-online kunnen alleen anoniem waarschuwen bij een bewezen SOA. Dit om te voorkomen dat wij onjuiste boodschappen van grappenmakers gaan overbrengen. Bij het anoniem waarschuwen ontvangt je bedpartner de waarschuwing zonder dat jouw gegevens worden genoemd. Heel handig maar bedenk wel dat het best kan zijn dat je ex je toch nog even opbelt omdat hij of zij nieuwsgierig is van wie nou precies de SOA had.

 

 

 

Geen reacties

Plaats een reactie