Is een online SOA test nou betrouwbaar of niet?

Er bestaan twee soorten SOA zelftesten op de markt: de doe-het-zelftests en de lab-zelftest.

De doe-het-zelftests

Je kunt deze testen zien er uit als een soort zwangerschapstest. Je kunt ze kopen bij drogisterij keten of via het internet. 

De voordelen op een rijtje van de thuistest:

  • Het is goedkoop
  • Makkelijk verkrijgbaar 
  • Je krijgt de uitslag binnen een kwartier

De nadelen op een rijtje van de thuistest:

  • Die kan ik samenvatten tot 1: de uitslagen van deze testen zijn onbetrouwbaar

Er is veel onderzoek naar gedaan. Zo blijkt uit recent Nederlands onderzoek dat drie verschillende chlamydia-thuistests een zeer geringe betrouwbaarheid hebben. De kans dat de mensen die echt chlamydia hebben ook een bevestigende testuitslag krijgen is slechts 12, 17 en 27% respectievelijk. Tja ben je super blij dat je je getest hebt met zo'n zelftest en dat hij aangeeft dat je niets hebt en blijk je toch een chlamydia te hebben. Waar je pas achter komt als je ernstige klachten hebt. Ook loop je het risico dat je denkt niets te hebben en je besmet vervolgens je sekspartner(s).

De lab-zelftest

De voordelen op een rijtje van de lab-zelftest:

  • Betaalbaar (vaak goedkoper dan bij je huisarts)
  • Je kunt het thuis afnemen en je hoeft geen verklaring te geven waarom je wil testen.
  • Deze testen worden ook door de huisarts en SOApoli van de GGD gebruikt.

De nadelen op een rijtje van de lab-zelftest:

  • Je moet even wachten tot je de uitslag krijgt. Bij Soapoli-online is dit 3 werkdagen (SOA testen via de vingerprik duurt gemiddeld 7 werkdagen)
  • Belangrijk is dat je goede begeleiding krijgt in het maken van een keuze en nazorg als je een SOA hebt. Kijk goed op de site of dit aangeboden word. (lees hier meer over onze nazorg)

Waar kun je je wel betrouwbaar op SOA kunt laten testen:

Als je klachten hebt of je hebt een groot risico gelopen dan is het verstandig naar je huisarts of een SOA poli te gaan, als je voor de zekerheid wilt testen dan kun je er ook voor kiezen om bij Soapoli-online te testen. Onze testen zijn wat duurder dan de testen die je bij een drogisterij kunt kopen maar wij kunnen je wel een hoge betrouwbaarheid van de uitslag garanderen doordat wij onze je test in een laboratorium laten onderzoeken. Ook kun je ons ten alle tijden om hulp vragen. We begeleiden je waar nodig en ondersteunen in het regelen van nazorg als blijkt dat je een SOA hebt.

Geen reacties

Plaats een reactie