Voor veel mannen een opluchting, een soa test hoeft niet meer via het beruchte stokje in de plasbuis, maar kan door zelf thuis urine op te vangen. Hier een korte uitleg over hoe je het beste urine test opvangt om chlamydia, gonorroe en/of trichomonas te testen.

Wanneer is een urine test betrouwbaar?

  • als de urine op de hier onderstaande manier is opgevangen
  • als niet voor het verstrijken van de incubatietijd van de geteste SOA wordt getest

Wanneer urine testen?

Ben je een man en heb je penis contact gehad met het slijmvlies van een sekspartner, slijmvliescontact is het contact van de penis met de keel, vagina, penis en of anus van een sekspartner dan kan je een soa op lopen. Om duidelijkheid te krijgen over of je een soa op hebt gelopen is een urine test te adviseren. Let op niet alle SOA die je via slijmvliescontact kan oplopen kan je via urine testen. Lees hierover meer in https://www.soapoli-online.nl/alles-over-soa

Waarom ochtend urine gebruiken voor een soa test?

Als je urine wilt opvangen voor een soa test kan je hiervoor het beste ochtendurine gebruiken. Doordat je gedurende de nacht niet hebt geplast kunnen eventuele bacterien in de plasbuis zich vermeederderen. Deze bacterien spoelen tijdens het plassen naar buiten. Om bacterien aan te tonen in de urine is belangrijk om de eerstestraal urine op te vangen. Zorg dat je een schoon bakje of beker hebt en vang hier het eerste beetje urine in op. Deze urine zuig je op via de pipet die is meegeleverd in het soatest pakket van Soapoli-online en vervolgens vul je het opvangbuisje met urine.

Kan ik ook overdag urine opvangen?

Ja, je kan ook urine opvangen overdag. Belangrijk is dan dat je voordat je urine opvangt minstens 2 uur niet geplast hebt. De reden is dat mochten er bacterien in je plasbuis zitten deze de tijd moeten hebben om zich te vermeerderen. Ook hier de eerstestraal urine opvangen in een schoonbakje. Zorg dat je een schoon bakje of beker hebt en vang hier het eerste beetje urine in op. Deze urine zuig je op via de pipet die is meegeleverd in het soatest pakket van Soapoli-online en vervolgens vul je het opvangbuisje met urine.

Heb je een SOA risico gelopen en weet je nog niet of je wel een soatest je nodig hebt? Volg dan de SOA-testwijzer en ontvang direct een gratis SOA-test advies. Kom je er niet uit of heb je liever gratis een persoonlijk advies of wil je een afspraak voor een hiv-sneltest? Neem dan gerust contact op door ons te mailen via info@soapoli-online.nl of telefonisch via contact.

3 reacties
Luuk
woensdag 12 augustus 2020
Hoi,

Ik heb vanochtend me urine opgevangen en opgestuurd.
Helaas denk ik dat ik meer dan 20 ml heb opgevangen.

Is dit een probleem?

Gr luuk

Bram
woensdag 29 december 2021
Wilde deze vraag ook graag weten.
Iemand die erop kan reageren?

Groetjes Bram

Klazien Visser
woensdag 29 december 2021
Hoi Bram,

Voor een betrouwbare uitslag is het belangrijk dat je de instructie nauwkeurig opvolgt. Vang je meer dan 20 ml eerste straalsochtendurine op (bijvoorbeeld het dubbele) dan beïnvloedt dit betrouwbaarheid van je uitslag. Het eerste beetje urine na een nacht niet plassen bevat, indien je een soa in je plasbuis, hebt veel bacterien. Op het moment dat je bij het plassen veel urine opvangt kan het beetje urine wat je gebruikt om in het buisje te doen te weinig bacterien bevatten waardoor de test uitslag minder betrouwbaar is.

Groet, klazien Visser
verpleegkundige soapoli-online

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI