BLOG

terug naar het overzicht
Hoe je urine opvangt om te testen op soa
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Voor veel mannen een opluchting, een soa test hoeft niet meer via het beruchte stokje in de plasbuis, maar kan door zelf thuis urine op te vangen. Hier een korte uitleg over hoe je het beste urine test opvangt om chlamydia, gonorroe en/of trichomonas te testen.

Wanneer is een urine test betrouwbaar?

  • als de urine op de hier onderstaande manier is opgevangen
  • als niet voor het verstrijken van de incubatietijd van de geteste SOA wordt getest

Wanneer urine testen?

Ben je een man en heb je penis contact gehad met het slijmvlies van een sekspartner, slijmvliescontact is het contact van de penis met de keel, vagina, penis en of anus van een sekspartner dan kan je een soa op lopen. Om duidelijkheid te krijgen over of je een soa op hebt gelopen is een urine test te adviseren. Let op niet alle SOA die je via slijmvliescontact kan oplopen kan je via urine testen. Lees hierover meer in https://soapoli-online.nl/alles-over-soa

Waarom ochtend urine gebruiken voor een soa test?

Als je urine wilt opvangen voor een soa test kan je hiervoor het beste ochtendurine gebruiken. Doordat je gedurende de nacht niet hebt geplast kunnen eventuele bacterien in de plasbuis zich vermeederderen. Deze bacterien spoelen tijdens het plassen naar buiten. Om bacterien aan te tonen in de urine is belangrijk om de eerstestraal urine op te vangen. Zorg dat je een schoon bakje of beker hebt en vang hier het eerste beetje urine in op. Deze urine zuig je op via de pipet die is meegeleverd in het soatest pakket van Soapoli-online en vervolgens vul je het opvangbuisje met urine.

Kan ik ook overdag urine opvangen?

Ja, je kan ook urine opvangen overdag. Belangrijk is dan dat je voordat je urine opvangt minstens 2 uur niet geplast hebt. De reden is dat mochten er bacterien in je plasbuis zitten deze de tijd moeten hebben om zich te vermeerderen. Ook hier de eerstestraal urine opvangen in een schoonbakje. Zorg dat je een schoon bakje of beker hebt en vang hier het eerste beetje urine in op. Deze urine zuig je op via de pipet die is meegeleverd in het soatest pakket van Soapoli-online en vervolgens vul je het opvangbuisje met urine.

Heb je een SOA risico gelopen en weet je nog niet of je wel een soatest je nodig hebt? Volg dan de SOA-testwijzer en ontvang direct een gratis SOA-test advies. Kom je er niet uit of heb je liever gratis een persoonlijk advies of wil je een afspraak voor een hiv-sneltest? Neem dan gerust contact op door ons te mailen via info@soapoli-online.nl  of telefonisch via contact.

Geplaatst door: Klazien Visser op zaterdag 7 maart 2015
1 reactie
Hoi,

Ik heb vanochtend me urine opgevangen en opgestuurd.
Helaas denk ik dat ik meer dan 20 ml heb opgevangen.

Is dit een probleem?

Gr luuk
Geplaatst door: Luuk op woensdag 12 augustus 2020
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.