sex class=

De 1 Na De Ander Meldt Dat Hij/ Zij Chlamydia Heeft. 

In de eerste aflevering van het tweede seizoen van Sex Education is er een ware SOA hysterie. Het nieuws werkt aanstekelijk en door verkeerde informatie denkt iedereen het op te lopen. 
Maar hoe loop je nou eigenlijk een chlamydia op?  

3 veelgehoorde fabels over hoe je chlamydia op loopt

1. Loop je chlamydia op door te hoesten? 

Je kunt geen chlamydia op lopen door te hoesten, ademen of knuffelen. In de aflevering zie je dat mensen een mondkapje dragen in de hoop het niet op te lopen. 
Deze bacterie kan tijdens (onbeschermd) seksueel contact tussen twee personen worden overgebracht. Niet alleen door penetratie (neuken), maar ook door direct contact van de slijmvliezen van de keel, vagina, plasbuis of de anus. Slijmvliezen kunnen ook tijdens een vrijpartij via vingers of speeltjes overgedragen worden. 

2. Als mijn sekspartner het niet heeft dan heb ik het ook niet.

In de aflevering zie je dat iedereen zich test. Ze gaan er vanuit dat als de een het niet heeft hij niet de bron kan zijn geweest van een besmetting. Dat is niet juist. Je lijf is in staat te klaren (te genezen) dan test je negatief maar dat zegt niet over of je het hebt gehad en of je het hebt doorgegeven. 
Ben je gewaarschuwd of heb je klachten die op een SOA kunnen duiden, test allebei als je een vaste sekspartner hebt.

3. Chlamydia kan je maar één keer oplopen.

Dat is niet waar. Chlamydia is een bacterie die je goed kunt doden met anti-biotica maar die je ook weer zo kunt oplopen. Het is zelfs zo dat als je een keer chlamydia hebt gehad je toegankelijker bent voor een volgende chlamydia besmetting. Gebruik condoom tot je beiden getest bent. 
 

3 feiten over het oplopen van chlamydia 

1. Chlamydia is een zeer besmettelijke SOA.

In Nederland is chlamydia de meestvoorkomende SOA. Wist je dat 200.000 mensen per jaar een chlamydia oploopt? Een chlamydia infectie die niet wordt behandeld kan bij zowel bij vrouwen als ook bij mannen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent.

2. Je kunt je goed beschermen tegen chlamydia.

Vrijen met condoom is de manier je te beschermen tegen een chlamydia infectie. Gebruik het condoom goed. Zie hier hoe. Weet ook wat je moet doen als het mis gaat met het condoom. 

3. Een chlamydia kan in je oog zitten

In de aflevering van Sex Education- Chlamydia vraagt een meisje zich af of ze de chlamydia in haar oog kan hebben. Ja dat kan. Chlamydia wordt overgedragen via slijmvliescontact. Dus als een man klaarkomt in je gezicht en hij heeft een chlamydia dan kan dit een ooginfectie vooroorzaken. Hier een stukje van het begin van de aflevering. De vragen die gesteld worden zijn heel lachwekkend maar geeft ook goed aan dat niet iedereen goed weet hoe je wel en niet chlamydia kunt oplopen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Schroom niet te bellen of te mailen. Geen vraag is raar. 
Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI