Voor veel mannen een opluchting, een SOA test hoeft niet meer via het beruchte stokje in de plasbuis, maar kan door zelf thuis urine op te vangen. Hier een korte uitleg over hoe je het beste urine test opvangt om chlamydia, gonorroe en/of trichomonas te testen.

Wanneer is een urine test betrouwbaar?

  • als je de eerste straal ochtendurine opvangt
  • als niet eerder test dan de aangegeven windowfase van de SOA die je wilt testen

Wanneer vang je urine op om een SOA uit te sluiten?

Ben je een man en heb je penis contact gehad met het slijmvlies van een sekspartner. Slijmvliescontact is het contact van de penis met de keel, de vagina,  de penis en/of de anus van een sekspartner. Via deze weg kan je een SOA oplopen. Om duidelijkheid te krijgen over of je een soa op hebt gelopen is een urine test te adviseren. 
Let op niet alle SOA die je via slijmvliescontact kan oplopen kan je via urine testen. Lees hierover meer in Alles over SOA.

Waarom ochtend urine gebruiken voor een SOA test?

Als je urine wilt opvangen voor een soa test kan je hiervoor het beste ochtendurine gebruiken. Doordat je gedurende de nacht niet hebt geplast kunnen eventuele bacterien in de plasbuis zich vermeederderen. Deze bacterien spoelen tijdens het plassen naar buiten. Om bacterien aan te tonen in de urine is belangrijk om de eerstestraal urine op te vangen. Zorg dat je een schoon bakje of beker hebt en vang hier het eerste beetje urine in op. Deze urine zuig je op via de pipet die is meegeleverd in het soatest pakket van Soapoli-online en vervolgens vul je het opvangbuisje met urine.

Kan ik ook overdag urine opvangen?

Ja, je kan ook urine opvangen overdag. Belangrijk is dan dat je voordat je urine opvangt tenminste 2 uur maar liever langer,  niet geplast hebt. De reden is dat mochten er bacterien in je plasbuis zitten deze de tijd moeten hebben om zich te vermeerderen. Ook hier de eerstestraal urine opvangen in een schoonbakje. Zorg dat je een schoon bakje of beker hebt en vang hier het eerste beetje urine in op. Deze urine zuig je op via de pipet die is meegeleverd in het SOA test pakket van Soapoli-online en vervolgens vul je het opvangbuisje met urine.

Heb je een SOA risico gelopen en weet je nog niet of je wel een SOA test je nodig hebt?

Volg dan de SOA-testwijzer en ontvang direct een SOA-test advies. 

12 reacties
Richard
woensdag 3 november 2021
Kun je ook ochtendurine opvangen bewaren in koelkast om later die dag in het buisje te doen? Bijvoorbeeld als de testkit later die dag met de post binnenkomst. Zodat ie het dezelfde dag nog retour kunt sturen om te testen?

Klazien Visser
donderdag 4 november 2021
Ja je kan s ochtends een beetje ochtendurine opvangen en dit later op de dag gebruiken om op te sturen.

Klazien Visser
soa verpleegkundige

Andrea
donderdag 25 november 2021
Beste

Ik ben vandaag naar mijn huisdokter gegaan omdat ik al een maand een nieuwe partner heb en mij wil laten testen op alle soa’s. En ik moest alleen urine afgeven en geen bloed laten trekken. Hij zei dat je tegenwoordig alle op alle soa’s kan testen via urine. Is dit zo??

Klazien visser
donderdag 25 november 2021
Beste,

Via urine kan je chlamydia en gonorroe testen. Via urine kan je geen syfilis en hiv testen, mocht je dit graag willen dan moet je bloed laten onderzoeken.

groet, klazien

Niels
zondag 27 maart 2022
Als ik ochtend urine wil bewaren voor sampelen in de middag, moet dat persé in de koelkast staan of hoeft dat niet?

Klazien Visser
zondag 27 maart 2022
Beste Niels,

Urine hoeft niet perse in de koelkast, probeer het wel in een omgeving te bewaren die op kamertemperatuur is.

groet, klazien

Amanda
dinsdag 19 april 2022
Mijn seks partner heeft zijn plas laten testen en in de mail stond negatief voor chlamydia en gonorroe, mocht hij op dat moment trichomonas hebben zouden ze dat laten weten? Deze stond er niet bij vermeld. Dit was via de huisarts gegaan.. hoe werkt dat bij het lab?

Marlous Lasschuyt
woensdag 20 april 2022
Trichomonas test je alleen als er klachten zijn die hierbij passen of je bent gewaarschuwd voor trichomonas. Wij bieden dit aan in een combinatie test met chlamydia en gonorroe.

Een lab mag geen ongevraagde analyses doen dus die zal niet naar trichomonas hebben gekeken.

Groet Marlous van soapoli-online

Bart
zaterdag 6 augustus 2022
Als ik mijn urine opstuur voor onderzoek op vrijdag, en waarschijnlijk maandag word het pas behandeld en onderzocht. Is dit oke, of is de urine misschien te oud en krijg ik een valse uitslag?

Marlous (Soaverpleegkundige)
zondag 7 augustus 2022
Beste Bart

urine blijft lang goed, dus als het een weekend onderweg is is dat geen probleem.

Dani
donderdag 8 september 2022
Indien ik enkel (relatief kort) oraal contact gehad heb (gepijpt geweest), is een urinetest dan voldoende om SOA's uit te sluiten of is een bloedonderzoek ook noodzakelijk?

Klazien Visser
donderdag 8 september 2022
Advies is testen op chlamydia, gonorroe en via orale seks is er altijd een risico dat je syfilis oploopt als je als man seks hebt met mannen. Voor een passend advies adviseer ik je onze Soatestwijzer te doen.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Plaats een reactie