BLOG

terug naar het overzicht
Hoe vaak moet je je op SOA laten testen?
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Hoe vaak moet ik me op SOA laten testen?

Als je wisselende sekscontacten hebt, laten we zeggen 3 of meer sekspartners per half jaar; laat je dan eens per half jaar testen.

Welke SOA moet ik testen?

Als je altijd met een condoom vrijt is het raadzaam je op chlamydia, gonorroe en syfilis te testen. Als je geen condoom gebruikt laat je dan chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv testen. 

Let op dat je niet alleen een SOA kunt oplopen van onveilige vaginale seks maar ook door onbeschermde orale seks (pijpen/ beffen) en anale seks. Test ook de keel en/of anus als je daar sekscontact hebt gehad. Een SOA als een chlamydia en gonorroe nestelen zich op de plek waar ze zijn overgedragen. Het testen van maar 1 locatie is niet zinvol en niet betrouwbaar. 

Wanneer is het nodig om eerder op SOA te testen?

Heb je een risicovol contact gehad? Heb je met iemand onbeschermde seks gehad die een SOA heeft. Of heb je klachten (pijn bij het plassen, afscheiding uit de plasbuis, andere kleur, geur, hoeveelheid van de afscheiding, vlekjes op de handen, plekjes, wondjes) die lijken op een SOA test dan altijd eerder. 

Check je risico op SOA via onze SOA testwijzer.

Waar testen

De huisarts is de eerste lijnshulpverlener. Als je dat niet prettig vind kun je naar de GGD gaan. Bij de GGD moet je aan een aantal criteria voldoen, doe je dat niet dan is het testen op SOA via Soapoli-online het beste alternatief. 

 

SNEL, BETROUWBAAR EN ANONIEM OP SOA TESTEN?

Soapoli-online gebruikt bewezen betrouwbare testen en biedt de beste koop en dienstverlening volgens het RIVM rapport 2016.

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 10 oktober 2016
2 reacties
Hoe vaak moet je je laten testen als je een partner hebt? 1 keer per jaar? Of is dat helemaal niet nodig?
Geplaatst door: Lily op dinsdag 18 januari 2022
Als je een vaste relatie aangaat, test je beiden bij de start. Daarna is het een kwestie van monogaam blijven

Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 18 januari 2022
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Onzeker of je je moet testen op soa?

Binnen 1 minuut gratis en anoniem test advies

Soatestwijzer