BLOG

terug naar het overzicht
Hoeveel kans heb je om een SOA op te lopen na onveilige seks?2
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Mannen hebben iets vaker dan vrouwen zonder condoom seks. Twintigers nemen het risico het vaakst op de koop toe: bij 9 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen tussen de twintig en dertig was het laatste losse sekscontact zonder condoom. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2016 van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoor jij ook bij die 3 procent van de Nederlanders die tijdens het laatste sekscontact geen condoom hebt gebruikt? Vraag je je nu af hoeveel kans je hebt om bijvoorbeeld chlamydia op te lopen als je zonder condoom seks hebt met iemand die chlamydia hebt? Lees dan snel verder.

Besmettelijkheid Chlamydia Voor chlamydia is de kans dat je het overgedragen krijgt van vrouw naar man 28%. En de kans dat je het van man naar vrouw overdraagt 45%.

Besmettelijkheid Gonorroe De kans om na een eenmalig onbeschermd vaginaal seks contact van vrouw naar man wordt geschat op 20-30%. En de kans dat je het van man naar vrouw op 50-90%. Heb je met deze partner vaker seks dan nemen de kansen toen toe tot ongeveer 50% bij vrouw naar man en 90% bij man naar vrouw.

Besmettelijkheid syfilis De kans dat je syfilis oploopt als je partner een syfilis wondje heeft en jouw slijmvliezen hiermee in aanraking komen wordt geschat op 30%. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen.

Besmettelijkheid hiv De gemiddelde besmettingskans bij een éénmalig onveilig heteroseksueel contact met iemand die geïnfecteerd is, wordt geschat tussen de 0.014%. De sekstechniek , bijvoorbeeld het ontvangen van anale seks zonder condoom, verhoogt de kans om hiv op te lopen met 0,1-3%.

Overigens is het condoom nog steeds het enige middel (buiten seksuele onthouding) om jezelf tegen SOA te beschermen. 

Denk je na het lezen van de blog. Help ik heb een SOA-test nodig? Check onze SOA-testwijzer

Geplaatst door: Klazien Visser op donderdag 18 januari 2018
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.