Je bent al danig overstuur als blijkt dat je een soa hebt en dan word je ook nog verzocht je bedpartner(s) te waarschuwen. Dat is niet voor iedereen een makkelijke opdracht.

Wat ik vaak heb meegemaakt tijdens mijn werk op de soapoli is dat mensen die pas hebben gehoord dat ze een SOA hebben opgelopen erg boos zijn op hun partner. Ergens wel een begrijpelijke reactie natuurlijk al is het puur omdat de schok zo groot is om te horen dat jij het bent die een SOA hebt opgelopen. Toch is het belangrijk om het hoofd koel te houden en wel de moeite te nemen je partner(s) te waarschuwen.

Waarom is het belangrijk om je sekspartners te waarschuwen?

Door hun op de hoogte te stellen van je SOA kunnen ze zich laten testen en zich laten behandelen als dit nodig blijkt te zijn. Op deze manier steun je de volksgezondheid want iedere behandelde soa kan niet meer worden doorgegeven en dat verhoogt de kans dat je in de toekomst zelf niet opnieuw geïnfecteerd wordt.

Maar ja, hoe doe je dat nu praktisch, iemand waarschuwen?

Als jij je partner moet waarschuwen voor een SOA wees dan duidelijk. Het is een slecht nieuws gesprek en daar van zeggen ze breng de boodschap direct. Eerst een gesprek over koetjes en kalfjes houden, maakt het moeilijker om tot je werkelijke boodschap te komen.

Tips wat je kan zeggen om je partner voor SOA te waarschuwen:

  • Stel je hebt een chlamydia dan kan je dit vertellen aan je partner door te zeggen; 'ik heb een chlamydia, laat je testen'. Simpel. Dankzij whatsapp of mail hoeft het niet eens meer face-to-face. Dat brengt mij meteen bij de volgende tip. Wis niet meteen het telefoonnummer van je lief als hij minder leuk bleek te zijn dan je twee weken geleden dacht. Zijn nummer kan nog wel eens van pas komen.
  • O ja en timing is natuurlijk ook niet onbelangrijk! Ga niet je bericht versturen op vrijdagavond of midden in het weekend. Degene die de boodschap ontvangt kan wel eens flink van slag raken en helaas zijn huisartsen en de soapoli van de GGD alleen door de week te bereiken.

Zakt na het lezen van deze tekst je de moed in de schoenen? Bij ons, maar ook bij de GGD kun je terecht voor het anoniem waarschuwen van je partner. Voor het overnemen van de partnerwaarschuwing door Soapoli-online geldt wel dat je dan bij ons getest moet zijn. Zowel de GGD als Soapoli-online kunnen alleen anoniem waarschuwen bij een bewezen SOA. Dit om te voorkomen dat wij onjuiste boodschappen van grappenmakers gaan overbrengen. Bij het anoniem waarschuwen ontvangt je bedpartner de waarschuwing zonder dat jouw gegevens worden genoemd. Heel handig maar bedenk wel dat het best kan zijn dat je ex je toch nog even opbelt omdat hij of zij nieuwsgierig is van wie nou precies de SOA had.

Geen reacties

Plaats een reactie