vaginale class=
Vaginale jeuk, jeuk bij of in de vagina, is een veel voorkomend ongemak voor veel vrouwen. Daarnaast kan het een signaal zijn van iets veel serieuzers, namelijk een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Omdat veel vrouwen helaas jeuk bij of in de vagina ervaren, is het belangrijk om dieper in te gaan op wat vaginale jeuk precies inhoudt, de mogelijke risico's op een soa en hoe je jezelf kunt beschermen door middel van betrouwbare soa testen.  

Wat is vaginale jeuk?

Vaginale jeuk is een veelvoorkomende klacht waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Het kan variëren van lichte irritatie tot intense jeuk in de vagina en kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals roodheid, zwelling, en abnormale afscheiding. Dit gevoel kan oppervlakkig zijn, jeuk aan de buitenkant van de vagina, of dieper, jeuk binnen in de vagina.

Het kan een tijdelijk ongemak zijn, veroorzaakt door bijvoorbeeld irritatie door bepaalde producten of hormonale veranderingen. Ook kan een teken zijn van een onderliggende aandoening zoals een schimmelinfectie, bacteriële vaginose, of een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Mogelijke oorzaken van vaginale jeuk

Jeuk bij of in de vagina kan een vervelend en ongemakkelijk symptoom zijn dat verschillende oorzaken kan hebben. Van seksueel overdraagbare aandoeningen tot schimmelinfecties en irritatie, het is belangrijk om de mogelijke bronnen van vaginale jeuk te begrijpen om passende zorg te bieden. Het herkennen van deze oorzaken kan helpen bij het nemen van de juiste stappen richting behandeling en verlichting van dit ongemak. Dit ongemak kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
  • Soa's: sommige soa's, zoals chlamydia en trichomonas, kunnen jeuk en irritatie in de vagina veroorzaken. Als je onveilige seks hebt gehad en je jeuk ervaart, kan dit een teken zijn van een geslachtsziekte.
     
  • Wratten en herpes: wratten worden veroorzaakt door een virus dat via seksueel contact wordt overgedragen. Het kan enkele maanden duren voordat wratjes verschijnen na het oplopen van het virus. Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus dat blaasjes veroorzaakt. Onbeschermde seks met iemand die herpes heeft, kan leiden tot de overdracht van het virus en binnen ongeveer 10 dagen tot het ontwikkelen van blaasjes.
     
  • Chlamydia: deze bacteriële infectie kan ook jeuk in de vagina veroorzaken.
     
  • Irritatie: irritatie van de huid rond de vagina, bijvoorbeeld door het scheren van haartjes, ingegroeide haartjes of beschadiging van de huid door het scheren, kan ook jeuk veroorzaken.
     
  • Schimmelinfectie: een veelvoorkomende oorzaak van jeuk in de vagina is een schimmelinfectie, zoals een vaginale candida-infectie. Dit kan optreden als er een overgroei van schimmel, meestal Candida albicans, in de vagina is.
     
  • Bacteriële vaginose: dit wordt veroorzaakt door een verstoring van de normale bacteriële balans in de vagina, wat kan leiden tot jeuk, een onaangename geur en abnormale afscheiding.
     
  • Allergische reactie: jeuk in de vagina kan ook het gevolg zijn van een allergische reactie op bepaalde producten, zoals zeep, douchegel, wasmiddel of latexcondooms.
 

Bescherming tegen jeuk in de vagina

Bescherming en preventie is erg belangrijk bij het voorkomen van vaginale jeuk en het verminderen van het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). 

Het begint met goede hygiëne rond de vagina, waarbij je agressieve reinigingsmiddelen moet vermijden. Kies voor milde, ongeparfumeerde zeep en houd regelmatig watergebruik aan. Daarnaast is het hebben van veilige seks door het gebruik van een condoom erg belangrijk, net als open communicatie over seksuele gezondheid met je partner(s). 

Indien je seksueel actief bent (met wisselende partners), is regelmatig testen op soa's waardevol om soa’s vroegtijdig op te sporen en te kunnen behandelen, waardoor verdere verspreiding wordt voorkomen en gemoedsrust wordt gegarandeerd.
 

Bescherm jezelf met een betrouwbare soa test van Soapoli-online

Als je jeuk in de vagina ervaart, of andere symptomen ervaart die wijzen op een soa, staat onze gratis Soa-testwijzer voor je klaar. Binnen slechts 60 seconden ontvang je advies over welke test het meest geschikt is voor jou. Bij Soapoli-online bieden we niet alleen testpakketten voor mannen en vrouwen, maar ook nazorg en ondersteuning. Voor volledige zorg en gemoedsrust staan wij voor je klaar!
 
Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI