Pijpen of Orale seksOrale seks (pijpen) er wordt wat over af gegoogled op zoek naar informatie over of je er een SOA als chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis B en hiv van kan oplopen.Om deze vragen over orale SEKS te beantwoorden gaan we in deze blog betrouwbare informatie en feiten over het pijpen of gepijpt worden geven. 

De meeste kans bij orale seks zonder condoom loop je op een bacteriele SOA als chlamydia, gonorroe en syfilis. Ben je onzeker over je risisco adviseren wij je voor zekerheid te gaan en te testen. Rondlopen met een SOA is niet goed voor je gezondheid en daarnaast kan je andere via onveilige seks besmetten. Ben je gepijpt zonder condoom en maak je je zorgen bezoek dan onze SOA testwijzer voor een SOA test advies.

Pijpen, wat is dat?

Een vorm van orale seks is pijpen, pijpen is het in de mond nemen of likken van een mannelijk geslachtsdeel; Gepijpt worden gebeurd als iemand jouw (man) penis/ geslachtsdeel in zijn of haar mond neemt. 

Pijpen en het risico op een SOA

Het risico als jij pijpt:
Door een geslachtsdeel, in dit geval penis zonder een condoom er omheen, in je mond te nemen loop je de kans een SOA op te lopen. De SOA waarop je de meeste kans loopt als je pijpt zijn SOA die worden veroorzaakt door bacterien. Onder deze SOA vallen geslachtziekten als chlamydia, gonorroe en syfilis. Deze SOA zitten op het slijmvlies van de penis en kunnen via likken of het in de mond nemen van de penis worden overgedragen op de slijmvliezen in je mond en je keel. Door zonder condoom aan een penis te zuigen of te likken en in de mond te nemen loop je ook kans om hepatitis B of hiv overgedragen te krijgen. Hepatitis B en hiv zijn geslachtsziekten die worden veroorzaakt door een virus. Virale geslachtziekten zijn moeilijk te genezen, in veel gevallen moet je lichaam dit zelf op knappen maar in bijvoorbeeld het geval van hiv kan je na infectie niet genezen.

Het risico als jij bent gepijpt:
Door zonder condoom zelf gepijpt te worden loop je kans een SOA op te lopen. Het blijft dan ook altijd aan te raden om bij het pijpen condooms te gebruiken tenzij je zeker weet dat je sekspartner geen SOA heeft omdat deze zich recent heeft laten testen.

Vul onze SOA testwijzer in om te kijken welke SOA-test bij jouw situatie past.

Hoe groot is de kans dat je door iemand te pijpen een chlamydia oploopt?

Stel je pijpt iemand zonder condoom die chlamydia heeft, dan is de kans groot dat je ook een chlamydia besmetting in je keel krijgt. Gezien er geen onderzoek is gedaan naar hoe groot de besmetting exact is na een onveilig pijpcontact is het niet mogelijk hier percentages aan te koppelen. Wordt je gepijpt door iemand met chlamydia in de keel dan bestaat de kans dat je dit overgedragen krijgt op je geslachtsdeel. 
Hoe groot is de kans dat je van pijpen een gonorroe krijgt?

Stel je pijpt iemand zonder condoom die gonorroe heeft, dan is de kans groot dat je ook een gonorroe besmetting in je keel krijgt. Gezien er geen onderzoek is gedaan naar hoe groot de besmetting exact is na een onveilig pijpcontact is het niet mogelijk hier percentages aan te koppelen. 
  • Wordt je gepijpt door iemand met gonorroe in de keel dan is de kans groot dat je dit overgedragen krijgt op je geslachtsdeel. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen syfilis krijgt?

Stel je pijpt iemand zonder condoom die een syfilis wondje op zijn penis heeft en dit wondje komt in contact met je mond/ keel slijmvlies dan is de kans groot dat je dit overgedragen krijgt. Gezien er geen onderzoek is gedaan naar hoe groot de besmetting exact is na een onveilig pijpcontact is het niet mogelijk hier percentages aan te koppelen. 
  • Wordt je gepijpt door iemand met een syfilis wondje in de keel dan bestaat de kans dat je dit overgedragen krijgt op je geslachtsdeel. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen hiv krijgt?

Stel je pijpt iemand zonder condoom die hiv heeft, dan is de kans dat je op hiv besmet wordt via dit sekscontact niet heel groot. Situaties die de kans vergroten zijn: als je sperma of voorvocht in je mond krijgt of doorslikt. Je wondjes of één van de bovenstaande SOA in je keel hebt waardoor het virus makkelijker je lichaam in kan dringen. Sperma kan hiv-virus bevatten en als jij iemand pijpt en je hebt op dat moment een wondje in je keel, mond of lippen en er is contact met sperma of voorvocht dan loop je risico besmet te raken met het hiv virus.
  • Word je gepijpt door iemand met hiv dan is de kans niet heel groot dat je dit overgedragen krijgt. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen hepatitis B krijgt? 

Stel je pijpt iemand zonder condoom die hepatitis B heeft, dan is de kans dat je op hepatitis B besmet wordt via dit sekscontact aanwezig. Situaties die de kans vergroten zijn: als je sperma of voorvocht in je mond krijgt of doorslikt. Je wondjes of één van de bovenstaande SOA in je keel hebt waardoor het hepatitis B virus makkelijker je lichaam in kan dringen. Sperma kan hepatitis B-virus bevatten en als jij iemand pijpt en je hebt op dat moment een wondje in je keel, mond of lippen en er is contact met sperma of voorvocht dan loop je risico besmet te raken met het hepatitis B virus. 
  • Wordt je gepijpt door iemand met haptitis B dan bestaat de kans dat je dit overgedragen krijgt. Indien iemand veel hepatitis B virus met zich meedraagt kan het ook via speeksel worden overgedragen.
 
 
18 reacties
Henk
zaterdag 8 mei 2021
Hallo ,

Ik heb orale seks gehad met een trans prostitue ik heb haar voor nog geen 30 seconden gepijpt zonder condoom nu 3 weken later ben ik verkouden en heb spierpijn nu maak ik mij zorgen of ik een hiv infectie heb opgelopen. Hopelijk kan iemand mij hier wat meer over zeggen

Klazien
zaterdag 8 mei 2021
Beste henk,

Je risico op hiv via een heel kort onveilig orale seks contact is nihil.

Groet, Klazien

Roos
maandag 26 juli 2021
Hoi, ik heb onveilig sex en voorspel met een jongen gehad. Ik maak me druk of ik een soa heb opgelopen.

Roos
maandag 26 juli 2021
Als je slijmvliescontact hebt gehad met deze partner zonder condoom en je weet niet of hij ook seksueel actief is met anderen dan kan het verstandig zijn te testen. Check je risico op https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer

groet, klazien

Louise
donderdag 19 augustus 2021
Hallo, ik ben nu een tijdje single en ben wat uit mijn bol gegaan, maar ik heb nu een oogontsteking, kan dat een bacteriële soa zijn? En hoe moet ik aan mijn moeder vertellen dat ik een soa test wil doen?

Klazien Visser
donderdag 19 augustus 2021
Beste Louise,

Als je een oogontsteking hebt kan je het beste langs je huisarts gaan, de kans dat de ontsteking door een soa wordt veroorzaakt lijkt me erg klein.
Indien je je zorgen maakt over SOA en het lastig vind om dit met je moeder te bespreken kan je overleggen met je huisarts om te bepalen of een test nodig is. Je huisarts heeft geheimhoudingsplicht dus met hem of haar kan je vrijuit spreken en advies vragen.

groet, klazien

Pietje
vrijdag 17 september 2021
Beste,

Ik ben gisteren gepijpt geweest door iemand die gonorroe blijkt te hebben down-under (keel is niet bekend).

Wat is het risico dat ik nu ook gono heb down under?

Marlous Lasschuyt
vrijdag 17 september 2021
Als diegene ook een infectie in de keel heeft dan kan dat . We zien dit wel minder vaak. Je kunt het beste voor de zekerheid testen.

Groet Marlous

Erik
zondag 26 september 2021
Hallo

Ik ben bij een trans prostitue geweest en heb haar gepijpt zonder condoom hierbij is geen sperma in mijn mond gekomen kan ik nou door deze handeling een soa oplopen

Klazien Visser
maandag 27 september 2021
Beste Erik,

Als je iemand pijpt zonder condoom, ook zonder voorvocht of sperma kan je wel chlamydia, gonorroe, hepatitis B of syfilis overgedragen krijgen. Wij adviseren je in dit geval wel een test te doen als je twijfelt.

groet, klazien
SOA verpleegkundige

Robin
dinsdag 28 september 2021
Hallo,

Een kleine maand geleden heb ik iemand gepijpt. Ik heb me al getest op chlamydia gonorroe en syfilis door bloedtest en keel uitstrijk. Sinds een week heb ik wat pijn aan m'n ballen. Verder geen klachten. Maar daar kan met alleen pijpen dan toch geen soa zitten?

Klazien Visser
dinsdag 28 september 2021
Hoi Robin,

Klachten na een pijlcontact kunnen zijn keelpijn oid. Pijn in de ballen heeft een verband met dit sekscontact. Bij twijfel over risico in het verleden kan je altijd chlamydia en gonorroe via een urine test uitsluiten en uiteraard is bij klachten een bezoek aan je huisarts ook een goede oplossing.

groet, klazien

Regina
woensdag 23 februari 2022
Vraagje en nee als vrouw vraag ik dit niet geheel voor mezelf maar wil er niet te veel over kwijt als je als man gepijpt word en daarna klachten hebt zoals rode voorhuid pijn bij plassen en groene afscheiding heb je dan een soa en kan dit echt komen door alleen gepijpt te worden


Klazien Visser
woensdag 23 februari 2022
Beste,

In het geval van de omschreven klachten ontstaan na pijpen zonder condoom is een soa test zeker aan te raden.
Zie https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer voor advies welke soa test geadviseerd worden.

groet, klazien
soa verpleegkundige

JP
woensdag 6 juli 2022
Hi,

Ik heb een weekje geleden een man gezien. In ongeveer 5 minuten heb ik: hem afgetrokken (zonder klaarkomen), heel kort gepijpt (paar x lik) en daarna met condoom kort geneukt (maar door pijn meteen gestopt). Daarna mezelf kort gemasturbeerd (zonder klaarkomen).
- Maak me wat zorgen over soa. Kan dat?
- Stel je hebt een keel soa. Zit die dan alleen daar en kun je die dus alleen via je mond overdragen of zit bacterie/virus ook in je pik bijvoorbeeld?
Dank je

Marlous Lasschuyt
donderdag 7 juli 2022
Beste JP

zoals ik het lees is het pijpcontact onbeschermd gebeurd. Dat zou een risico kunnen zijn op soa. Heb je de Soatestwijzer al doorlopen? Als je vaker sex hebt met een man is het goed je periodiek te laten testen.

Soapoli-online verpleegkundige

JP
donderdag 7 juli 2022
Hi Marlous,

Klopt. Het was erg kort maar indd onbeschermd. Maak me wat zorgen. Eerste x met een man dit. Moet ik me zorgen maken? Kun je met pijpen ook een soa krijgen die niet in je mond zit?en die je dus kan overgeven door seks/penetratie met iemand te hebben?

Marlous Lasschuyt
donderdag 7 juli 2022
Beste JP,

Vervelend dat je je zo'n zorgen maakt. Je kunt inderdaad een soa in de keel hebben. De enige manier zekerheid te krijgen is toch testen. Marlous

Plaats een reactie