Tagged in: Syfilis,
Als je ooit syfilis hebt gehad en hiervoor behandeld bent is het belangrijk om regelmatig je bloed te blijven controleren, vooral als je een actief seksleven hebt.

Kan syfilis behandeld worden?

Na behandeling met penicilline, de hoeveelheid injecties is afhankelijk van hoe lang je de besmetting bij je gedragen hebt, geneest de syfilis infectie. Het "syfilis litteken" wat in je bloed achterblijft na behandeling zorgt ervoor dat een ooit opgelopen syfilis  infectie altijd zichtbaar blijft. Ook jaren na behandeling kan een syfilis bloedonderzoek nog aantonen dat je ooit syfilis hebt gehad. Om goed te kunnen vervolgen dat je behandeling goed is aangeslagen is het belangrijk om na behandeling een periode 3 maandelijks een bloedonderzoek te doen.

Kan je opnieuw besmet raken met syfilis als je behandeld bent voor syfilis?

Na behandeling met penicilline ben je niet immuun voor syfilis. heb je seksueel contact met iemand die besmettelijk is dan kan je opnieuw een syfilis infectie oplopen.

Welke 3 tips zijn belangrijk om op te volgen als je syfilis hebt?

  1. Laat je ook op hiv testen als je je hiv status niet weet.
  2. Waarschuw je sekspartner(s). Syfilis is redelijk eenvoudig te behandelen maar kan zonder behandeling ernstige orgaanschade geven, dat gun je niemand.
  3. Recente infectie? Wacht met seks hebben tot je zeker bent dat je niet meer besmettelijk bent.
  4. Belangrijk is dat je de uitslagen van je bloedonderzoek bewaard of deelt met je huisarts, zo kan je bij veranderende uitslagen altijd terugzoeken of deze wijzigingen echt van invloed zijn. Ook is het van belang om goed te blijven opvolgen of je niet opnieuw besmet bent geraakt. Dit kan zonder oude uitslagen soms lastig voor professionals te boordelen zijn.
 

 

Geen reacties

Plaats een reactie