Orale seks en dan bedoel ik vooral pijpen, maar ook beffen, blijft een bron van onzekerheid als het om veilig vrijen gaat.

Want hoe zit dat nou? Stel je pijpt iemand en je krijgt sperma of bloed in je mond. Hoeveel kans loop je dan eigenlijk op een SOA?!

  • Bij een oraal sekscontact waarbij geen sperma of (menstruatie)bloed in de mond is gekomen, is de kans dat je besmet raak met het hiv virus zeer klein. Wel kan je op deze wijze andere SOA oplopen. Het risico op andere SOA als chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis kan niet direct na het sekscontact worden uitgesloten. Er moet bij het testen altijd rekening worden gehouden met de incubatietijd van de SOA, en deze is voor alle SOA weer anders.
  • Zekerheid krijgen over de kans dat je na een oraal sekscontact herpes genitalis of genitale wratten oploopt is helaas niet te geven tenzij je hiervan na enige tijd klachten krijgt in de vorm van pijnlijke blaasjes en wratjes.
  • Heb je iemand gepijpt/ of gebeft en er is sperma of (menstruatie) bloed in je mond gekomen dan heb je een risico op hiv.
  • Heb je als man seks met mannen (MSM) dan loop je bij zo'n contact meer risico dan mannen die alleen met vrouwen vrijen. Dit komt omdat in de groep mannen die seks hebben meer mensen zijn die hiv besmet zijn.

Wat te doen als je sekspartner hiv besmet is

Mocht tijdens of na het sekscontact duidelijk worden dat je partner met hiv besmet is dan is het van belang direct maatregelen te nemen. Doe dit door zo snel als mogelijk, binnen 48 uur, contact op te nemen met de GGD of een eerste hulpafdeling. Aldaar kan aan de hand van het sekscontact wat je hebt gelopen worden bekeken of het nodig is om medicatie te gaan slikken waarmee een hiv infectie mogelijk kan worden voorkomen. Om een goeie inschatting te maken of het nodig is dat je in aanmerking komt voor een pre expositie profylaxe (PEP) is het belangrijk dat je binnen 48 uur een arts hebt bezocht. Doe hier de PEP check.

Hoe kan ik veilig pijpen of beffen?

Gelukkig kan je je, als je wil, je wel beschermen tegen SOA als je orale seks hebt. Er bestaan condooms met smaakjes en beflapjes die je kan gebruiken als je orale seks gaat geven. Handig om op zak te hebben en te gebruiken als je wisselende sekspartners hebt.

Geen reacties

Plaats een reactie