Het is afzien, alle gelegenheden om mensen te ontmoeten zijn afgesloten. Stress slaat toe, hoe zorg je dat je naast een overdosis Netflix kijken jezelf ontspannen blijft. Seks met jezelf is in tijden van Corona kan een goede manier zijn om te ontspannen en om de stress even te verlagen. Bijkomend voordeel je kan het alleen doen en je kan niemand besmetten en niemand kan jou besmetten. 

Mastubatie is een ruim begrip, maar wat natuurlijk bedoelt wordt is seks met jezelf. Mannen doen dit door met een penis te spelen en vrouwen door met hun clitoris te spelen.

Voor Kate Moyle, seksuoloog bij Lelo , zijn de voordelen zo klaar als een klontje. „De functie van bevrediging is dat we ons prettiger gaan voelen; zelfbevrediging en masturbatie kan dan ook positieve effecten hebben op onze gezondheid op meerdere manieren.
Zo produceert het lijf bij een orgasme oxytocine en dit verlaagt je cortisolgehalte. Het hormoon dat wordt gelinkt aan stress."

Volgens Moyle zijn er nog meer hoogtepunten te benoemen. „Door reguliere zelfbevrediging leren we ons lijf beter kennen en dit zorgt er weer voor dat het zelfvertrouwen op seksueel- en intiem gebied wordt vergroot". Zelf bevrediging is dus eigenlijk zo gek nog niet.

Wat zijn SOA risico's als je je laat aftrekken?

Kan je op deze wijze een SOA oplopen of iemand zwanger maken? Via de mail krijgen we er met regelmaat vragen over. Om eerst even uit te leggen wat ik precies met aftrekken bedoel; het met de hand masseren van de penis terwijl deze stijf is. Het masseren van de penis zorgt ervoor dat de man uiteindelijk klaar kan komen; dat er sperma uit de piemel komt. Aftrekken/ mastruberen kan een man bij zichzelf doen, maar kan natuurlijk ook door een partner worden gedaan. Over de laatste situatie gaat deze blog. 

Kan je een SOA oplopen als je bent afgetrokken?

Het antwoord is nee; via aftrekken kan je geen SOA oplopen. Een SOA loop je op via slijmvliescontact.. Slijmvlies is de vochtige huid;bij mannen is de top van de penis, de keel en de anus hiermee bekleed. Bij vrouwen zit slijmvlies op de vagina, keel en anus. Op je handen zit geen slijmvlies en daardoor kan je er geen SOA oplopen. Het aftrekken met de hand is een veilige manier om seks te hebben en SOA te voorkomen. 

Kan je via aftrekken iemand zwanger kan maken?

Het antwoord is nee mits degene die de piemel van de man masseert na het hoogtepunt eventueel sperma wat op de handen terecht is gekomen weg wast alvorens zichzelf aan te raken. De kans dat je een vrouw via sperma op haar hand zwanger maakt, ook als zij zichzelf naderhand aanraakt/ vingert is waarschijnlijk super klein maar niet onmogelijk.

Drie tips om veilige af te trekken of te vingeren

  1. was je handen voordat je de piemel gaat masseren
  2. heb je wondjes aan je handen zorg dan dat je die afdekt met een pleister
  3. heb je na het hoogtepunt sperma op je hand(en) gekregen was dit dan weg met water en zeep voordat je jezelf aanraakt
8 reacties
Ronald
zaterdag 30 september 2023
Wat is lastig vind is dat er op andere sites staat dat er wel een soarisico bij aftrekken is. (Bijv op soaaids.nl
Nu heb ik zelf iemand kort afgetrokken zonder eikel / voorvocht of sperma aan te raken. Verder waren er waren geen wondjes of klachten.
Toch brengen deze andere sites me aan het (doem)denken.

Kunt u dit uitsluiten/onderbouwen?


Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 2 oktober 2023
Zolang je niet je eigen slijmvlies hebt aangeraakt nadat je iemand hebt afgetrokken en voordat je je handen hebt gewassen is er geen soa risico.

Ronald
maandag 2 oktober 2023
Ter check:
-je eigen slijmvlies betreft blote eikel?
-ik zou juist denken dat doordat ik niet aan zijn eikel / bovenkant penis heb gezeten en er geen voorvocht sperma of womdjes waren er al geen risico zou zijn. Maar dit is dus een misvatting?.



klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 3 oktober 2023
Het is lastig om de situatie via de blog goed te beoordelen; wil je graag advies van een verpleegkundige? Dan kan je het beste een econsult boeken.

Matthijs ligt
zondag 5 november 2023
Ik ben bij een massagesalon afgetrokken de dame heeft haar string niet uitgehad en ook niet met zichzelf gespeeld ik weet niet of ze van te voren haar handen heeft gewassen ze heeft me wel eerst gemasseerd met massageolie ik heb wel haar borsten en billen gemasseerd . Heb ik een risico gelopen op soa ?

Marlous (Soaverpleegkundige)
zondag 5 november 2023
zo te lezen niet Matthijs

Stan
dinsdag 13 februari 2024
Ik heb een man afgetrokken en ik heb bij me nagels wel kleine wondjes van nagelbijten.hij is ook klaar gekomen wat als het sperma daar is overheen is gegaan.kan ik dan een soa of hiv krijgen.

Klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 13 februari 2024
Via sperma op je vingers loop je geen hiv op. Zie ook https://www.soaaids.nl/nl/alle-soas/hiv


Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI