je class=
Beetje gekke vraag misschien, maar zeker geen overbodige! Tussen je benen zit dus je vagina. Veel vrouwen hebben hun vagina wel eens met een spiegel bekeken of hebben tijdens hun biologie les op school het een en ander er over geleerd. Maar er zijn vrouwen en misschien ook wel mannen die niet goed weten hoe een vagina er uit ziet. Wat wat is. Waar dient het voor? Wat is normaal?
 

Alles over de vagina, poes, kut, voorbips, poenie

Er bestaan echt zoveel verschillende benamingen voor de vagina. Het lijkt erop dat men het een naam geeft waar hij zichzelf prettig bij voelt. Maar uit eindelijk hebben we het over hetzelfde dus over naar wat info.

de vagina Nou daar komt tie.....Bij het plaatje rechts zie je de gehele vulva. Op het plaatje zie je de ingang van de vagina aangegeven. Deze komt uit bij je baarmoeder. Rondom je vagina zit nog veel meer: je binnenste en buitenste schaamlippen, een clitoris en de urinebuis/ plasgaatje. 
Iets meer naar achter zie je de anus. 

De clitoris

De clitoris is het meest gevoelig en lekkere plekje van de vrouw. Door de clitoris te stimuleren door er aan te zitten, wrijven, strelen of likken wordt deze groter. Bij langere stimulatie kun je een orgasme krijgen (klaarkomen). Dit werkt natuurlijk alleen als je in de stemming bent.

Wist je dat het grootste gedeelte van de deel van de clitoris aan de binnenkant van je lichaam zit? Verborgen achter de schaamlippen en rondom de ingang van de vagina. De G-plek, aan het begin van je vagina, is dus een onderdeel van je clitoris. Dit is kort geleden ontdekt. Door de G-plek te stimuleren in de vagina kun je dus ook een orgasme krijgen. 

Als een vrouw opgewonden wordt, stroomt er bloed in de clitoris aan de binnenkant van het lichaam, om haar vagina heen. Dat zijn zwellichamen: ze zwellen op, eigenlijk net zoals de penis van een man die opgewonden wordt. 

Schaamlippen


De schaamlippen beschermen de ingang van de vagina. Iedere vrouw heeft 2 buitenste schaamlippen en 2 binnenste schaamlippen. Op de buitenste schaamlippen groeit haar (schaamhaar). De binnenste schaamlippen zitten tussen de buitenste schaamlippen in. Ze zijn wat donkerder van kleur. 

Het bijzondere is dat geen vagina hetzelfde is. De een heeft wat grotere schaamlippen, de ander heeft grotere binnenste schaamlippen dan haar buitenste. Verschillende kleuren, grootte. Het kan allemaal en niets is abnormaal. 

hoe ziet een vagina eruit?

Pijn tijdens seks  

Je vagina is van nature een beetje vochtig. Als je seksueel opgewonden raakt, wordt je vagina nog vochtiger (nat). Er stroomt dan meer bloed door je clitoris, schaamlippen en vagina, zodat ze opzwellen. Door de betere doorbloeding wordt de hele vaginawand vochtig en als je opgewonden genoeg bent komt dit vocht ook naar buiten. Dit vocht is glad en slijmerig. Daardoor gaat er makkelijker een penis, vingers of een dildo in je vagina. En is vrijen lekker en niet pijnlijk.  

Het kan zijn dat je pijn ervaart tijdens de seks. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld je bent niet vochtig genoeg. Dat kan komen doordat je onvoldoende opgewonden bent, het kan een hormonale oorzaak hebben of doordat er een wondje is. 

Daarom adviseren wij:

'Kijk af en toe eens met een spiegel naar je vagina. Ziet alles er nog zo uit als eerst. Zie je iets afwijkends en maak je je daar zorgen om ga naar je huisarts.'

Afscheiding en geur

Elke vrouw heeft afscheiding. Dit is heel normaal. Sterker nog het is noodzakelijk. Afscheiding houdt namelijk je vagina van binnen schoon.
Afscheiding is de witgelige vloeistof die uit de vagina komt als je niet ongesteld bent. Afscheiding kan wel een beetje gaan ruiken als het opdroogt tussen je schaamlippen of in je ondergoed. Maar als jij goed voor jezelf zorgt, blijven ook je schaamlippen schoon en ga je niet ruiken.  

De verzorging je poes

Net als de rest van je lijf heeft je vagina verzorging nodig. Een top 5 tips:
  1. Draag elke dag schoon ondergoed. Je slipje kan een beetje gaan ruiken als je die lang draagt. Gooi het na een dag in de was.
  2. Gebruik katoenen ondergoed zonder inlegkruisje Van synthetisch ondergoed en van inlegkruisjes ga je meer zweten en kan je vagina gaan irriteren. Daardoor krijg je meer afscheiding krijgen en gaat je vagina juist ruiken.
  3. Was je schaamlippen af en toe met lauw water, maar niet met zeep. Ook geen vaginale zeep. Gebruik je zeep om je schaamlippen te wassen, dan raakt de zuurgraad van de vagina verstoord. Je krijgt dan misschien last van jeuk, irritatie, schimmelinfecties (candida), bacteriële vaginose en pijn bij het vrijen.
  4. Was je vagina van binnen niet. Deze houdt zichzelf schoon. Gebruik dus ook geen vaginale douche. Als je je vagina wast, breng je deze uit balans. Dan kun je last krijgen van jeuk, irritatie, schimmelinfecties (candida), bacteriële vaginose en pijn bij het vrijen.
  5. Ruikt je afscheiding ineens heel anders? Ga naar een arts. Verandert er iets aan je afscheiding? Wordt je afscheiding bijvoorbeeld veel dikker, dunner, een andere kleur of een vieze geur? Doet het pijn of jeukt het? Ga naar de huisarts. Je hebt misschien een schimmelinfectie, een bacteriële vaginose of een soa. Denk je aan het laatste? Dan kun je je ook anoniem en discreet laten testen op  soa via Soapoli-online.
bronvermelding: sense.info 
Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI