BLOG

terug naar het overzicht
Misvattingen mbt SOA testen in een (nieuwe) relatie
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

'Mijn vriendin heeft zich met een SOA zelftest op chlamydia laten testen en die had niets. Dan heb ik het ook niet.'

Dit horen we weleens terug van klanten. Als jouw sekspartner zich laat testen en haar uitslag is negatief dan zegt dat niets over jouw SOA status. Een SOA, als in chlamydia en gonorroe, zijn erg besmettelijk maar het is niet zo dat je het 100% gegarandeerd overgdragen krijgt bij een eenmalig sekscontact. 

Hoeveel kans heb je dan om bijvoorbeeld chlamydia op te lopen van iemand die chlamydia heeft?

Besmettelijkheid Chlamydia 

Voor chlamydia is de kans dat je het overgedragen krijgt van vrouw naar man 28%.

En de kans dat je het van man naar vrouw overdraagt 45%.

Besmettelijkheid Gonorroe

De kans om na een eenmalig onbeschermd vaginaal seks contact van vrouw naar man wordt geschat op 20-30%.

En de kans dat je het van man naar vrouw op 50-90%. Heb je met deze partner vaker seks dan nemen de kansen toen toe tot ongeveer 50% bij vrouw naar man en 90% bij man naar vrouw.

Besmettelijkheid syfilis

De kans dat je syfilis oploopt als je partner een syfilis wondje heeft en jouw slijmvliezen hiermee in aanraking komen wordt geschat op 30%. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen.

Besmettelijkheid HIV

De gemiddelde besmettingskans bij een éénmalig onveilig heteroseksueel contact met iemand die geïnfecteerd is, wordt geschat op 0.014%. De sekstechniek , bijvoorbeeld het ontvangen van anale seks zonder condoom, verhoogt de kans om hiv op te lopen met 0,1-3%.

* deze percentages zijn gebaseerd op een eenmalig onbeschermd contact met iemand die de genoemde SOA heeft. Elke keer dat je seks hebt met de SOA besmette persoon loop je opnieuw hetzelfde risico. De kans dat je het overgedragen krijgt als je vaker seks hebt word steeds groter. 

Daarbij in dit voorbeeld heeft zij zich alleen op chlamydia laten testen. Dus zij weet de status niet van de andere SOA. 

Wil je zekerheid? Laat je dan beiden testen. Weet je niet wat je moet testen? Bekijk dan onze SOA-testwijzer. Je vindt hier ook een calculator je precies verteld wanneer je je kunt laten testen. 

'Mijn vriend heeft zich getest en blijkt chlamydia te hebben. Ik moet me meteen laten behandelen want dan heb ik het ook.'

Andersom geldt bovenstaande ook. Bij een onbeschermd sekscontact loop je risico op SOA maar het wil niet zeggen dat je ervan uit kunt gaan het te hebben. Laat je altijd testen want onnodig anti-biotica slikken kan risicovol zijn voor je gezondheid. 

Wil je zekerheid binnen je relatie? 

Laat je dan beiden testen. Dan weet je waar je aan toe bent en kun je tegelijk behandelen indien nodig.

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 12 november 2017
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.