Men denkt soms dat als één van de twee test de uitslag ook voor de ander geldt. Helaas gaat dit niet op. Hoewel een SOA als in chlamydia wel heel besmettelijk is is het niet 100% gegarandeert dat je het dan allebei hebt. Maar hoe zit dat dan?!

De kans om chlamydia op te lopen bij een eenmalig sekscontact met een chlamydia besmette persoon

- 28% als een man slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde vrouw

- 45% als een vrouw slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde man

Je ziet het, niet 100% overdraagbaar. Maar de besmettingskans verhoogt naarmate er vaker onbeschermd sekscontact is met de chlamydia besmette persoon. Ook het uitwisselen van seksspeeltjes die niet goed zijn gereinigd of bedekt zijn door een condoom kunnen tot een chlamydia infectie leiden. Laat je altijd testen op chlamydia als je gewaarschuwd bent door een sekspartner.

Test daarom altijd allebei dan krijg je het meest betrouwbare resultaat.

Misvattingen:

- Als je je chlamydia hebt laten behandelen ben je niet imuun geworden voor chlamydia. Je kunt opnieuw besmet worden. Sterker nog je bent zelfs iets vatbaarder.

- Ik test alleen urine of vaginaal, als daar niets uitkomt dan hoef ik keel en anus niet te testen. Helaas werkt dat niet zo; chlamydia is een bacterie die zich nestelt op de plek waar hij overgedragen wordt. Test daarom alle locaties waar je onveilige seks hebt gehad om een goede betrouwbare uitslag te krijgen.

- Als je een chlamydia infectie hebt ben je toegankelijker om ook andere SOA op te lopen. Als jouw testuitslag aangeeft dat je het niet hebt is dat geen garantie voor je partner. Het kan dat de een het wel heeft en de ander het niet. Laat je daarom altijd allebei testen op SOA.

- Wat doe je met je sekspartner(s) als er bij jou een chlamydia is gevonden? Heb je geen klachten gehad die wijzen op een chlamydia infectie en kwam de infectie tijdens een routine onderzoek aan het licht? Ga dan al je sekspartners van de afgelopen 6 maanden waarschuwen. Waarschuwen is misschien eng maar wel erg belangrijk en voorkomt veel leed bij anderen. Als je via Soapoli-online getest bent en je blijkt een chlamydia te hebben dan kunnen wij jou ook helpen met anonieme partnerwaarschuwing. Had je klachten voordat de chlamydia infectie werd vastgesteld? Waarschuw dan je sekspartner(s) van net voordat deze klachten begonnen.

Wanneer mag je weer seks hebben na een chlamydia infectie?

Een week na inname van de antibiotica tegen chlamydia kan je weer seks hebben, mits je zeker weet dat jouw vaste sekspartner ook behandeld is. Het is aan te raden om een condoom te gebruiken als je wisselende partners hebt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je als je ooit een chlamydia hebt gehad je een grotere kans hebt weer een chlamydia op te lopen.

Geen reacties

Plaats een reactie