Denk je een SOA te hebben omdat je klachten ervaart of je hebt riscio op SOA gelopen? Wil je een SOA test doen zonder dat dit bekend wordt bij je huisarts of andere zorgverleners? Dan kom je al snel op het internet terecht. Op internet kom je een groot aanbod aan SOA testen tegen die allemaal claimen betrouwbaar te zijn, wat helaas niet altijd waar is

Hoe bepaal je welke aanbieder een betrouwbare SOA test levert?

Een betrouwbare SOA test is altijd een laboratorium test, je doet je afname thuis en stuur deze voor onderzoek op naar een laboratorium en enkele dagen later ontvang je de uitslag. Laboratorium testen staan voor kwaliteit en worden gebruikt voor het stellen van een diagnose door de huisarts, GGD en andere professionals.

Welke SOA test moet ik laten doen?

Ieder gelopen riscio is weer anders en daardoor is een SOA test advies ook altijd anders. Er zit ook een verschil in wat je zoals moeten testen voor mannen en vrouwen. Wil jij een goed advies over welke SOA test past bij jouw risico vul dan onze SOA-testwijzer in en ontvang direct op je beeldschemr een overzichtelijk testadvies.

Is onderzoek van de afname in het lab noodzakelijk, een thuistest waarbij je de uitslag meteen afleest is wel veel goedkoper en zegt ook 100% betrouwbaar te zijn?

Alleen een analyse van je afname door een lab is betrouwbaar, deze soort testen komt overeen met de kwaliteit van je uitslag die overeenkomt met de SOA test die de huisarts en GGD aanbiedt. Kortom je uitslag is betrouwbaar. Een zelfafleestest, je vangt wat materiaal op en leest daarna meteen de uitslag af van je  chlamydia, gonorroe en syfilis test is niet betrouwbaar.  Als de test zegt dat je geen soa hebt, kan het zijn dat je die wel hebt en omgekeerd. Testen die uiteindelijk misschien goedkoop lijken maar geld kosten omdat ze je geen zekerheid geven over of je nu wel of niet een SOA hebt.

Wat maakt een uitslag betrouwbaar?

Onderzoek van je afname in een laboratorium, daarnaast is het belangrijk dat je de afnameinstructie voor het verzamelen van afnamemateriaal voor de de test nauwkeurig opvolgt en je niet eerder test dan de aangegeven windowfase.

De testuitslag van mijn thuistest zegt dat ik een SOA heb moet ik nu toch naar de huisarts?

Heb je een thuisafleestest gedaan waarbij je direct de uitslag kan aflezen en deze zegt dat je chlamydia hebt? Dan is het verstandig de test te herhalen met een labtest om zeker te zijn dat de uitslag van je test echt klopt.

Heb je een test gedaan waarbij je afname in het lab is geanalyseerd en heb je een SOA dan maak je bij bijna alle online aanbieders alsnog de gang naar je huisarts voor behandeling. Heb jij je SOA test gedaan via SOAPOLI-ONLINE dan ontvang je samen met je uitslag ook het aanbod om je via Soapoli-onine te laten behandelen.

SOA AIDS Nederland heeft de Advieschat ontwikkeld om je te helpen bij het juiste SOA testadvies en verwijst je ook naar door naar betrouwbare aanbieders mocht de huisarts of GGD geen optie voor je zijn. Lees meer de SOA zelftesten en waar je rekening mee moet houden op de site van SOA Aids Nederland.

Geen reacties

Plaats een reactie