Jezelf behandelen voor een SOA door via internet medicatie te bestellen. Dat kan erg aantrekkelijk klinken als je bang dat een misstap je leven ingrijpend verandert, bijvoorbeeld doordat je bent vreemdgegaan en bang bent dat je partner er achter gaat komen.

Tegenwoordig kan je al googlend natuurlijk alles vinden over behandeling van SOA als chlamydia, gonorroe en syfilis. Een eitje om jezelf bij het vermoeden dat je bijvoorbeeld chlamydia hebt opgelopen te behandelen door antibiotica via internet te bestellen. Maar hoe verstandig is het om jezelf via een online besteld antibioticakuurtje te behandelen? 

Uit onderzoek van het ministerie van VWS blijkt dat 500.000 mensen via internet medicatie bestellen. Websites om medicijnen te bestellen leveren echter vaak vervalste medicijnen. Deze onbetrouwbare websites zien er zeer professioneel uit en zijn moeilijk te herkennen. Omdat de neppillenrisico’s voor de gezondheid met zich meebrengen waarschuwt het ministerie van VWS mensen deze medicatie niet te bestellen.

5 dingen die je moet weten over online medicatie bestellen:

 • Het is in Nederland verboden om receptgeneesmiddelen zonder recept aan te bieden.

 • Verkopers van medicijnen waarvoor in Nederland een recept nodig is, mogen deze medicijnen niet zonder recept leveren aan particulieren in Nederland. Dus ook niet als er voor het betreffende medicijn in het buitenland geen recept nodig is.

 • Het is lastig om de betrouwbaarheid van buitenlandse online aanbieders te checken.

 • Betrouwbare online apotheken staan op de publiekswebsite van de apothekerskoepel: www.apotheek.nl.

 • Receptmedicijnen mogen nooit in de aanbieding zijn. Dat is in Nederland verboden.

Neppillen gevaarlijk voor je eigen gezondheid

 • Vervalste medicijnen zijn gevaarlijk omdat de kwaliteit en samenstelling niet zijn gewaarborgd.

 • Effecten op de gezondheid zijn dan ook niet te voorspellen en kunnen levensgevaarlijk zijn.

 • Als er al werkzame stoffen in de neppillen zitten, zijn vaak de verhoudingen afwijkend ten opzichte van de originele medicijnen.

Het innemen van vervalste medicatie is geen oplossing voor je SOA probleem. Je weet niet zeker of er wel werkzame stoffen in de medicatie zitten die je besteld hebt, dus je weet ook niet of de SOA wel over is en je misschien nog steeds besmettelijk bent.

3 tips als je risico op SOA hebt gelopen?

 1. Doe altijd een SOA laboratorium test na de incubatietijd.

 2. Heb je een SOA? Laat je behandelen via een arts

 3. Heb geen seksueel contact met je vaste partner tot je zeker weet dat je SOA-vrij bent

Via Soapoli-online kan je discreet en anoniem op SOA testen. Alle SOA testen van Soapoli-online worden in een gecertificeerd laboratorium onderzocht. Via Soapoli-online kan je buiten je zorgverzekering om discreet worden behandeld als je testuitslag een SOA aangeeft.

2 reacties
M André
zondag 14 februari 2021
Omdat ik pas terug ben in Nederland en uitwonend was heb ik geen huisarts meer en ivm met Corona is alles dicht. Maar ik weet al zeker dat ik iets heb. Zou graag weten hoe ik de medicijnen kan toe-eigenen.

Marlous Lasschuyt
zondag 14 februari 2021
Beste M

testen is noodzakelijk. Je kunt via onze webshop bestellen. Als de uitslag positief is helpen we jou een behandeling.

Hartelijke groet

Marlous Lasschuyt (SOA verpleegkundige)

Plaats een reactie