Stel je bent op vakantie op een verre bestemming, hebt daar seks met een iemand en tijdens de seks blijkt het condoom te zijn gescheurd of afgegleden.

Een vervelende situatie natuurlijk; onveilige seks gehad in het buitenland en wat kan je dan het beste doen? Het beste is natuurlijk een SOA-test doen. Helaas kan je niet meteen na een sekscontact testen op SOA, dit komt doordat SOA pas na dagen aantoonbaar zijn in laboratorium testen. Lastig omdat je natuurlijk het liefst meteen in actie komt; toch is dit niet verstandig.

Kijk voor tips die je direct na een condoomaccident kan toepassen hier. Het lijkt soms heel slim om meteen allerlei middeltjes te gaan smeren of slikken om SOA te voorkomen, buiten de Europese Unie is medicatie vaak ook makkelijk te verkrijgen zonder recept, toch is dit niet te adviseren.

Slik je kort na een onbeschermd risico preventief antibiotica dan duurt het nog langer voor je betrouwbaar op soa kan testen. Daarnaast is niet iedere antibioticakuur geschikt om SOA mee te behandelen, je kan er zelfs meer problemen door krijgen mocht je wel iets hebben opgelopen. Een kuur die niet geschikt is de soa te behandelen kan ervoor zorgen dat de bacterie die je hebt opgelopen overgevoelig wordt voor antibiotica. Daarom is ons advies; eerst testen op soa en als er dan een soa wordt gevonden die behandelen.

Vanaf hoeveel tijd na een onveilig sekscontact kan je welke SOA testen?

SOA Testen na:  
chlamydia 14 dagen  
gonorroe 14 dagen  
syfilis   4 weken
hepatitis B   8 weken
hiv   4 weken**
 

** Soapoli-online gebruikt om op hiv te testen een 4de generatie hiv-test waardoor incubatietijd korter is dan de landelijk aangegeven richtlijn.

Wat zijn de risco's van (onveilige) seks in het buitenland met een local?

Van onveilige kan je een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) oplopen, maar dit kan natuurlijk ook gewoon in Nederland gebeuren. Het grootste risico is het oplopen van bacteriele SOA die resistent zijn voor antibiotica en het oplopen van bijvoorbeeld hiv, syfilis of hepatitis B.

Tips na een (onveilig) sekscontact in het buitenland

  • Doe altijd een soa test. Let hierop op de incubatietijden voordat je de test afneemt.
  • Heb geen onveilige seks met andere/ vaste partner(s) tot je zeker weet dat je soa test uitslagen goed zijn.
  • Bezoek bij klachten die lijken op SOA altijd een arts
  • Test ook op hepatitis B, hepatitits B komt in veel landen buiten Europa voor en kan via seksueel contact worden overgedragen.
  • Laat je vaccineren tegen hepatitis B als je regelmatig in het buitenland sekst.

Heb je seks gehad in het buitenland en wil je zeker zijn dat je geen SOA hebt opgelopen bestel dan een soa testpakket in onze webshop.

Kijk voor een betrouwbaar soa-test advies op de Soapoli-online Soa-Testwijzer. Soapoli-online biedt betrouwbare laboratoriumtesten op SOA die eenvoudig thuis zijn af te nemen. Uitslagen ontvang je binnen 3 werkdagen nadat je afname in het laboratorium is aangekomen.

4 reacties
Lex
zaterdag 9 april 2022
Ik heb laatst preventief 2 tabletten tegen chlamydia gekregen in t buitenland de dag na de seks. Wat is nu de duur voordat ik me kan laten testen? En welke andere gevolgen kunnen er aan vast zitten als ik bijv gonorroe heb opgelopen.

Klazien Visser
zondag 10 april 2022
Hoi Lex,

Je kan je testen 14 dagen na het onveilige contact. Uit de test kan chlamydia komen, daar je voor behandelend. Geeft je uitslag aan dat je gonorroe hebt opgelopen heb je hiervoor nog wel een behandeling nodig. Check voor het risico en de aanbevolen testen https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer

groet, Klazien Visser
soa verpleegkundige

Collin
donderdag 21 juli 2022
Ik ben momenteel in Italië en hiervoor in Frankrijk positief getest op chlamydia, hoogstwaarschijnlijk door vast contact in nl (in buitenland) geen sex. Kan ik met de test uitslag bij apotheek in Italië een behandeling tegen chlamydia halen? Of moet ik daarvoor weer een arts bezoeken…

Marlous (Soaverpleegkundige)
donderdag 21 juli 2022
Je kunt beter wachten tot je weer thuis bent (je bent op vakantie denk ik) en dit met je huisarts afhandelen.

Plaats een reactie