Goed nieuws voor iedereen die meer risico loopt om hiv op te lopen, bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen (MSM). Tegenwoordig beschermen niet alleen condooms, er zijn tegenwoordig hiv-remmers op de markt die bescherming bieden tegen een hiv-infectie. PEP neem je als je risico op hiv hebt gelopen. PrEP neem je vóórdat je risico op hiv loopt.

Wat is PrEP
Wat doet PrEP
Het verschil tussen PEP en PrEP
Wat is PrEP
Hoe kom je aan PrEP?
Voor wie is PrEP geschikt?
Maak een afspraak voor PrEP

Wat doet PrEP

PrEP is natuurlijk geweldig, door het nemen van deze medicatie kan je een hiv infectie voorkomen, helaas werkt PrEP niet tegen SOA als chlamydia, syfilis, gonorroe en hepatitis B. Condooms gebruiken is nog steeds de manier om een SOA en hiv te voorkomen. 

Ook hiv-remmers bieden bescherming tegen hiv. Hiv-remmers worden op verschillende manieren gebruikt om hiv-infecties te voorkomen: PEP (post expositie profylaxe) en PrEP (pre expositie profylaxe). Het eerste gebruik je nadat je risico hebt gelopen, het tweede slik je preventief, voordat je risico loopt. En iemand met hiv die goed is ingesteld op zijn medicatie, kan hiv eigenlijk niet meer overdragen op anderen

Het verschil tussen PEP en PrEP

PEP bestaat uit een volledige kuur van hiv-remmers voor de duur van vier weken. Het is belangrijk dat je daar zo snel mogelijk mee begint. Het liefst binnen 2 uur maar in elk geval binnen 72 uur na het gelopen risico.

Wat is PrEP

PrEP neem je vóórdat je risico op hiv loopt– de naam staat voor Pre Expositie Profylaxe. PrEP verkleint de kans op hiv-infectie voor mensen die regelmatig risico lopen. Je neemt dan dagelijks één pil (Truvada) met daarin twee hiv-remmers. Ook bestaat de mogelijkheid om de pillen alleen rond momenten van risico in te nemen. Truvada zorgt ervoor dat hiv niet in afweercellen kan binnendringen. Studies hebben laten zien dat PrEP een buitengewoon effectieve manier kan zijn om hiv te voorkomen. Voorwaarde voor succes is wel dat het medicijn volgens voorschrift en onder medisch toezicht wordt ingenomen.

Hoe kom je aan PrEP?

Voor PEP kun je tijdens kantooruren terecht bij de GGD in jouw regio. Buiten kantooruren en in het weekend kan je terecht op de Spoedeisende Hulp van de meeste grote ziekenhuizen. Denk je PEP nodig te hebben? Check dan vooraf even om zeker te zijn of je er voor PEP terecht kunt. Tijd is kostbaar na een risico, daarom moet je geen tijd verliezen.

Voor wie is PrEP geschikt?

De Nederlandse hiv-epidemie speelt zich grotendeels af binnen twee risicogroepen: mannen die seks hebben met mannen en migranten afkomstig uit landen waar hiv erg veel voorkomt. Binnen beide groepen zou PrEP als extra preventie in de toekomst een aanwinst kunnen betekenen voor diegenen die zich niet op een andere manier goed tegen hiv kunnen beschermen.

Mannen met homoseksuele contacten die regelmatig onveilige seks hebben, zouden baat hebben bij PrEP. Ook is het als aanvullende bescherming zeer geschikt voor hiv-negatieve partners van heteroseksuele hiv-positieven bij wie de viral load nog niet ondetecteerbaar is.

Wil jij een afspraak met onze arts om te kijken of PREP bij je past?

Stuur dan een mail naar info@soapoli-online.nl en wij bieden je info over de procedure voor een afspraak met onze arts, de kosten van de controles en afspraken als je deze tests zelf wilt betalen omdat je niet wilt dat de zorgverzekering hierover wordt geinformeerd.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI