Wat is orale seks?

Orale seks is het met de mond bevredigen of stimuleren van vagina, penis of anus. Ook wel bekend onder de namen; pijpen (in de mond nemen van de penis), beffen (likken van de vagina) en kontlikken (rimmen). Lange tijd werd gedacht dat orale seks relatief veilig was voor SOA dit is echter niet waar. Orale seks zonder bescherming, dus zonder het gebruik van een condoom of bef-/ rimlapje, is een risico op SOA. Het risico is wel veel kleiner dan als je vaginale of anale seks hebt zonder een condoom te gebruiken.

SOA worden overgedragen via sperma, bloed en contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, penis, anus en in de mond/ keel. Een SOA kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander.

Orale seks en het risico op Chlamydia en gonorroe

Chlamydia en gonorroe zijn bacteriële SOA. Als je orale seks hebt; pijpt, rimt of beft zonder bescherming (een condoom of beflapje) dan komen de slijmvliezen van penis/vagina/anus tegen de slijmvliezen van de mond/ keel aan. Tijdens dit contact hebben de bacteriën de gelegenheid om van de ene persoon aan de andere persoon te worden overgedragen. Een chlamydia in de keel wordt niet vaak gezien dit zou kunnen liggen aan het feit dat chlamydia veelal geen keelklachten geeft en omdat niet altijd onderzoek wordt gedaan op deze SOA in de keel.


Gonorroe besmetting na een oraal sekscontact komt vaker voor en is ook besmettelijker.

Gonorroe in de keel geeft vaak wel klachten. Klachten die mannen en vrouwen bij een gonorroe in de keel beschrijven zijn een pijnlijke keel, ontstoken amandelen en opgezette klieren.

Orale seks en de kans op Syfilis 

Syfilis kan via orale seks worden overgedragen. Deze SOA komt veelal voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Besmetting vindt plaats via beschadigde slijmvliezen in de mond of op het geslachtsdeel waardoor de bacterie de slijmvliezen kan binnendringen. Zichtbare wondje in de mond kunnen wijzen op een besmetting met de syfilis bacterie.

Orale seks en de kans op Hepatitis B

De kans op Hepatitis B virus overdracht is klein bij onbeschermde orale seks. Het virus wordt overgedragen via bloed en sperma. Pas wel op dat degene die pijpt, rimt of beft geen wondjes in de mond heeft of op vagina, penis of anus.

De kans op HIV via orale seks

Orale seks waarbij sperma of (menstruatie)bloed in de mond komt, is onveilig. Het risico op HIV bij orale seks zonder klaarkomen in de mond of buiten de menstruatieperiode, is verwaarloosbaar klein. Als je een andere SOA hebt loop je meer risico dit komt omdat wondjes, zweertjes of scheurtjes in je slijmvliezen (soms niet zichtbaar voor het blote oog) maken dat het HIV-virus gemakkelijk via je slijmvliezen kan binnendringen. Zorg er daarom voor dat er geen sperma, vaginaal vocht of (menstruatie)bloed in je mond komt als je orale seks hebt en let op wondjes, zweertjes, aften of koortsblaasjes rond mond, geslachtsorganen of anus.

Pijpen, beffen en rimmen: hoe doe je dat veilig?

Om zekerheid te hebben dat je geen SOA via de keel of mond overgedragen krijgt tijdens het pijpen, rimmen of beffen kan je het beste een condoom of een beflapje gebruiken. Er bestaan veilige condooms met smaken (aardbei, chocolade, champagne,...). Smaakjescondooms zijn speciaal voor dit doeleinde op de markt gebracht. Om je te beschermen bij het beffen of rimmen kan een beflapje (of opengeknipt condoom) bij het likken van de vagina of anus gebruiken. Het condoom knip je open aan de lange kant. Het lapje wat hierdoor ontstaat kan je met beide handen vastpakken en in de lengte over het te likken geslachtdeel leggen. Smaakjescondooms zijn ook geschikt voor het hebben van vaginale of anale seks. Gebruik bij anale seks altijd extra glijmiddel. Wat moet je doen als je keelklachten hebt? Heb je keelklachten, dan is het beter niet te pijpen, rimmen of likken tenzij je gebruik maakt van een condoom of beflapje.

Zelf een beflapje maken.
Vermoed je dat je een SOA hebt opgelopen of denk je na het lezen dat je risico hebt gelopen, doe dan een SOA test. Weet je niet zeker wat je exact moet testen?

Je ontvangt een gratis en anoniem advies via onze SOA Testwijzer Heb je veel wisselende contacten laat je dan met regelmaat testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Door halfjaarlijks te testen op SOA weet je tijdig of je een SOA hebt. Een behandeling kan dan afhankelijk van de SOA snel worden gegeven en je partner(s) kun je waarschuwen. Je kunt zelf m.b.v. een SOA test van Soapoli-online een keeluitstrijk maken en chlamydia en/ of gonorroe testen. Je kunt ook ons spreekuur bezoeken.

2 reacties
Riaaz dammar
maandag 16 augustus 2021
Ik heb een vrouw gerimt. Ik ken der hiv status niet. Ze zei me wel dat ze diezelfde dag had getest en sat ze negatief was. We hebben wel niks anders gedaan. Ik heb der bil alleen gelikt. Moet ik nu stressen voor hiv of heb ik geen kans op hiv?

Klazien
maandag 16 augustus 2021
Beste Riaaz,

De kans dat je via rimmen hiv oploopt is heel erg klein.

groet, klazien

Plaats een reactie