SOA via pijpen of beffen

Orale seks (pijpen) er wordt wat over af gegoogled op zoek naar informatie over of je er een SOA als chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis B en hiv van kan oplopen. Om deze vragen over orale seks te beantwoorden geven we je in deze blog betrouwbare informatie en feiten over het pijpen of gepijpt worden.
Deze blog richt zich op pijpen. Over beffen (het likken van de vagina) of rimmen (het likken van de anus) gaan we het een volgende keer hebben.

Pijpen, wat is het?

Orale seks, ook wel pijpen genoemd, is het in de mond nemen of likken van een mannelijk geslachtsdeel; Gepijpt worden is als iemand jouw (man) penis/ geslachtsdeel in zijn of haar mond neemt. 

Pijpen en het risico op SOA als je wordt gepijpt

Door een geslachtsdeel, in dit geval penis zonder een condoom er omheen, in je mond te nemen loop je de kans een SOA op te lopen. De SOA waarop je de meeste kans loopt als je pijpt wordt, zijn SOA die worden veroorzaakt door bacteriën. Onder deze SOA vallen geslachtziekten als chlamydia, gonorroe en syfilis. Deze SOA zitten op het slijmvlies van de penis en kunnen via likken of het in de mond nemen van de penis worden overgedragen op de slijmvliezen in je mond en je keel als je contact hebt. Door zonder condoom aan een penis te zuigen of te likken en in de mond te nemen loop je ook kans om hepatitis B of hiv overgedragen te krijgen. Hepatitis B en hiv zijn geslachtsziekten die worden veroorzaakt door een virus. Virale geslachtziekten zijn moeilijk te genezen, in veel gevallen moet je lichaam dit zelf op knappen maar in bijvoorbeeld het geval van hiv kan je na infectie niet genezen.

Pijpen en het risico op SOA als je degene bent die is gepijpt

Heb je je laten pijpen of je hebt iemand gepijpt en je hebt wisselende partners of je hebt een vaste partner en een wisselend sekscontact gehad is het aan te raden je te laten testen.
Door zonder condoom iemand te pijpen of zelf gepijpt worden zonder condoom loop je kans een SOA op te lopen. Het blijft dan ook altijd aan te raden om bij het pijpen condooms te gebruiken tenzij je zeker weet dat je sekspartner geen SOA heeft omdat deze zich recent heeft laten testen. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen een chlamydia krijgt?

Stel je pijpt iemand zonder condoom die chlamydia heeft, dan is de kans groot dat je ook een chlamydia besmetting in je keel krijgt. Gezien er geen onderzoek is gedaan naar hoe groot de besmetting exact is na een onveilig pijpcontact is het niet mogelijk hier percentages aan te koppelen. Wordt je gepijpt door iemand met chlamydia in de keel dan bestaat de kans dat je dit overgedragen krijgt op je geslachtsdeel. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen een gonorroe krijgt?

Stel je pijpt iemand zonder condoom die gonorroe heeft, dan is de kans groot dat je ook een gonorroe besmetting in je keel krijgt. Gezien er geen onderzoek is gedaan naar hoe groot de besmetting exact is na een onveilig pijpcontact is het niet mogelijk hier percentages aan te koppelen. Wordt je gepijpt door iemand met gonorroe in de keel dan is de kans groot dat je dit overgedragen krijgt op je geslachtsdeel. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen syfilis krijgt?

Stel je pijpt iemand zonder condoom die syfilis heeft, als je sekspartner een syfilis wond op zijn penis heeft en deze neem jij in je mond dan is de kans groot dat je dit ook oploopt. Gezien er geen onderzoek is gedaan naar hoe groot de besmetting exact is na een onveilig pijpcontact is het niet mogelijk hier percentages aan te koppelen. Wordt je gepijpt door iemand met een syfilis wondje in de keel dan bestaat de kans dat je dit overgedragen krijgt op je geslachtsdeel. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen hiv krijgt?

Stel je pijpt iemand zonder condoom die hiv heeft, dan is de kans dat je op hiv besmet wordt via dit sekscontact niet heel groot. Situaties die de kans vergroten zijn: als je sperma of voorvocht in je mond krijgt of doorslikt. Je wondjes of één van de bovenstaande SOA in je keel hebt waardoor het virus makkelijker je lichaam in kan dringen. Sperma kan hiv-virus bevatten en als jij iemand pijpt en je hebt op dat moment een wondje in je keel, mond of lippen en er is contact met sperma of voorvocht dan loop je risico besmet te raken met het hiv virus. Wordt je gepijpt door iemand met hiv dan is de kans niet heel groot dat je dit overgedragen krijgt. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen hepatitis B krijgt?

Stel je pijpt iemand zonder condoom die hepatitis B heeft, dan is de kans dat je op hepatitis B besmet wordt via dit sekscontact aanwezig. 
Situaties die de kans vergroten zijn;

  • als je sperma of voorvocht in je mond krijgt of doorslikt.
  • Je wondjes of één van de bovenstaande SOA in je keel hebt waardoor het hepatitis B virus makkelijker je lichaam in kan dringen.
  • Sperma kan hepatitis B-virus bevatten en als jij iemand pijpt en je hebt op dat moment een wondje in je keel, mond of lippen en er is contact met sperma of voorvocht dan loop je risico besmet te raken met het hepatitis B virus. 
Wordt je gepijpt door iemand met haptitis B dan bestaat de kans dat je dit overgedragen krijgt. Indien iemand veel hepatitis B virus met zich meedraagt kan het ook via speeksel worden overgedragen. 

De meeste kans bij orale seks zonder condoom loop je op een bacteriele SOA als chlamydia, gonorroe en syfilis. Ben je onzeker over je risisco adviseren wij je voor zekerheid te gaan en te testen.
Rondlopen met een SOA is niet goed voor je gezondheid en daarnaast kan je andere via onveilige seks besmetten.

Ben je gepijpt zonder condoom?

Dan raden we een SOA test op chlamydia en gonorroe uit een urine onderzoek aan, wat zeer eenvoudig zelf thuis af te nemen is.

Iemand gepijpt zonder condoom en heb je klachten of wil je zekerheid dat je geen SOA in je keel hebt?

Dan kan je zelf een keeluitstrijk maken op chlamydia en gonorroe. Wil je syfilis uitsluiten dan kan je met een bloedafname zelf bloed afnemen. Voor alle bovenstaande onderzoeken geldt dat bij Soapoli-online binnen 2 werkdagen, na aankomst van je afname in het laboratorium, de uitslag bekend is.

8 reacties
A
woensdag 28 april 2021
Hey ik heb laatst sexueel contact gehad met een man ik ben zelf ook een man nu wou ik hem pijpen met condoom maar deed ik in eerste instantie de condoom verkeerd om toen heb ik hem 5 seconden ongveeer zeker niet langer gepijpt ja het mogelijk om hier door een soa op te hebben gelopen?

Klazien Visser
donderdag 29 april 2021
Beste A,

Bedoel je dat je wel een condoom om had maar dat deze niet goed afgerold zat? Zolang het condoom nieuw uit de verpakking komt en de penis bedekt dan ben je beschermd.

groet, klazien

A
donderdag 29 april 2021
Ja ik haalde condoom uit de verpakking en wilde hem om de penis heen doen maar ik kon hem niet uitrollen daar door draaide ik hem om en rolde hem op de juiste manier om de penis maar nu heeft dus de buiten kant wat in contact komt met mijn mond toch zijn penis aangeraakt dus vraag ik me af of ik me eigen moet laten testen

Klazien
donderdag 29 april 2021
Beste A,

Als een condoom niet goed gebruikt wordt beschermd dit niet volledig tegen SOA. Ik zou je adviseren om te testen als je zekerheid wilt.

groet, klazien

C
woensdag 22 september 2021
Hey, ik ben twee weken geleden bij een prostituee geweest. Ze deed een condoom rond mijn penis met haar mond en pijpte me, daarna ben ik met condoom in haar vagina geweest, uiteindelijk heeft ze me zonder condoom afgetrokken maar met haar speeksel.
Ik ben een beetje bezorgd omdat ik sindsdien rond mijn eikel soms een raar gevoel heb. Beeld ik mij iets in of heb ik risico op een soa?

Marlous Lasschuyt
woensdag 22 september 2021
het risico lijkt me niet groot. Bij twijfel kun je het beste testen.

Groet Marlous

Gertjan
woensdag 3 november 2021
Afgesproken met een andere (onbekende) jongen en hebben orale seks gehad. Ook hebben we ze tegen elkaar aan afgetrokken. Er is voorvocht geweest maar geen sperma.. moet ik mezelf nu laten testen?

Klazien Visser
donderdag 4 november 2021
Als je als man seks hebt met mannen adviseren we je regelmatig een soa test te doen. Via onbeschermde orale seks is er een kans dat je een soa kan oplopen. Ben je ongerust dan kan je het beste een test uit laten voeren.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI