Orale seks (pijpen) er wordt wat over af gegoogled op zoek naar informatie over of je er een SOA als chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis B en hiv van kan oplopen. Om deze vragen over orale sex te beantwoorden gaan we in deze blog betrouwbare informatie en feiten over het pijpen of gepijpt worden geven. Deze blog richt zich op pijpen, over beffen (het likken van de vagina) of rimmen (het likken van de anus) gaan we het een volgende keer hebben.

Pijpen, waar hebben we het over? Orale seks ook wel pijpen genoemd is het in de mond nemen of likken van een mannelijk geslachtsdeel; Gepijpt worden gebeurd als iemand jouw (man) penis/ geslachtsdeel in zijn of haar mond neemt. 

Pijpen en de risico op SOA als je degene bent die pijpt. Door een geslachtsdeel, in dit geval penis zonder een condoom er omheen, in je mond te nemen loop je de kans een SOA op te lopen. De SOA waarop je de meeste kans loopt als je pijpt zijn SOA die worden veroorzaakt door bacterien. Onder deze SOA vallen geslachtziekten als chlamydia, gonorroe en syfilis. Deze SOA zitten op het slijmvlies van de penis en kunnen via likken of het in de mond nemen van de penis worden overgedragen op de slijmvliezen in je mond en je keel als je contact hebt. Door zonder condoom aan een penis te zuigen of te likken en in de mond te nemen loop je ook kans om hepatitis B of hiv overgedragen te krijgen. Hepatitis B en hiv zijn geslachtsziekten die worden veroorzaakt door een virus. Virale geslachtziekten zijn moeilijk te genezen, in veel gevallen moet je lichaam dit zelf op knappen maar in bijvoorbeeld het geval van hiv kan je na infectie niet genezen.

Heb je je laten pijpen of je hebt iemand gepijpt en je hebt wisselende partners of je hebt een vaste partner en een wisselend sekscontact gehad is het aan te raden je te laten testen. Door zonder condoom iemand te pijpen of zelf gepijpt worden zonder condoom loop je kans een SOA op te lopen. Het blijft dan ook altijd aan te raden om bij het pijpen condooms te gebruiken tenzij je zeker weet dat je sekspartner geen SOA heeft omdat deze zich recent heeft laten testen. Vul onze SOA testwijzer in om te kijken welke SOA-test bij jouw situatie past.

Hoe groot is de kans dat je van pijpen een chlamydia krijgt? Stel je pijpt iemand zonder condoom die chlamydia heeft, dan is de kans groot dat je ook een chlamydia besmetting in je keel krijgt. Gezien er geen onderzoek is gedaan naar hoe groot de besmetting exact is na een onveilig pijpcontact is het niet mogelijk hier percentages aan te koppelen. Wordt je gepijpt door iemand met chlamydia in de keel dan bestaat de kans dat je dit overgedragen krijgt op je geslachtsdeel. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen een gonorroe krijgt? Stel je pijpt iemand zonder condoom die gonorroe heeft, dan is de kans groot dat je ook een gonorroe besmetting in je keel krijgt. Gezien er geen onderzoek is gedaan naar hoe groot de besmetting exact is na een onveilig pijpcontact is het niet mogelijk hier percentages aan te koppelen. Wordt je gepijpt door iemand met gonorroe in de keel dan is de kans groot dat je dit overgedragen krijgt op je geslachtsdeel. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen syfilis krijgt? Stel je pijpt iemand zonder condoom die syfilis heeft, als je sekspartner een syfilis wond op zijn penis heeft en deze neem jij in je mond dan is de kans groot dat je dit ook oploopt. Gezien er geen onderzoek is gedaan naar hoe groot de besmetting exact is na een onveilig pijpcontact is het niet mogelijk hier percentages aan te koppelen. Wordt je gepijpt door iemand met een syfilis wondje in de keel dan bestaat de kans dat je dit overgedragen krijgt op je geslachtsdeel. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen hiv krijgt? Stel je pijpt iemand zonder condoom die hiv heeft, dan is de kans dat je op hiv besmet wordt via dit sekscontact niet heel groot. Situaties die de kans vergroten zijn: als je sperma of voorvocht in je mond krijgt of doorslikt. Je wondjes of één van de bovenstaande SOA in je keel hebt waardoor het virus makkelijker je lichaam in kan dringen. Sperma kan hiv-virus bevatten en als jij iemand pijpt en je hebt op dat moment een wondje in je keel, mond of lippen en er is contact met sperma of voorvocht dan loop je risico besmet te raken met het hiv virus. Wordt je gepijpt door iemand met hiv dan is de kans niet heel groot dat je dit overgedragen krijgt. 

Hoe groot is de kans dat je van pijpen hepatitis B krijgt? Stel je pijpt iemand zonder condoom die hepatitis B heeft, dan is de kans dat je op hepatitis B besmet wordt via dit sekscontact aanwezig. Situaties die de kans vergroten zijn: als je sperma of voorvocht in je mond krijgt of doorslikt. Je wondjes of één van de bovenstaande SOA in je keel hebt waardoor het hepatitis B virus makkelijker je lichaam in kan dringen. Sperma kan hepatitis B-virus bevatten en als jij iemand pijpt en je hebt op dat moment een wondje in je keel, mond of lippen en er is contact met sperma of voorvocht dan loop je risico besmet te raken met het hepatitis B virus. Wordt je gepijpt door iemand met haptitis B dan bestaat de kans dat je dit overgedragen krijgt. Indien iemand veel hepatitis B virus met zich meedraagt kan het ook via speeksel worden overgedragen. 

De meeste kans bij orale seks zonder condoom loop je op een bacteriele SOA als chlamydia, gonorroe en syfilis. Ben je onzeker over je risisco adviseren wij je voor zekerheid te gaan en te testen. Rondlopen met een SOA is niet goed voor je gezondheid en daarnaast kan je andere via onveilige seks besmetten. Ben je gepijpt zonder condoom? Dan bestaat een SOA test op chlamdydia en gonorroe uit een urine onderzoek wat zeer eenvoudig zelf thuis af te nemen is. Heb jij iemand gepijpt zonder condoom dan kan je zelf een keeluitstrijk maken op chlamydia en gonorroe. Wil je syfilis uitsluiten dan kan je met een vingerprik afname zelf bloed afnemen. Voor alle bovenstaande onderzoeken geldt dat je bij Soapoli-online binnen 3 werkdagen na aankomst van je afname de uitslag ontvangt.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI