Jouw vaginale afscheiding kan je signalen geven dat er iets aan de hand is. Het kan er op eens anders uit zien, anders ruiken en het kan jeuk veroorzaken. Bij deze klachten gaan vaak alle alarmbellen af bij vrouwen. Is het een schimmel? Is het een SOA? Het is goed om wat meer te weten over vaginale afscheiding. Waarom heb je het, wanneer moet je je zorgen maken, hoe kun je een schimmel voorkomen? Deze onderwerpen lichten we verder toe in dit artikel.

Waarom hebben vrouwen afscheiding?

De functie van afscheiding is het reinigen van je vagina. De vagina heeft een bepaalde zuurgraad. Deze zuurgraad heeft een natuurlijke balans, je hebt dan een normale afscheiding. Normaal betekent hier; wat je gewend bent te hebben. Dit is voor iedere vrouw weer anders. Sommige vrouwen hebben veel witte afscheiding anderen weer minder. Onder invloed van hormonen (bijvoorbeeld zwangerschap), je leeftijd, aantal dagen voor de menstruatie, antibioticagebruik of de pil kan je afscheiding veranderen.

Dit is geen reden tot ongerustheid. Waar je veel last van kunt ondervinden is een schimmel (zoals Candida, Trichomonas). Een schimmel ontstaat doordat de zuurgraad zuurder of meer base word. De vagina wassen met zeep (ook als de sekspartner zijn penis wast met zeep), een anti-bioticakuur, stress, ziek zijn of het te lang dragen van een tampon kunnen een effect hebben op de zuurgraad. De klachten kunnen bestaan uit het hebben van meer afscheiding, het kan een andere kleur hebben of er opeens anders uit zien. Het kan ook anders ruiken of zelfs stinken. Ga hiermee naar je huisarts.

Als je een SOA hebt kan dit ook effect hebben op de afscheiding. De klachten die op een SOA kunnen duiden zijn:

- Als je afscheiding hebt die geel en/of groen is of er zit bruin bloed bij je afscheiding dan kan er sprake zijn een chlamydia en/of gonorroe infectie. Heb je onbeschermde seks gehad dan is het te adviseren je te laten testen op chlamydia en/of gonorroe.

- Bloedverlies na sekscontact, ook wel contactbloeding genoemd kan ook wijzen op een SOA of andere aandoening. Heb je onbeschermde seks gehad dan is het te adviseren je te laten testen op chlamydia en/of gonorroe. Of bezoek je huisarts voor nader onderzoek.

Wat kan je beter niet doen als je klachten hebt?

- Niet dagelijks vaginaal spoelen of vaginale douche gebruiken.

- Gebruik geen inlegkruisjes.

- Was je vagina niet met zeep ook niet met Lactacyd. Vraag je sekspartner zijn penis ook niet te wassen met zeep.

Wat kan je doen als je klachten hebt?

- Wassen met lauw water

- Het dragen van katoenen ondergoed (geen string dragen)

Wil je weten of je een schimmel hebt, maar ga je liever niet je huisarts? Via Soapoli-online kun je je op trichomonas en candida laten testen.

2 reacties
Nova Nella
maandag 29 maart 2021
Ik had een vaginale schimmel en vervolgens gebruikte ik een medicijn van kruidvat en nu is het niet weg of ik heb een soa.

Marlous Lasschuyt
maandag 29 maart 2021
Beste Nova

als je onbeschermde seks hebt gehad dan is het advies om op SOA te testen.

Groet Marlous

Plaats een reactie