Tuurlijk is seksen zonder condoom het lekkerst, maar of dat nou zo verstandig is. Uit de cijfers die vorige week via het RIVM openbaar werden gemaakt blijkt dat het zonder condoom seksen breed omarmd wordt door ons Nederlanders, echter niet zonder gevolg. De cijfers die het RIVM liet zien duiden erop dat meer bezoekers van de SOA-poli's van de GGD te horen kregen dat ze een SOA hadden opgelopen. Met als nummer 1 diagnose chlamydia, deze SOA loopt al jaren op kop.

Hoe komt het toch dat er nog steeds zonder condoom geseskt wordt. Uit contact met klanten hoor ik toch erg vaak dat het lastig is om veilige seks te hebben. Het is niet dat mensen niet weten hoe je een condoom gebruikt, dat gaat volgens mij wel redelijk goed. Waar het verkeerd gaat is dat minnaars en minnaressen vaak erg overtuigd zijn dat ze "niks" hebben; daarmee bedoel ik dat deze minaars melden geen soa te hebben en dat een condoom dan echt niet nodig is. Op het moment supreme klinkt dit altijd geweldig "geen condoom vereist' . Toch blijkt goedgelovig zijn en het zonder condoom doen achteraf wel enorm veel stress op te kunnen leveren; want als je na de daad nog eens kritisch je vragen stelt blijkt dat "niks" toch enorme nuances te kunnen hebben.

De overtuiging dat er geen SOA infectie is, is vaak gebaseerd op een gebrek aan kennis, een foute voorlichting of aannames die niet kloppen.

  • Zo denken veel mensen dat als ze "na de onveilige seks geen rare kriebel of afscheiding hebben bij de penis, vagina, keel of anus ze geen SOA hebben." Heel fout natuurlijk want in de meeste gevallen kan je prima een SOA bacterie of virus bij je dragen zonder dat je er ook maar iets van merkt.
  • "Alleen vrouwen krijgen chlamydia" Ahum iedereen met slijmvlies op zijn lijf kan een SOA oplopen. Een SOA maakt geen onderscheidt tussen man of vrouw zijn.
  • " De huisarts heeft bloed geprikt en dan kan je geen soa of hiv hebben want anders had de huisarts dat wel gezegd." De meeste voorkomende soa kan je alleen aantonen via een uitstrijkje; er moet dan met een wattenstaafje cellen uit de vagina, anus of keel worden gestreken of urine worden opgevangen. Kom je bij de huisarts omdat je moe bent wordt er een algeheel bloedwaarden onderzoek gedaan en in dit onderzoek wordt hiv, syfilis of hepatitis B niet meegenomen tenzij jezelf aangeeft zonder condoom te hebben gesekst.
  • "mijn minnaar/minnares is al 20 jaar getrouwd" tsja weet jij veel wat er zich in dat huwelijk afspeelt. Waarom zou de bedrogen partner ook niet seks hebben met iemand anders dan zijn/haar eigen partner?

 Kortom genoeg redenen om niet af te gaan op wat je minnaar of minnares zegt. Want een soa-test die iemand anders doet of heeft gedaan zegt niks over jou. 

Geen reacties

Plaats een reactie