Onzeker zijn na het krijgen van je SOA-uitslag. Herkenbaar?

Het komt nogal eens voor dat na het geven van een "goede" uitslag (iemand heeft geen chlamydia of geen gonorroe) er nog onzekerheden zijn over de aanwezigheid van chlamydia of gonorroe. Een veelvoorkomende vraag is of de uitslag klopt omdat klanten twijfelen over of ze de test wel goed hebben afgenomen.

Extra toelichting voor vrouwen

Veel vrouwen die zelf een laboratorium SOA thuistest hebben afgenomen twijfelen achteraf of ze de wattenstok wel diep genoeg in hun vagina hebben ingebracht. Belangrijk bij afname is dat de wattenstaaf ongeveer 5 cm in de vagina wordt ingebracht. Door de wattenstaaf iets rond te draaien test je optimaal. De pcr test die wordt gedaan op chlamydia en gonorroe is super gevoelig. De aanwezigheid van een chlamydia of gonorroe bacterie deeltje wordt hierdoor altijd opgemerkt. Heb je de test afgenomen volgens de instructie die je hebt gekregen of die meegestuurd is dan heb je de test goed gedaan.

Extra toelichting voor mannen

Bij mannen wordt getest via urine. Belangrijk bij het testen van chlamydia of gonorroe in de urine is dat de eerste straal ochtendurine wordt gerbuikt voor het onderzoek. De reden is dat je de bacterie (chlamydia en/of gonorroe) mee naar buiten spoelt als je plast. Als je net bent wezen plassen voordat je gaat testen dan is de kans groot dat de urineweg schoon is en je dus geen betrouwbare uitslag krijgt. De test is zoals bij vrouwen beschreven erg gevoelig en zal de aanwezigheid van een chlamydia of gonorroe bacterie deeltje zeker aantonen. Nog een tip; hou de tijd tussen het onveilige sekscontact en de tijd van het testen in de gaten. Eerder testen dan de aangegeven periode (incubatietijd) geeft geen zekerheid hoe lastig dit soms ook voelt. Voor chlamydia en gonorroe geldt dat je 10 dagen na het onveilige sekscontact betrouwbaar kunt testen.

Geen reacties

Plaats een reactie