Onzeker zijn na het krijgen van je SOA-uitslag. Herkenbaar?

Het komt nogal eens voor dat na het geven van een "goede" uitslag (iemand heeft geen chlamydia of geen gonorroe) er nog onzekerheden zijn over de aanwezigheid van chlamydia of gonorroe. Een veelvoorkomende vraag is of de uitslag klopt omdat klanten twijfelen over of ze de test wel goed hebben afgenomen.

Extra toelichting voor vrouwen

Veel vrouwen die zelf een laboratorium SOA thuistest hebben afgenomen twijfelen achteraf of ze de wattenstok wel diep genoeg in hun vagina hebben ingebracht. Belangrijk bij afname is dat de wattenstaaf ongeveer 5 cm in de vagina wordt ingebracht. Door de wattenstaaf iets rond te draaien test je optimaal. De pcr test die wordt gedaan op chlamydia en gonorroe is super gevoelig. De aanwezigheid van een chlamydia of gonorroe bacterie deeltje wordt hierdoor altijd opgemerkt. Heb je de test afgenomen volgens de instructie die je hebt gekregen of die meegestuurd is dan heb je de test goed gedaan.

Extra toelichting voor mannen

Bij mannen wordt getest via urine. Belangrijk bij het testen van chlamydia of gonorroe in de urine is dat de eerste straal ochtendurine wordt gerbuikt voor het onderzoek. De reden is dat je de bacterie (chlamydia en/of gonorroe) mee naar buiten spoelt als je plast. Als je net bent wezen plassen voordat je gaat testen dan is de kans groot dat de urineweg schoon is en je dus geen betrouwbare uitslag krijgt. De test is zoals bij vrouwen beschreven erg gevoelig en zal de aanwezigheid van een chlamydia of gonorroe bacterie deeltje zeker aantonen. Nog een tip; hou de tijd tussen het onveilige sekscontact en de tijd van het testen in de gaten. Eerder testen dan de aangegeven periode (incubatietijd) geeft geen zekerheid hoe lastig dit soms ook voelt. Voor chlamydia en gonorroe geldt dat je 14 dagen na het onveilige sekscontact betrouwbaar kunt testen.

7 reacties
John
zaterdag 5 augustus 2023
Beste,

Ik heb mij 12 dagen later na het moment getest.

Het contact was dat ik gepijpt ben zonder condoom, dit was van vrij korte duur.

(Ik lees online dat de overdracht van chlamydia etc kan, maar een hele kleine kans is)

Ik heb totaal geen klachten en heb mij dus preventief laten testen.

De uitslag is negatief.

Moet ik mij weer laten testen?

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 7 augustus 2023
Als je klachten hebt of twijfelt over de uitslag kan je deze herhalen. Via orale onbeschermde seks kan je ook syfilis oplopen; indien je een risico hier op hebt adviseren we je deze test ook te doen.

M
woensdag 17 januari 2024
Hallo,

Hier wordt aangegeven dat je na 10 dagen na het onveilige contact betrouwbaar kan testen. Maar eerder las ik op deze site dat dit 14 dagen is dus ik weet niet wat ik moet aanhouden. Als ik ga testen zit ik op dag 12,5, is de test dan betrouwbaar genoeg?

Marlous (Soaverpleegkundige)
woensdag 17 januari 2024
Beste M

betrouwbaar testen kan na 14 dagen. Dit is een oudere blog waar toendertijd 10 dagen werd gehanteerd maar de richtlijn is de afgelopen jaren bijgesteld naar 14 dagen.

Stef
vrijdag 2 februari 2024
Goedemiddag,

Onlangs ben ik bij een massause geweest en heb ik een happy end gekregen. Vlak voordat ze mij de happy end gaf is ze even weggeweest (ik vermoed de kamer naast mij om iemand anders een happy end te geven)
Ze kwam vrij vlot met gewassen handen terug en gaf mij direct een happy end. Haar kleren zijn aangebleven. Mocht ik hier evt een soa aan over kunnen hebben gehouden. En zoja, welke?

Nu lukt het mij ivm vakantie niet om op de 14e dag te testen en moet ik dit doen op de 12e dag. Volgende vraag is. Hoe betrouwbaar is deze test op de 12e dag?

Alvast bedankt!

Marlous
vrijdag 2 februari 2024
Beste Stef

ik lees niet direct een risico. Testen raden we aan na 14 dagen. Eerder testen kan maar als de uitslag negatief is dan adviseren we wel te hertesten.

Stef
vrijdag 2 februari 2024
Beste Marlous,

Bedankt voor je snelle reactie.

Maar mocht ‘t nou zo zijn dat in het ergste geval er bijvoorbeeld nog sperma aan haar hand zat van de andere klant dat ik hieraan wat heb opgelopen?

En aangezien ik op vakantie ga en hierom dus op 12e dag ga testen en deze test negatief is. Kan ik dan met een gerust hart seks hebben met (een) briendin. Wij doen dit nooit met condoom.

Groet,


Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI