BLOG

terug naar het overzicht
SOA testen voor vrouwen; de veelgestelde vragen
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Vrouwen stellen ons vaak de vraag of zij kunnen testen op SOA als zij ongesteld zijn of dat het mogelijk is dat zij urine opvangen. Wij geven uitgebreid antwoord op deze vragen in deze blog. 

SOA testen; kan dat als ik ongesteld ben? 

Ja dit kan gewoon. Chlamydia, gonorroe en trichomonas worden overgedragen via slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten in de vagina. Als je ongesteld bent, loopt het menstruatiebloed via de vagina naar buiten. Het slijmvlies wordt vermengd met het bloed. De slijmvliezen zijn nog steeds aanwezig dus testen is zinvol. Bloed heeft geen enkel effect op het onderzoek. 

Een gerelateerde vraag hieraan is: er zit wat bloed aan het afname stokje na de afname, is dat erg? 

Het kan zijn dat de afname wat pijnlijk is doordat de vagina wat droog is. Het kan dan gepaard gaan met wat bloed. Dit is niet erg en heeft geen enkel effect op de onderzoeken. 

De tip die we hierin mee willen geven, is dat het belangrijk is de test rustig af te nemen. Als het wat gevoelig is, neem de tijd er dan voor. 

SOA testen; kan ik dat ook doen door urine op te vangen? 

Het testen op gonorroe, chlamydia en trichomans van de vagina is het meest betrouwbaar middels een vaginale afname. SOA zoals chlamydia, gonorroe en trichomonas worden, zoals eerder genoemd, overgedragen via slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten bij de vrouw in de keel, vagina en anus: 

De urinebuis van de vrouw zit iets van de vagina af. De kans dat daar dan ook een zelfde SOA gevonden wordt is aanwezig. Maar het testen of je iets opgelopen hebt is toch het meest logisch als je het risicogebied test en dat is in de vagina. 

Waarom kan de man dan wel via urine testen en hoeft hij niet met een stokje de test af te nemen?

Bij de man loopt de urine- en zaadleider door dezelfde buis. 

 

Als er een SOA aanwezig is dan zit het in deze buis. Door te plassen, plast de man de eventuele SOA bacterie mee naar buiten. Het is hierin wel belangrijk dat de urine geconcentreerd is. Ochtendurine opvangen is het aller beste in dit geval. 

 

Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust: info@soapoli-online.nl we reageren binnen enkele uren. 

 

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op donderdag 12 juni 2014
11 reacties
Ik vroeg me af of je tijdens de kuur wel tampons mocht gebruiken of überhaupt ongesteld mag worden Aangezien je 7 dagen geen seks mag hebben en mastruberen om je slijmvlies te laten herstellen. Is het dan nu verstandig om maandverband te gebruiken?
Geplaatst door: Ilse op maandag 4 januari 2021
Beste Ilse

Ja hoor dat is geen probleem. Het gaat erom dat alles tot rust komt en herstelt.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 4 januari 2021
Ik vraag me af of je ongesteld kan word als je een soa hebt
Geplaatst door: Kyra op donderdag 11 februari 2021
Met mijn vorige vraag bedoel ik als je nog nooit ongesteld bent geweest. Dus kan je ongesteld worden als je soa hebt terwijl je nog nooit ongesteld bent geweest
Geplaatst door: Kyra op donderdag 11 februari 2021
Hoi Kyra,

Je kan als je een SOA hebt gewoon ongesteld worden, ook als je nog niet eerder ongesteld bent geweest.

groet, Klazien
verpleegkundige Soapoli-online
Geplaatst door: Klazien Visser op donderdag 11 februari 2021
Kan je tijdens het testen ook een tampon inhouden of is dit niet verstandig?
Geplaatst door: Manon op woensdag 19 mei 2021
Beste Manon

Je moet de test afnemen zonder tampon. Dat er een beetje bloed aan komt is niet erg.
Groet Marlous (Soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 19 mei 2021
Hoi! Het afnemen van de soa test was vrij pijnlijk en er kwam wat bloed bij kijken. Ook toen ik thuis was bloedde het nog een beetje.. Is dit normaal?
Geplaatst door: Manon op woensdag 19 mei 2021
Beste Manon,

Ik weet niet welke test je hebt gedaan, normaliter hoort het afnemen van een test niet pijnlijk te zijn. Heb je de afname zelf uitgevoerd of ben je naar een kliniek of huisarts geweest.

groet, klazien

Geplaatst door: Klazien Visser op donderdag 20 mei 2021
Na de soa test die ik heb gedaan tijdens mijn menstruatie heb ik veel pijn en bloedverlies bij het plassen. Wanneer gaat dit ongeveer weg?
Geplaatst door: Nina B op donderdag 27 mei 2021
Beste Nina

heb je per ongeluk niet het stokje in de urinebuis gestopt? Het kan wat schraal zijn door het droge watje. Houd het in de gaten , als je teveel last hebt ga dan naar de huisarts.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op donderdag 27 mei 2021
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie