Vrouwen stellen ons vaak de vraag of zij kunnen testen op soa als wanneer ze ongesteld zijn of dat het mogelijk is dat zij urine opvangen. Wij geven uitgebreid antwoord op deze en meer vragen in dit blog.

 

Kan je een soa test doen als je ongesteld bent?

Een soa test tijdens menstruatie kan zeker! Chlamydia, gonorroe en trichomonas worden overgedragen via slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten in de vagina. Als je ongesteld bent, loopt het menstruatiebloed via de vagina naar buiten. Het slijmvlies wordt vermengd met het bloed. De slijmvliezen zijn nog steeds aanwezig dus testen is zinvol. Bloed heeft geen enkel effect op het onderzoek, dus je kunt een soa test als je ongesteld bent doen!

 

Een gerelateerde vraag hieraan is: er zit wat bloed aan het afname stokje na de afname, is dat erg?

Het kan zijn dat de afname wat pijnlijk is doordat de vagina wat droog is. Het kan dan gepaard gaan met wat bloed. Dit is niet erg en heeft geen enkel effect op de onderzoeken.

 

De tip die we hierin mee willen geven, is dat het belangrijk is de test rustig af te nemen. Als het wat gevoelig is, neem de tijd er dan voor.

 

SOA testen; kan ik dat ook doen door urine op te vangen?

Het testen op gonorroe, chlamydia en trichomonas van de vagina is het meest betrouwbaar middels een vaginale afname. Soa’s zoals chlamydia, gonorroe en trichomonas worden, zoals eerder genoemd, overgedragen via slijmvlies. Slijmvliezen zitten bij de vrouw in de keel, vagina en anus

 

De urinebuis van de vrouw zit iets van de vagina af. De kans dat daar dan ook eenzelfde soa gevonden wordt is aanwezig. Maar het testen of je iets opgelopen hebt is toch het meest logisch als je het risicogebied test en dat is in de vagina.

Waarom kan de man dan wel via urine testen en hoeft hij niet met een stokje de test af te nemen?

Bij de man lopen de urine- en zaadleider door dezelfde buis. Als er een soa aanwezig is dan zit het in deze buis. Door te plassen, plast de man de eventuele soa bacterie mee naar buiten. Het is hierin wel belangrijk dat de urine geconcentreerd is. Ochtend urine opvangen is het allerbeste in dit geval.

 

Is een blaasontsteking soa symptoom?

Een blaasontsteking zelf is geen symptoom van een soa. Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die de plasbuis binnendringen en naar de blaas reizen. Dit kan leiden tot ontsteking en symptomen zoals pijn bij het plassen, frequent urineren en een dringende behoefte om te plassen. Soa’s kunnen echter soms vergelijkbare symptomen veroorzaken, zoals pijn bij het plassen en genitale irritatie. Bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe kunnen urinewegsymptomen veroorzaken die lijken op die van een blaasontsteking.

 

Als je symptomen hebt die lijken op een blaasontsteking en je hebt reden om aan een soa te denken, doe dan de soa testwijzer en bestel een van onze soa tests die je gemakkelijk thuis kunt afnemen.

 

Heb je nog meer vragen? Neem contact op; we reageren binnen enkele uren.

 

48 reacties
Ilse
maandag 4 januari 2021
Ik vroeg me af of je tijdens de kuur wel tampons mocht gebruiken of überhaupt ongesteld mag worden Aangezien je 7 dagen geen seks mag hebben en mastruberen om je slijmvlies te laten herstellen. Is het dan nu verstandig om maandverband te gebruiken?

Marlous Lasschuyt
maandag 4 januari 2021
Beste Ilse

Ja hoor dat is geen probleem. Het gaat erom dat alles tot rust komt en herstelt.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)

Kyra
donderdag 11 februari 2021
Ik vraag me af of je ongesteld kan word als je een soa hebt

Kyra
donderdag 11 februari 2021
Met mijn vorige vraag bedoel ik als je nog nooit ongesteld bent geweest. Dus kan je ongesteld worden als je soa hebt terwijl je nog nooit ongesteld bent geweest

Klazien Visser
donderdag 11 februari 2021
Hoi Kyra,

Je kan als je een SOA hebt gewoon ongesteld worden, ook als je nog niet eerder ongesteld bent geweest.

groet, Klazien
verpleegkundige Soapoli-online

Manon
woensdag 19 mei 2021
Kan je tijdens het testen ook een tampon inhouden of is dit niet verstandig?

Marlous Lasschuyt
woensdag 19 mei 2021
Beste Manon

Je moet de test afnemen zonder tampon. Dat er een beetje bloed aan komt is niet erg.
Groet Marlous (Soa verpleegkundige)

Manon
woensdag 19 mei 2021
Hoi! Het afnemen van de soa test was vrij pijnlijk en er kwam wat bloed bij kijken. Ook toen ik thuis was bloedde het nog een beetje.. Is dit normaal?

Klazien Visser
donderdag 20 mei 2021
Beste Manon,

Ik weet niet welke test je hebt gedaan, normaliter hoort het afnemen van een test niet pijnlijk te zijn. Heb je de afname zelf uitgevoerd of ben je naar een kliniek of huisarts geweest.

groet, klazien


Nina B
donderdag 27 mei 2021
Na de soa test die ik heb gedaan tijdens mijn menstruatie heb ik veel pijn en bloedverlies bij het plassen. Wanneer gaat dit ongeveer weg?

Marlous Lasschuyt
donderdag 27 mei 2021
Beste Nina

heb je per ongeluk niet het stokje in de urinebuis gestopt? Het kan wat schraal zijn door het droge watje. Houd het in de gaten , als je teveel last hebt ga dan naar de huisarts.

Groet Marlous

Anoniem
woensdag 1 september 2021
Kun je het wattenstaafje van een soa test perongeluk in je plasbuis stoppen? Ik heb vanmorgen een zelftest af genomen, het deed behoorlijk veel pijn en er zat bloed aan het wattenstaafje. Sindsdien heb ik een erg gevoelige vagina, verlies ik bloed en doet het ontzettend pijn als ik moet plassen.

Klazien Visser
woensdag 1 september 2021
Het kan inderdaad dat je het wattenstaafje in je plasbuis hebt ingebracht, dit kan pijnlijk zijn en bloedverlies geven.

groet, Klazien

Anoniem
woensdag 1 september 2021
Hallo klazien. Is dit gevaarlijk en moet ik hier iets mee doen?

Klazien Visser
woensdag 1 september 2021
Nee dit is niet gevaarlijk, eerder pijnlijk. Als de pijn heel er is kan je paracetamol , doorgaans is de pijn na een dag weg.

groet, klazien

Anoniem
woensdag 1 september 2021
Hallo Klazien. Heel erg bedankt voor de reactie, dat neem een hoop stress weg. Was heel bang dat ik iets schadelijks had gedaan.
Ik neem aan dat mijn soa test nu alleen niet klopt en ik een nieuwe moet af nemen?

Klazien Visser
woensdag 1 september 2021
Fijn dat je geen stress meer hebt. Heb je het stokje ook vaginaal ingebracht? Dan is de afname goed uitgevoerd, anders even mailen met degene waar je de test hebt afgenomen voor overleg.

groet, klazien

F.
woensdag 15 december 2021
Ik kreeg nadat ik per ongeluk het wattenstaafje in m’n urinebuis had gedaan enorm veel pijn. Ik had daarna ook een blaasontsteking. Horen jullie dat vaker? Het is nu zo dat de nitriet waarde daarna schoon waren, maar arts zei nu paar weken later weer dat er ontstekingscellen in zitten. Kan het zo zijn dat dat wattenstaafje nu heeft gezorgd voor ontstekingen die niet op te lossen zijn? Ik maak me erg veel zorgen.

Marlous Lasschuyt
woensdag 15 december 2021
Beste F

gezien je bij de huisarts getest bent en verdere vragen hebt gesteld kun je het beste met hem contact opnemen.

Groet Marlous

Fre
zaterdag 18 december 2021
Ik ben niet getest bij de huisarts ik had een zelftest en toen had ik het stokje in de urinebuis gedaan en daarna opeens een blaasontsteking

Marlous Lasschuyt
zondag 19 december 2021
Beste Fre

Zou je ons willen mailen met je ordernummer? Dan kijk ik in een privé conversatie met je mee.

Groet Marlous
Klantenservice@soapoli-online.nl

Soph
donderdag 27 januari 2022
Is het veilig om tampons te gebruiken in de 7 dagen na de kuur, of heb je dan kans op herbesmetting?

Klazien
donderdag 27 januari 2022
Hi Soph,

Je kan tampons gebruiken als je behandeld wordt of bent, dit heeft geen invloed op de behandeling.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Talitha
woensdag 9 februari 2022
Hoi, vandaag bij huidarts soa test laten doen, maar dit deed heel erg pijn geen idee of ze via me vagina is gegaan of urineleider. Maar plassen is pijnlijk (brand) en nu net een beetje bloedverlies

Marlous Lasschuyt
woensdag 9 februari 2022
Wat vervelend, je kunt het beste even de huisarts bellen.

Anoniem
donderdag 17 maart 2022
Beste,
Vandaag heb ik via jullie een vaginale test afgenomen en dit was behoorlijk pijnlijk (misschien door een droge vagina?) ook kwam er wat bloed bij kijken. Plassen doet momenteel erg zeer en ook dan is er behoorlijk wat bloed. Kan het zijn dat ik dmv het wattenstaafje de binnenkant wat heb beschadigd en/of horen jullie dit vaker? Ik ben overigens zeker dat ik het wattenstaafje gewoon vaginaal heb ingebracht en niet via de urinebuis zoals ik hier in sommige berichten lees.

Alvast bedankt!

Klazien Visser
donderdag 17 maart 2022
Beste anoniem,

Vervelend dat je pijn en bloedverlies hebt na afname. Een vaginale afname hoort niet pijnlijk te zijn of bloedverlies te geven.
De klachten die je beschrijft, pijn bij het plassen/ bloedverlies na afname klinken alsof je bij de afname de urineweg hebt geraakt.

Mocht je behoefte hebben om hier telefonisch over te overleggen kan je ook even contact opnemen met onze klantenservice.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Anoniem
woensdag 30 maart 2022
heb vanmorgen een zelftest af genomen, het deed behoorlijk veel pijn en er zat bloed aan het wattenstaafje. Sindsdien heb ik een erg gevoelige vagina, verlies ik bloed en doet het ontzettend pijn als ik moet plassen. Ik denk dat ik perongelijk in plasbuis ben geweest! Is dat schadelijk? Moet ik naar huisarts? hoelang ga ik er last van hebben?

Klazien Visser
donderdag 31 maart 2022
Beste,

O dat is niet fijn. Vaak neemt de pijn gedurende een paar uur af, je kan eventueel paracetamol 500 mg innemen mocht je de pijn willen dempen. Er is geen reden om de huisarts te bezoeken mits je ernstig bloedverlies blijft houden.

groet, Klazien
soa verpleegkundige

anoniem
zaterdag 9 juli 2022
Hoi,
ik zit nu een paar dagen in de behandeling van chlamydia en ik vroeg me af of ik dan gewoon tampons kan gebruiken of dat dat ook een risico voor herbesmetting is?

Marlous (Soaverpleegkundige)
zaterdag 9 juli 2022
Je kan tampons gebruiken als je behandeld wordt of bent, dit heeft geen invloed op de behandeling.

Groet Marlous

Q
maandag 5 september 2022
Hoi!

Ik ben positief getest op vaginale chlamydia maar ik ben ook ongesteld geworden. Ik begin de kuur vandaag maar vroeg me af of ik ook een menstruatie cup kan gebruiken tijdens de kuur/op het moment dat ik besmet ben. Is dit anders dan een tampon (had gelezen dat dat wel kon) of kan een menstruatie cup ook gewoon gebruikt worden? Voor de veiligheid heb ik nu alleen tampons gebruikt maar heb een voorkeur voor de cup.

Alvast bedankt!

Klazien visser
maandag 5 september 2022
Je kan tijdens de behandeling zowel tampons als cups gebruiken. Dit heeft geen invloed op de werkzaamheid van de behandeling.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Bloem
zondag 16 oktober 2022
Hai

Uhm ik heb met een dipstock opv in de urine ook 1x in de vagina getest. In urine geen nitriet. In de vagina ( echt erin) kwwm nittiet er zo fel gekleurd als kan.
Kan dit aangeven dat er wellicht chlamydia in zit. En ik een test moet doen?
Kan nitriet in vaginale afscheiding zeggen dat eik misschien chlamydia heb?

( frequente blaasontsteking, vandaar mijn rare acrie om dat eens te testen)

Groet

Groet

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
zondag 16 oktober 2022
Om betrouwbaar chlamydia te testen kan je het beste een lab test doen waarbij gekeken wordt of de bacterie in je afstrijk zit. Een diptstick test voor een andere aandoening zegt niks over het hebben van een chlamydia infectie.

Fre
maandag 7 november 2022
Kan mijn partner als hij mij beft terwijl ik ongesteld ben, een soa krijgen door het menstruatiebloed als ik geen soa heb?

Marlous (verpleegkundige)
dinsdag 8 november 2022
Beste Fre

Als je geen soa hebt, kun je het ook niet overdragen.

R
maandag 17 juli 2023
Hoi,

Mijn partner en ik zijn allebei positief getest. Afgelopen donderdag was mijn laatste dag van de 7daagse kuur. Mijn partner heeft mij afgelopen vrijdag bevredigd d.m.v. mijn klit maar niet door mij te vingeren. Kan dit een herbesmetting veroorzaken?

Daarnaast heeft hij de één daagse kuur gedaan afgelopen woensdag en ik heb hem afgelopen vrijdag afgetrokken, kan dit een herbesmetting veroorzaken?


Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 17 juli 2023
Indien jullie beide de behandeling hebben afgerond kan je de infectie niet overdragen naar elkaar.

Jerina
woensdag 2 augustus 2023
Vandaag bij de huisarts een soa zelftest uitgevoerd. Nu was de afname erg pijnlijk en ook daarna bloedverlies en aan de swab. Voelt alsof het beschadigd is en daardoor tijdens het plassen ook pijn. Nee niet in mijn plasbuis afgenomen maar gewoon in de vagina. Zal dit door een droge vagina komen of komt het echt doordat ik waarschijnlijk een soa heb?

Marlous (Soaverpleegkundige)
woensdag 2 augustus 2023
Beste Jerina

Droog kan inderdaad dit veroorzaken, zo'n droog wattenstaafje naar binnen in een niet al te natte omgeving kan wrijving geven

Esther
dinsdag 12 september 2023
Hoi!
Kan ik een vaginale soa test doen als ik blaasontsteking heb?

Klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 12 september 2023
Ja dat kan

Eva
donderdag 14 september 2023
Bij de huisarts is er vastgesteld dat ik een blaasonsteking heb doormidden van een urine onderzoek. Na de 5 daagse antibiotica kuur zijn de klachten alleen niet weg. Kan het zijn dat chlamydia bij zo’n test word gezien als een blaasontsteking?

Marlous (Soaverpleegkundige)
vrijdag 15 september 2023
Dag Eva

nee het lab onderzoekt alleen wat aangevraagd word

L
donderdag 19 oktober 2023
Hallo,

Ik heb vanmorgen zelf een soatest bij mezelf afgenomen en bij het lab ingeleverd maar deed enorm veel pijn en daarna pijn bij plassen. Nu ben ik bang dat ik per ongeluk het wattenstaafje in mijn plasbuis heb gedaan ipv de vagina. Als dit zo is, zien ze dan in het lab dat ik het niet in de vagina gehad heb. Ik ben bang dat de test misschien negatief uitslag heeft terwijl ik bijv dan wel positief op soa ben maar ze het niet ontdekt hebben omdat ik het verkeerd heb gedaan. 🙈

K
woensdag 6 maart 2024
Hoi! Bij de zelftest van de ggd heb ik perongeluk het wattenstaafje voor de keel in de vloeistof voor vaginale afname gedaan. Ik heb hem daarna er wel snel uitgehaald. Is dit nadelig voor het resultaat?

Klazien (soa verpleegkundige)
woensdag 6 maart 2024
Je kan het beste even overleggen met de GGD die je de zelftest geleverd heeft.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI