De keuze is reuze! Waar doe je goed aan? Het beste is naar je huisarts te gaan en als je dat niet prettig vind naar de GGD. Maar stel dat je daar niet terecht kunt dan ga je op zoek naar een alternatief. Op het internet is er gigantisch veel aanbod. Wat opvalt is dat met name de zelfafleestest een flinke opmars heeft. Maar zijn deze testen wel zo betrouwbaar? Waar moet je opletten als je een test online koopt? 

Artikel Soaaids Nederland 6-8-2015

'Soa-thuistests meestal onbetrouwbaar

Soa Aids Nederland waarschuwt voor de wildgroei aan soa-tests die je thuis zelf kan doen. Veel van deze tests zijn onbetrouwbaar of zijn niet de juiste voor de persoon in kwestie. Meestal schiet ook de begeleiding ernstig tekort. Dat zegt dr. Jan van Bergen van Soa Aids Nederland.

Hij reageert daarmee op de opkomst van allerlei thuistests, die naar schatting enkele duizenden keren per jaar worden afgenomen. „Via internet zijn er steeds meer aanbieders die tegen soms hoge kosten deze tests verkopen. Op enkele uitzonderingen na nemen zij hun kwaliteitsbewaking en begeleiding niet serieus genoeg. Ga liever naar de huisarts of de GGD, dat is veel betrouwbaarder”, waarschuwt hij.

Doe-het-zelf-test

Voor thuistests zijn een zelf uit te voeren uitstrijkje, urine of een paar druppels bloed nodig. “Doe-het-zelf-tests, waarbij je thuis de uitslag kan aflezen – net zoals een zwangerschapstest –  zijn merendeels onbetrouwbaar” onderstreept Van Bergen.  “Enige uitzondering misschien is de hiv-test via time2test”.

Lab-test

Bij andere thuistests is eigenlijk sprake van een thuis-afname en wordt het monster naar een erkend lab gestuurd, die de uitslag daags later terugstuurt. Dit soort zelftesten zijn in ieder geval betrouwbaarder dan de doe-het-zelf tests, maar ook die kennen risico’s’, benadrukt Van Bergen. “De uitslag is niet altijd te vertrouwen als het monster niet precies goed wordt afgenomen. En is het wel een zinnige test die je wordt aangeraden? Test je niet te vroeg, dus nog voordat de ziekte zich kan openbaren? Daar is goede voorlichting bij nodig. Anders kopen mensen de verkeerde test, of worden valselijk gerustgesteld.”

Soa Aids Nederland is daarom bezig met het ontwikkelen van een on-line testwijzer zodat mensen zich beter geïnformeerd kunnen laten testen. “Sommige aanbieders nemen die informatieplicht wel serieus, zoals Soapoli-online.nl en mantotman.nl “.

Bronvermelding: Soaaids.nl

 

Geen reacties

Plaats een reactie